Eveniment-Social

Gravidele vor primi un ajutor de 500 lei, la nastere. Vezi ce trebuie sa faci ca sa te afli printre beneficiari

Publicat: 13 iul. 2014
1

@ Ajutorul se va acorda o singura data, la externarea din maternitate sau la eliberarea certificatului de nastere @ Scopul acestui sprijin este de a reduce mortalitatea infantila, Romania ocupand locul intai in Europa @ Gravidele trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a primi ajutorul de la stat

Gravidele vor primi un sprijin material pentru ingrijirea nou-nascutului, in valoare de 500 lei, la externarea din maternitate sau eliberarea certificatului de nastere. De acest ajutor vor beneficia doar gravidele care pe perioada sarcinii au mers la consultatiile prenatale. Prin acest proiect legislativ, initiat de medicul iesean Tudor Ciuhodaru, se urmareste scaderea mortalitatii infantile si reducerea ratei abandonului, contribuind si la stimularea natalitatii. In perioada 2007-2010 a existat o lege prin care mamele primeau un astfel de sprijin, cu o suma mult mai mica, la iesirea din maternitate, dar articolul de lege a fost abrogat.

„Proiectul meu de lege prevede acordarea gratuita, fiecarui nou-nascut viu, a unui sprijin material constand in produse de imbracaminte si ingrijire in valoare de 500 de lei. Valoarea in lei a acestui sprijin se va actualiza si indexa anual, in functie de rata inflatiei. Prin acest proiect se asigura un inceput egal in viata indiferent de statutul social, dar mai ales prezenta gravidei la consultatiile prenatale. De asemenea, se va reduce mortalitatea infantila, cat si rata abandonului, in conditiile in care am ajuns sa ne situam pe locul intai in Europa cu mortalitate de 9,8 la mie, dubla fata de media europeana. Mortalitatea infantila din prima zi de viata e similara celei din Togo sau Samoa. In prezent, multe dintre gravidele care vin sa nasca nu au fost niciodata la un consult prenatal. Lipsa consultatiilor de specialitate pune in pericol atat viata mamei, cat si a fatului”, a declarat doctorul-deputat Tudor Ciuhodaru.

Proiectul a fost elaborat dupa modelul Finlandei care a introdus acest sprijin material in anul 1938 pentru combaterea mortalitatii infantile in familiile sarace si apoi l-a generalizat in 1949 ca modalitate de a asigura fiecarui finlandez un inceput egal in viata. „Dupa 75 de ani «cutia finlandeza» face parte din traditiile importante ale tarii nordice si reprezinta un simbol al maternitatii si se pare ca si aceasta cutie e cauza uneia din cele mai mici mortalitati infantile din lume. In plus, an de an, mamele sunt surprinse cu modele diferite de hainute si produse. Imi doresc ca acest proiect legislativ sa devina lege si gravidele sa beneficieze, din nou, de acest sprijin material”, a spus medicul Ciuhodaru.
Comentarii
Adauga un comentariu