Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, marti, ca esecul in combaterea coruptiei va indeparta investitiile straine si locale necesare pentru reconstructia Romaniei, el aratand ca legislatia din tara sa interzice companiilor sa dea mita, potrivit Mediafax.
„Esecul de a combate eficient coruptia va indeparta investitiile locale si straine necesare pentru reconstruirea Romaniei”, a afirmat ambasadorul american.
Potrivit acestuia, companiile americane care vor sa investeasca in Romania se asteapta sa beneficieze de aceleasi conditii ca in SUA.
„Acest lucru este la fel de important pentru companiile americane care isi desfasoara activitatea in Romania. Ne asteptam sa beneficiem de aceleasi conditii. Legislatia federala americana, Foreign Corrupt Practices Act, interzice companiilor americane sa dea mita. Eu si urmatorii ambasadori vom informa Departamentul Justitiei al SUA despre orice incalcare a acestei legi de catre companiile americane. In plus, simt ca am obligatia personala de a va ajuta sa atrageti mai multe investitii americane”, a spus Gitenstein.
El a vorbit si despre sectorul energetic din Romania.
„Unii analisti declara ca Romania ar putea redeveni centrul energetic al Europei, daca natiunea ar putea atrage cele zece miliarde de dolari necesare pentru modernizarea infrastructurii energetice si pentru constructia de noi centrale electrice. Dar aceste active sunt controlate de companiile de stat si (adesea) administrate de persoane alese mai degraba pentru legaturile lor politice decat pentru competenta profesionala. De regula, companiile de stat genereaza mai multe datorii decat profit si, in prea multe cazuri, sunt pline de coruptie. Nici un investitor competent nu isi va incredinta capitalul acestora”, a punctat ambasadorul american.
Potrivit acestuia, ultimul raport MCV al Comisiei Europene a indicat ca in Romania s-au inregistrat „progrese reale, masurabile, in lupta impotriva coruptiei”.
„DNA, Procurorul General si ANI ancheteaza neintrerupt acuzatii de coruptie. Consiliul Superior al Magistraturii subliniaza necesitatea responsabilitatii ce vine odata cu independenta judiciara. Iar instantele, in frunte cu Inalta Curte de Casatie si Justitie, demonstreaza din ce in ce mai mult curaj de a rezista presiunilor politice si de a-i trage la raspundere pe cei care fura bogatia poporului. Drept urmare, in ultimii doi ani, au fost condamnate pentru coruptie mai multe persoane decat in cei cinci ani anteriori la un loc; printre condamnati s-au numarat un fost prim-ministru, un fost ministru si un fost judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a afirmat Gitenstein.
De asemenea, el a explicat ca oamenii sunt motivati sa devina productivi prin protejarea dreptului la proprietate, aplicarea previzibila a contractelor incheiate de ei, oportunitatile de a-si investi banii si de a pastra controlul asupra lor, controlul inflatiei si schimbul valutar liber, oportunitatile de a-si investi veniturile obtinand profit. Gitenstein a aratat ca oamenii isi pierd motivatia intr-o tara in care sunt putine astfel de oportunitati sau daca exista posibilitatea ca veniturile ori profiturile lor sa fie confiscate.
„Cel mai mare dusman al acestor institutii economice este coruptia. Ea submineaza credibilitatea acestor institutii, genereaza cinism si descurajeaza investitiile”, a evidentiat Gitenstein.
El a mai spus ca acesta este si motivul pentru care in tari ca SUA, Norvegia, Olanda, Elvetia, Canada si Marea Britanie nivelul de trai este mai ridicat.