Actualitate

Giulgiul din Torino va fi adus la Iasi

Publicat: 08 apr. 2014
1
Moment emotionant la Iasi. In aceste zile, Episcopia Romano-Catolica de Iasi va expune o copie a giulgiului din Torino in Catedrala Catolica din municipiu. Sambata, 12 aprilie, cand incepe Saptamana Patimilor, dupa Liturghia de la ora 18:30, giulgiul va fi dezvelit, in cadrul unei celebrari, incepand cu ora 19:15, in prezenta PS Petru Gherghel, a PS Aurel Perca, a multor preoti si credinciosi. Copia giulgiului, una dintre cele opt care se afla in tarile germanofone, este un dar pe care diaconul Joachim Huneke din Grabenstätt (Germania) il face Episcopiei de Iasi.

Citeste si Marturia rastignirii prezentata la Episcopia Catolica Iasi

Avand dimensiunile giulgiului din Torino (4.20 m x 1.10 m), aceasta copie se deosebeste de celelalte existente in lume prin evidentierea amprentelor. Printr-un proces fototehnic foarte bine elaborat, amprentele au fost fixate pe tesatura cu o gelatina speciala. Giulgiul din Torino este unul dintre obiectele arheologice cele mai studiate din lume. Conform traditiei, giulgiul este lintoliul funerar in care a fost infasurat Isus dupa ce a fost coborat de pe cruce. Din anul 1578 este pastrat la Torino (Italia) in catedrala „Sfantul Ioan Botezatorul”.

Citeste si Ce spune Papa Francisc despre Giulgiul din Torino
 

Giulgiul este o panza de in pe care este vizibila imaginea unui om care poarta urme ale maltratarilor si torturilor comparabile cu cele descrise de Patimirea lui Cristos. De aceea, traditia a identificat acest om maltratat cu Isus si aceasta panza de in cu giulgiul folosit pentru acoperirea trupului lui Isus in mormant. Ultima data, giulgiul autentic a fost expus la 30 martie 2013, in prezenta papei Francisc, iar mai inainte in anul 2010, in prezenta papei Benedict al XVI-lea. In secolul trecut a fost expus public doar de patru ori.

Citeste si Noi cercetari confirma faptul ca Giulgiul din Torino este din timpul lui Iisus Hristos
 

„In Dieceza de Iasi, in anii 2006 si 2010, calugarii salezieni au organizat expozitii cu fotografii in marime naturala si explicatii in cateva localitati, precum Bacau, Roman, Magura, Luncani, Margineni. Copia giulgiului va ramane in catedrala pana in ziua Rusaliilor, dupa care va fi pastrata in sala de la subsolul catedralei. Acesta, vorbind despre patimire si despre mormantul gol, se doreste a fi o meditatie, in timpul Saptamanii Sfinte, pregatindu-i pe crestini la sarbatoarea Invierii Domnului. Depasind valoarea stiintifica, evenimentul de sambata, 12 aprilie, devine un imbold la credinta”, a spus pr. Corneliu Cadar, purtatorul de cuvant al Diecezei de Iasi a Episcopiei Romano-Catolice.Comentarii
 • Poate ar fi necesara corectarea in acord cu adevarul a titlului: nu este vorba despre Giulgiu,ci despre copia acestuia- dupa cum mentionati si in articolul preluat aproape integral din comunicatul ERCIS.
  In acelasi timp imi exprim tristetea vis a vis de festivismul comunicarii : cand credinta in Dumnezeu simte nevoia sa se alimenteze din „ia, atinge, pupa copii conforme cu originalul”, ca sa-ti poarte noroc, nu este dovada de apropiere de Dumnezeu si de sanatate duhovniceasca, ci de neputinta grava duhovniceasca, de manifestare patologica de viata de credinta sau de varsta total imatura in credinta.

 • In acelasi timp as tenta sa acord Episcopiei si decidentilor ei, circumstante atenuante, pt ca ar fi delicat social sa refuzi un gest (o donatie) ce s-a dorit binevoitor (s-ar califica drept badaranie), insa cred ca trebuie cumpanit intre o educare duhovniceasca fidela credintei in Dumnezeu a credinciosilor si a fi corect social-ceea ce ERCIS, din pacate, nu face.
  Tot inchinandu-ne „copiilor conforme cu originalul”- pt ca acest lucru, in Dieceza Catolica s-a mai facut si in cazul copiei icoanei de la Cacica, si, in anii „90,al statuetei Sf.Fecioare de la Fatima s.a.-, o sa ajungem, cu binecuvantarea neputintei duhovnicesti specifice ierarhilor actuali, la o „copie de credinta conforma cu originalul” in orice, in colecta, in bani, in puterea trecatoare(inclusiv politica) a acestei lumi,CHIAR SI IN LUCIFER, DAR NU IN DUMNEZEU!

  • Ramayana, cred ca ar fi foarte indicata mai multa umilinta. Adevarata credinta presupune si aceasta virtute. Lucifer, tocmai din cauza mândriei si a arogantei a clacat. A dorit sa-iu dea lectii lui Dumnezeu. Si ce a iesit???
   Putina umilinta si mai multa incredere in planul lui Dumnezeu de a conduce chiar si aceasta Biserica pacatoasa, nu strica nimanui.
   Ai incredere ca Domnul poate scrie drept si pe rânduri strambe!!!

   • Poate ca definirea ca „drept credincios” ar trebui sa fie lasata in preocuparea lui Dumnezeu.
    Nu neg atotputernicia lui Dumnezeu de a conduce Biserica potrivit economiei proprii si de a scrie drept pe randuri strambe.
    A contesta inventarea de vitei de aur in practica de credinta nu contravine respectului si recunoasterii atotputerniciei lui Dumnezeu.Totodata, a avertiza asupra practicilor neduhovnicesti de credinta, nu contesta atotstiinta si atotputernicia lui Dumnezeu si nici nu e expresie a mandriei,ci al suprasaturarii in rabdarea de a le tolera.

    • Poate ca va va parea vulgara completarea mea (si cer iertare anticipata celor ce se vor scandaliza), dar poate ca ar fi de reflectat (dupa depasirea indignarii celor ce se citesc):
     Daca tot e bine sa ne inchinam copiilor identic originale (si asta ajuta la credinta), ar fi practic sa ne amintim ca atunnci cand a fost infatisat la Templu, in pruncie, Domnul a fost circumcis, iar in zilele noastre poate cea mai lesnicioasa copie de realizat ar fi a … preputului …
     Nu stiu cum de, dintre atatea copii, tocmai pe asta nu a gandit-o ERCIS!Ce avalansa de …”drept credinciosi”ar veni la slujbe! Iertare.Imi mentin punctul de vedere

     • Ori de cate ori obiectul adularii-altul decat Dumnezeu- devine centru si izvor al credintei, se paseste in idolatrie, adica in incalcarea celei dintai dintre Porunci, si in starnirea maniei si geloziei Sale, fie ca obiectul e „copia identic originala a icoanei de la Cacica, a statuetei Sf.Fecioare de la Betleem sau Fatima, a carnetelor Durcovici s.a.”.Dumnezeu sa aiba mila de toti si sa ne intoarca PE TOTI la adevarata si dreapta credinta in EL din ratacirile noastre cu poleiala de sfintenie si cucernicie!Amin.

Adauga un comentariu