National

Golania de la Rosia Montana, la un pas de a fi aprobata

Publicat: 13 dec. 2011
1

Cu bani poti sa obtii influenta si sa cumperi orice politician sau membru al Guvernului. O demonstreaza graba cu care autoritatile romane vor sa aprobe realizarea proiectului Rosia Montana, care va insemna practic condamnarea zonei respective si otravirea cu cianuri a mediului inconjurator.

Ieri, Comitetul de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul minier de la Rosia Montana mai are nevoie de „una, maximum doua sedinte” pentru a lua o decizie, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor. Intrebat in ce stadiu se afla examinarea proiectului de la Rosia Montana, ministrul Borbely a raspuns: „Un stadiu avansat. Mai trebuie una, maximum doua sedinte ale Comitetului de Analiza Tehnica, dupa care vine decizia”. Borbely a declarat ca prima sedinta a CAT pe tema proiectului minier va avea loc „undeva in luna ianuarie”.

Compania miniera canadiana Gabriel Resources detine 80,69% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana. Statul român are 19,31% din actiuni, prin Minvest Deva. In prezent, potrivit unui document guvernamental obtinut de Mediafax, Guvernul negociaza cu Gabriel Resources majorarea cotei de participatie la Rosia Montana de la 19,3% la 22,5%, investitorul respingând, insa, cresterea redeventei si impartirea controlului cu statul si conditionând suplimentarea numarului de actiuni de un cadru legal favorabil operatorilor minieri.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan. RMGC intentioneaza sa extraga 300 de tone de aur si 1.700 de tone de argint timp de 16 ani la Rosia Montana. Proiectul este sustinut de presedintele Traian Basescu, dar este contestat de unele asociatii de protectie a mediului, in timp ce populatia locala este divizata. Ungaria se opune proiectului din cauza dezastrului din 2000 de la o mina de aur din Baia Mare. Atunci, 100.000 de metri cubi de apa amestecata cu cianura au ajuns in mai multe râuri si ulterior in Tisa, pe teritoriul Ungariei.

Comenteaza pe www.bzi.ro

Pornind de la semnalele de alarma ale mai multor ONG-uri, reprezentante ale societatii civile, dar si de la campaniile media platite cu bani grei, poate chiar cu peste 100 milioane euro, de catre dezvoltatorul canadian al proiectului minier RMGC, cotidianul BUNA ZIUA IASI lanseaza cititorilor o tema de dezbatere. Acestia sunt invitati sa-si exprime in mod liber, dar intr-un limbaj decent, parerile cu privire la proiectul Rosia Montana, pe www.bzi.ro

Prezentam mai jos doar cateva dintre aspectele semnalate de ONG-uri care militeaza impotriva proiectului RMGC: valoarea resurselor miniere, dar si a patrimoniului natural este mult mai mare decat eventualele venituri ce pot fi atrase din mineritul cu cianuri; orice investitie turistica este anulata intrucat, prin PUZ si PUG, zona este declarata industriala, impiedicand astfel dezvoltarea altor proiecte; proiectul RMGC reprezinta un adevarat pericol ecologic pentru bazinul hidrografic Somes – Mures – Tisa; intregul areal geografic (muntii) este afectat, periclitand dezvoltarea sanatoasa a generatiilor viitoare.




Comentarii
  • In primul rand nimeni nimeni nu stie cine si cand a fost semnat acest contract. ( a se vedea raspunsul „Cine a semnat contractul si cand? Nici asta nu stiu, nu vedeti ca nimeni nu stie? E un mare secret.” dat de ILIE SARBU la un interviu aparut pe ziare.com. In al doilea rand, oamenii de acolo nu mor de foame si nu vor ca acel aur ( si nu numai….) sa fie exploatat mai ales de straini. Merg acolo in concediu de doi ani, am vazut situatia reala, am vorbit cu oamenii…Tot ceea ce vedem e o mascarada a strainilor. Cladirile din Rosia Montana sunt acoperite cu panze pentru a da impresia ca sunt renovate, au pus incicatoare turistice spre locuri care nu mai exista. Urci plin de curioziate si respect pentru natura si istoria locurilor doar pentru a vedea placi comemorative a ceea ce a fost in acel loc, nu pentru a vedea ceea ce era de vazut….Doamne plange pamantul acesta romanesc…Chiar daca in aceste vremuri patriotismul si dragostea de tara par desuete acolo, in TARA MOTILOR, se pot trai. Nu e doar parerea mea ci si a romanilor din Rosia Montana si din localitatile invecinate: NU DORIM EXPLOATAREA RESURSELOR DE LA ROSIA MONTANA.

  • Presedintele Basescu si acolitii sai din P.D.L.sa faca ceva pentru a aduce venituri la bugetul de stat prin stimularea industriei, agriculturii si mineritului prin metode clasice. Otravirea pamantului romanesc poate fi benefica doar pentru umflarea unor conturi personale. NU MINERITULUI CU CIANURI.

  • Nu mai latrati degeaba. Veniti cu argumente tehnice valabile, nu cu lamentatii telenovelistice („vai ce tara frumoasa, vai ca ne-o fura strainii, ne distrug padurile si zonele superbe din Apuseni”). Statul roman a avut acolo (da, la Rosia Montana), pana acum cativa ani, exploatare prin cariera si nu tipa nimeni, zona este saracacioasa, dealurile sunt golase (fix acolo…nu 2-3 km mai la vale), zona este poluata masiv deja (dinainte sa vina strainii). Tot ce au facut pana acuma toti latratorii sunt cateva intalnirii, concerte pe la Rosia Montana si cateva suveniruri lasate celor cativa locuitori ramasi: le-au umplut fantanile cu prezervative folosite. Si statul roman a facut foarte multe: a promovat turismul in zona, a depoluat zona. AAA…nu a facut nimic? Da, asa-i! Asa ca mai bine nu va mai erijati in aparatorii patriei si ai locuitorilor ei daca nu aveti nici un argument tehnic.

  • Aurul in Romania s-a exploatat de mii de ani rational, iar motivul precum ca nu stim si nu avem posibilitati sa-l exploatam ca tara, a fost inventat de Dom’Radu Berceanu – care a inchis minele si a permis ca hartile cu resursele minerale a Romaniei sa fie studiate de PIRATII MONDIALI. Tot Radu Berceanu a semnat si contractul cu aceasta firma….contract ABUZIV si de JAF a averii nationale. Minereul contine pe langa aur si argint, uraniu si multe alte metale neferoase foarte RARE. Din acest moriv PIRATII NU doresc control si nici nu vor face publice rezultatele analizelor acestui minereu. Daca ar fi dupa cum spun specialistii de la Academia Romana – s-ar stopa acest JAF si crima ecologica. Contractul NU prevede si asumarea raspunderii acestei firme dupa ce isi termina exploatarea. Vom fi precum in bancul cu C…. si …si…., deoarece asta DORESC slugile acestor PIRATI – cei care astazi DISTRUG ROMANIA. Verificati locurile unde acesti PIRATI au facut exploatari si veti vedea ce cratere cianurate au lasat in urma. Din pacate Romania de dupa *99* a incaput pe mana HOTILOR, a antinationalilor si a jefuitorilor – clanuri cu nume de masoni, sioni si alte denumir – mafioti toti.

  • Ce se intampla ? Am tot postat comentarii si raspunsuri, cu argumente, link-uri unde pot fi citite contractele semnate de tradatorii de neam si tara si nu apar.

  • Contractul Rosia Montana Gold Corporation si anexele. DOCUMENTE. Cine ar trebui impuscat pentru actualul contract si cum ar putea fi renegociat.
    „Dupa ce Traian Basescu a promis desecretizarea contractului Rosia Montana Gold Corporation, Ministerul Economiei a publicat pe site-ul sau contractele de infiintare a societatii Rosia Montana Gold Corporation cu statul roman si anexele sale, pe care le preiau integral mai jos, spre descarcare si edificare. Pentru ca am auzit recent enormitatea ca “Basescu semneaza contractul” ma bucur sa public aceste documente, care puteau fi obtinute de altfel inca de la momentul semnarii lor. Dupa cum stie orice om cat de cat informat si care nu sufera de tembelism cronic, contractul initial a fost semnat pe vremea Guvernarii Emil Constantinescu – Zoe Petre – Radu Vasile, in anul *99*, dupa ce Ion Iliescu si Petre Roman trimisesera industria nationala la fier vechi, la propriu. Structurile putrede patronate de Regimul Zoe Petre – numele sub care ar trebui sa ramana in istorie aceasta perioada neagra a Romaniei – au avut grija ca procentul detinut de statul roman sa fie cat mai mic. Asa s-a ajuns la *9,3*%.

    Ce se mai poate face astazi, legal, in contextul in care contractul este semnat si parafat – la fel ca si cele privind Romcim-ul dat francezilor, Petrom-ul dat austro-rusilor, combinatul ALRO ajuns la rusi si toata industria strategica a Romaniei data pe mana strainilor – este doar o renegociere a acestor procente. Adica exact ceea ce a cerut presedintele Basescu. Tot Basescu s-a aratat revoltat de procentele detinute de statul roman si a afirmat ca daca el era presedinte in *99* nu ar fi permis asa ceva. Desigur, ramane sa-l traga la raspundere pentru situatia actuala si pe Radu Berceanu, fostul sau coleg de partid si unul dintre semnatarii contractului, in calitate de Ministru al Industriilor si Comertului.

    Ca noi ne-am dori sa dam timpul inapoi si, poate, zic si eu, sa-i impuscam pe Ion Iliescu si Petre Roman pentru distrugerea minelor si subminarea economiei nationale, pe langa multe alte capate de acuzare – in urma unui proces, fireste -, si sa pastram aurul, petrolul, gazele, aluminiul, padurile si pamanturile vandute ale tarii in posesia Romaniei, este dorinta fireasca a oricarui roman.

    Ceea ce a afirmat Basescu, cel mai recent la Scoala de Vara de la Eforie, aminteste de acest deziderat national: “Eu nu spun: daţi-i drumul aşa cum este. Eu spun: ori îi daţi drumul aşa cum este şi spuneţi investitorului străin «Nene, matale pleci acasă şi exploatăm noi Roşia Montană» ori daţi drumul la proiect. (…) Lipsa unei decizii ne va duce la situaţii de genul celor cu certificatele verzi, la litigii, la procese, pentru că avem contract semnat. Le vom pierde şi vom plăti despăgubiri degeaba”, a mai spus şeful statului.

    Da, ar fi de dorit sa exploatam noi aurul nostru. Dar cum? In nici un caz adoptand isteric propaganda maghiara a organizatiilor pro-homosexuale si anti-crestine din trena lui Soros, cea mai eficienta retea antiromaneasca din ultimele doua decenii. Aici e nevoie de minte. De mintea romanului cea de pe urma.”-articol preluat de pe blogul d-lui Victor Roncea

  • „golania” asta e una din salvarile noastre economice. Oare de ce toate tarile din jurul nostru ajung sa investeasca in minerit? Pentru ca este profitabil,de asta o fac si ei si nordicii si cam toti care au oportunitatea

  • Ar fi bine sa fie aprobata, statul deja vrea sa demareze inca un imprumut de la Fmi, daca se aproba proiectul cu siguranta nu o sam ai fie nevoie de imprumut sau macar de unul atat de mare. Trebuie sa ne gandim la viitor si cum sa ne fie noua mai bine!

  • Ce graba cu care se aporba proiectul? E amanat de *5 ani de zile, in Bulgaria sau in Grecia s-au aprobat proiecte asemanatoare in doar cativa ani! Dar ar fi si cazul sa se mai intample si lucruri bune in tara asta, iar proiectul asta va aduce cateva miliarde de dolari la bugetul de stat, pe langa pozitia de cel mai mare producator de aur din Europa!

  • De ce e golanie sa primim peste jumatae din profituri fara sa avem vreo cheltuiala? Dar ar fi bine sa fie la un pas de la aprobare, avem nevoie de beneficiile pe care le aduce proiectul asta, sa iesim si noi din criza asta odata!

  • legat de aspectele semnalate de ONG-uri, zona e declarata industriala doar pe o mica parte a localitatii, pe **% din localitate se poate face orice, RMGC vor investi pentru turism, in patrimoniu si in infrastructura, mediul este deocamdata poluat la Rosia Montana insa va fi reecologizat dupa ce incepe proiectul, in rest sunt exagerari. Legat de partea economica, numai la buget vor intra 56% din profituri, cateva miliarde de dolari, insa impactul economic va fi mult mai mare. ca economia nu e tot una cu bugetul de stat

Adauga un comentariu