National

Greva din invatamant continua

Publicat: 18 nov. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:64823;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Ieri, procentul profesorilor care au fost in greva s-a ridicat la 63,6 la suta •Liderii sindicatelor din Educatie considera ca premierul face o greseala atunci cand cere cadrelor didactice sa nu tina cont de deciziile liderilor, atata vreme cat acestia au rolul de a reprezenta si a pune aplicare hotararile luate de membrii de sindicat

Cadrele didactice din mediul rural isi pierd rabdarea si intra la ore, chiar daca greva generala din invatamant continua. Ieri, procentul profesorilor care au fost in greva s-a ridicat la 63,6 la suta, procent din care rezulta ca aproximativ unu la suta din numarul cadrelor didactice s-a intors la catedra, aceasta in comparatie cu data de 16 noiembrie. Liderii sindicatelor din Educatie considera ca premierul face o greseala atunci cand cere cadrelor didactice sa nu tina cont de deciziile liderilor, atata vreme cat acestia au rolul de a reprezenta si a pune in aplicare hotararile luate de membrii de sindicat. Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Spiru Haret, a precizat ca greva n-o fac liderii, ci oamenii care de aproape doua saptamani au intrerupt activitatea. Cadrele didactice au intrat in greva in 7 noiembrie, iar in urma cu patru zile au decis sa continue actiunea, decizia fiind luata de cele patru federatii sindicale din Educatie cu sustinerea a peste 70 la suta dintre sindicalisti. Potrivit legislatiei sindicale, administratia nu este obligata sa plateasca grevistii pentru perioada in care au oprit lucrul, astfel ca salariile acestora se diminueaza proportional cu numarul de zile de greva generala. In situatia in care au la dispozitie un fond de greva, sindicatele pot plati grevistilor sumele ce le sunt scazute din salariu. Astfel de posibilitati au insa doar sindicatele din sectoare mai bogate ale economiei, precum ar fi mineritul, industria extractiva de gaze si petrol sau unele sindicate din transporturi. Gheorghe Isvoranu recunoaste ca unii profesori au reluat activitatea, dar nu pentru ca ar fi multumiti de oferta Guvernului sau pentru ca-i roaga premierul, ci pentru ca multi traiesc intr-o saracie lucie, avand o situatie materiala foarte grea. De aceea, acesta ii transmite premierului Tariceanu ca un invatator debutant are un salariu de 348 lei, iar un profesor debutant 445 lei. Isvoranu considera ca Tariceanu mai bine s-ar aseza la masa negocierilor si ar gasi o solutie pentru iesirea din criza, decat sa faca apel la profesori sa se intoarca la scoala.

Instigare la dezbinare

Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat, ieri, un apel catre profesori, cerandu-le sa reia activitatea indiferent de decizia liderilor sindicali, amintind ca cererea principala de finantare a proiectelor de reforma din Educatie cu 5% din PIB reprezinta un angajament asumat deja de Guvern. Primul ministru a amintit ca oferta executivului reflecta posibilitatile actuale ale economiei pentru mentinerea echilibrelor macroeconomice, fara a genera pericolul unei inflatii care sa erodeze ulterior veniturile salariale. Cadrele didactice se afla in cea de-a doua saptamana de greva generala, cerand majorarea salariilor si cinci la suta din PIB pentru Educatie, procent trecut in legea bugetului pentru anul viitor. Profesorii au negociat in mai multe randuri cu Guvernul, in acest conflict intervenind chiar si presedintele Traian Basescu, fara ca sindicatele sa obtina ce au cerut. Guvernul a propus profesorilor o majorare salariala de opt la suta in doua transe, plata unor drepturi banesti restante, precum si alocarea a cinci la suta din PIB pentru Educatie, insa numai pe baza de proiecte. In schimb, Ministerul Educatiei si Cercetarii a cerut instantei sa se pronunte asupra legalitatii grevei generale pe care profesorii au declansat-o in 7 noiembrie, instanta fiind asteptata sa ia astazi o decizie in acest sens. In acelasi timp, aproximativ 150 de profesori ieseni impreuna cu alte cadre didactice din tara vor participa la mitingul din Piata Revolutiei din Bucuresti. De asemenea, astazi, toti angajatii de la Universitatea Al. I. Cuza vor participa la o intalnire cu presedintele de sindicat care le va prezenta, la solicitarea acestora, atitudinea de pana acum a guvernantilor.
Marilena ROJNITA
Adauga un comentariu