In luna iulie 2016, 25 de educatori si invatatori ieseni din mediul rural, din localitatile Bals, Butea, Ciohorani, Gorban, Deleni, Grajduri, Horlesti, Mironeasa, Motca, Slobozia, Strunga, Cristesti si Gropnita au beneficiat de cursuri de formare in vederea sustinerii activitatilor de tip „Gradinita de Familie”.
„Formarea cadrelor didactice s-a derulat in cadrul proiectului «Impreuna pentru Copii!» – componenta PLUS, derulat de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi, in colaborare cu Fundatia HOLT Iasi. La cursurile de formare, cadrele didactice au aprofundat teme precum principiile educatiei apreciative, rolul si responsabilitatile educatorului, elemente de psihologia dezvoltarii, particularitatile varstei prescolare, rolul parintelui in dezvoltarea corespunzatoare a copilului de varsta prescolara, gestionarea comportamentelor nedorite sau abordarea pozitiva a disciplinarii copilului. In cadrul atelierelor, educatorii au abordat aspecte legate de tehnici de comunicare eficienta cu copiii, de intelegerea si interpretarea comportamentelor si au elaborat instrumente de lucru pentru activitatile de tip «Gradinita de Familie»”, au transmis oficialii ISJ.
Pe de alta parte, la finalul cursurilor, cadrele didactice au discutat despre prevenirea abuzului si a efectelor acestuia asupra copilului si despre relationarea pozitiva. Activitatea complexa a evidentiat, prin interventiile participantilor, nevoia de formare a cadrelor didactice care interactioneaza cu copiii si parintii, ca raspuns la cerintele sociale actuale care impun utilizarea de noi practici parentale pentru o educatie armonioasa. De asemenea, programul „Gradinita de familie” este o modalitate foarte importanta de comunicare pentru copii si parinti, avand rolul de a-i apropia, sprijinindu-i pe adulti sa inteleaga mai bine nevoile cu care se confrunta copiii lor.
Citeste si : Caravana de recrutare pentru gradinita OvidiuRo ajunge in Iasi – FOTO
cestia au astfel ocazia sa-si petreaca timpul impreuna in gradinita de familie, la scoala, si sa desfasoare activitati noi ce contribuie la consolidarea legaturilor familiale, cu efecte pe termen lung. Prin proiectul „Impreuna pentru copii!” se vizeaza implementarea unor noi servicii integrate in 80 de scoli din mediul rural din judet, in vederea prevenirii riscului de abandon scolar, cresterii participarii scolare si a incluziunii sociale a copiilor aflati in situatii de risc si a familiilor acestora.
Citeste si : Proiect pentru institutionalizarea copiilor defavorizati, la Iasi