National

Grecia va ramane în zona euro

Publicat: 28 sept. 2011
1

Grecia va ramâne în zona euro, în pofida crizei datoriei care s-a agravat, dar Atena trebuie sa îsi respecte angajamentele cu privire la reducerea deficitului bugetar, a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în discursul anual privind starea Uniunii, rostit la Strasbourg în plenul Parlamentului European.

”Ne confruntam cu o criza financiara, economica si sociala. Este o criza de încredere, fara precedent în ultimele decenii. O criza de încredere fata de guvernele noastre, de liderii nostri si fata de Europa însasi. Trecem printr-o criza economica, dar în acelasi timp si o criza de leadership. Europa nu a putut raspunde provocarilor legate de competitivitate. Criza datoriilor suverane este în primul rând o criza a încrederii. (…) Situatia este grava, dar avem solutii pentru reluarea cresterii. Este nevoie de mai multa integrare, pentru ca altfel exista riscul fragmentarii” în Europa, a spus Barroso.

Potrivit sefului executivului UE, pe termen scurt este nevoie de o mai mare protectie a monedei euro, simultan cu cresterea flexibilitatii.

Pe de alta parte, presedintele CE Jose Manuel Barroso s-a pronuntat pentru emiterea de euro-obligatiuni, care ar fi o solutie avantajoasa pentru întreaga economie europeana. ”Dupa ce zona euro se va dota cu instrumente necesare pentru asigurarea atât a integrarii, cât si a disciplinei economice, emiterea de debite comune va fi considerata un pas natural si avantajos pentru toti”, a continuat seful executivului UE.
Adauga un comentariu