Eveniment-Social

Gradina Versailles, in inima Iasului – FOTO, VIDEO

Publicat: 24 iul. 2011

@ Saptamana viitoare vor ajunge la Iasi primii arbori care vor fi plantati in Gradina Palas @ Amenajarea a fost etapizata si împartita pe zone, iar arborii si arbustii sunt adusi din Italia @ Conceptul Gradinii Publice este similar gradinii de la Palatul Versailles si pune in valoare latura sudica a Palatului Culturii

Lucrarile de consolidare de la Gradina Publica Palas sunt aproape de finalizare, iar saptamana viitoare vor ajunge la Iasi primii arbori care vor fi plantati in parcul construit in mijlocul Iasului. De lucrari se ocupa o echipa de trei arhitecti peisagisti italieni, care coordoneaza peste 200 de persoane. „Conceptul Gradinii este de inspiratie renascentista, in stil italian, si pune in valoare latura sudica a Palatului Culturii printr-un generos ax central, format din platforme in trepte, caderi si oglinzi de apa si vegetatie. Gradina putea fi amenajata in mai multe moduri, dar am ales sa punem in valoare structura arhitectonica a Palatul Culturii. Conceptul este similar gradinii de la Palatul Versailles sau de la Schonbrunn, din Viena”, a declarat arh. Davide Giovanni Provezza, unul dintre cei trei reprezentanti ai firmei italiene Lemscape.
Gradina Publica caee se amenajeaza la Palas va avea aproximativ 50.000 de metri patrati si include, pe langa arbori si arbusti, un patinoar sezonier, un lac, teatru de vara disponibil si ca cinema în aer liber, o zona destinata copiilor dotata cu carusel, fantani arteziene, piatete înflorate, suprafete cu gazon, unde se vor organiza concerte în aer liber, piatete multifunctionale, spatii largi de promenada, cascade de apa în trepte si un foisor, dupa model austriac, unde se vor organiza concerte.

Vor fi plantate zeci de mii de specii

Potrivit lui Davide Provezza, Gradina Publica Palas va respecta in mare parte structura vechii gradini a Curtii Domnesti. Arborii, arbustii si florile au fost selectati astfel incat, de-a lungul intregului an, aspectul cromatic sa impresioneze. „In total, vor fi zeci de mii de plante si specii botanice care vor înfrumuseta gradina. Un rol important il are aspectul cromatic si, de aceea, am ales speciile in functie si de culori, si de perioada de inflorire. Vor fi adusi arbori de talie inalta si medie, arbusti, gazon, specii decorative”, a explicat arhitectul peisagist Davide Provezza.
Cei mai inalti copaci din Gradina Palas vor avea 10 metri inaltime, iar printre specii se numara fagi, artari, brazi, stejari si castani. Vor fi plantati si sute de lilieci, magnolii, teii, salcii, carpeni si mesteceni, la care se adauga hortensii, azalee si trandafiri. Deschiderea catre Palatul Culturii va fi facuta dupa modelul de la Versailles, cu axul central care se largeste brusc, pentru a valorifica imaginea constructiei.

Plantele sunt pregatite de un an si jumatate

Plantarea primilor arbori si arbusti in Gradina Palas va incepe imediat ce camioanele din Italia vor ajunge la Iasi. „In selectia plantelor am tinut cont si de clima, pentru a se face usor aclimatizarea. Nu vor fi probleme, pentru ca aici va fi o gradina matura. Plantele vin cu radacini mari, in camioane dotate cu instalatii de frig”, a explicat Davide Provezza.
In fapt, prima etapa a amenajarii gradinii a avut loc în urma cu un an si jumatate, cand plantele care urmeaza sa decoreze parcul Palas au fost selectate si puse în vase speciale pentru transport. In aceasta primavara s-a efectuat pregatirea terenului pentru viitoarele plantari, prin înlocuirea vegetatiei lemnoase îmbatranite, si adaugarea a 50.000 de metri cubi de sol fertil. Consolidarea pamantului vegetal s-a realizat cu ajutorul unui material inovativ, denumit geotextil, care previne eroziunea. Specialistii care au lucrat la amenajarea si terasarea zonei au folosit tehnologii ultramoderne, atestate în lucrarile efectuate în alte tari.
Comentarii
  • Felicitari echipei care se ocupa de gradina Palas si mult succes in continuare! Va iesi o treaba minunata daca se respecta planul gradinii si cu siguranta se va respecta. Abia astept promenadele prin unicul parc si cumparaturile de prin noul mall. Cred ca acest proiect Palas ne va face pe toti mandri de orasul nostru: IASI.

  • sunteti niste pupincuristi….va credeti jurnalistii p…ii, dar in realitate sunteti excremente ale invatamantului contemporan romanesc de doi bani. Inc-o data: sa moara ma-sa la cine sterge comentariul!

  • felicitari domnului arhitect Davide Provezza pentru minunatul parc, am emotii totusi pentu cum va fi intretinut acest parc, cunoscuta fiind lipsa de civilizatie a unor compatrioti

Adauga un comentariu