In urma unor perchezitii domiciliare, opt la numar, efectuate astazi, 12 ianuarie, de procurorii DIICOT, a fost destructurata o grupare infractionala, specializata in contrabanda cu tigari. Potrivit procurorilor, marfa era adusa ilegal in Romania, din Orientul Mijlociu, prin Portul Constanta, tigarile fiind disimulate prin metoda „capac„, in containere, printre marfuri importante in mod legal. Gruparea a fost constituita in anul 2014, iar banii necesari finalizarii operatiunilor erau achitate chiar de capii retelei.
Anchetatorii arata ca, la data 26 august 2014, unul din liderii gruparii s-a deplasat in Dubai, unde a purtat negocieri cu sursa de aprovizionare din zona, convenind livrarea unei cantitati de circa 400 de baxuri de tigari, la pretul de 90 de euro/bax. Marfa a fost transportata pe cale maritima in Portul Constanta, sub aparenta unor importuri legale de marfuri, anume „oale de inox”. Marfa trebuia initial sa fie expediata pe numele unei societati comerciale din Dubai – Emiratele Arabe Unite, societate folosita ca paravan de filiera internationala si in alte operatiuni similare.
Societatea a intrat in atentia autoritatilor de implementare a legii din Europa ca fiind implicata in traficul ilegal cu tigari, dupa ce, in cursul lunii septembrie 2014, in portul Felixtowe, autoritatile britanice au identificat un container care avea ca expeditor aceeasi societate comerciala si destinatar firma britanica R.D Ltd, iar in urma controlului au descoperit ca acesta era incarcat cu tigari de contrabanda, anume noua milioane de tigari. Membrii gruparii s-au reorientat si au decis ca baxurile sa fie expediate prin intermediul altei societati paravan, marfurile fiind introduse in tara in acest mod. Prejudiciul produs bugetului de stat este de 2.132.699 lei, circa 475.000 de euro. La sediul DIICOT, Serviciul Teritorial Timisoara, vor fi aduse la audieri zece persoane
Operatiunea a fost efectuata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Timisoara, impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Roman de Informatii (SRI).