@ Abonatii Regiei Autonome de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani (RAGCL) vor plati 265,00 lei pe gigacalorie, fata de 169,64 lei cat era pana in prezent @ Consilierii locali au luat decizia sa majoreze si pretul apei potabile cu 24 procente
Nici bine nu a trecut euforia alegerilor locale, unde pascanenii au decis sa acorde voturile de incredere celor de la PSD, ca imediat s-a primit si rasplata. In ultima sedinta ordinara de Consiliu Local, consilierii social-democrati au decis ca cetatenii trebuie sa scoata mai multi bani din buzunare pentru plata utilitatilor. Acestia au hotarat ca tariful la gigacalorie sa fie mai mare cu 55% iar pretul la apa cu 24% incepand cu data de 1 septembrie. In campania electorala din iunie, cei de la PSD au promis ca nu vor impovara cetatenii cu majorari de tarife, mai ales intr-o perioada de criza, dar se pare ca in mai putin de 3 luni au uitat.
Pretul gigacaloriei sare la 265 lei
Desi pare greu de crezut, abonatii Regiei Autonome de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani (RAGCL) vor plati 265,00 lei pe gigacalorie, fata de 169,64 lei cat era pana in prezent. Directorul RAGCL, Georgeta Sandu, a precizat faptul ca tariful de facturare nu a mai fost majorat din anul 2008 si ca sunt datorii extrem de mari catre furnizori dar si de recuperat de la institutiile de stat.
„Sunt peste 100 miliarde de lei vechi neachitate de catre primarie. Inca din anul 2008 nu a mai crescut pretul la gigacalorie si trebuie gasita o solutie”, a precizat in plenul sedintei, directorul general RAGCL, Georgeta Sandu. „In anul 2008 era o restanta la subventiile pentru caldura de 7 miliarde de lei vechi. Atat mai trebuia platit. De atunci si pana in 2012, cand am preluat conducerea Primariei, arieratele au ajuns la peste 100 miliarde de lei vechi. Acum doua saptamani am primit de la EON Gaz o adresa unde ne soma ca daca nu achitam rata scadenta conform esalonarii trec la debransare. De cand am ajuns la Primarie am virat 7 miliarde lei vechi subventii in doua luni de zile, fata de 12 cat erau livrate pana la vremea cand am preluat Primaria. M-am angajat ca voi sustine de la Bugetul local cu plata subventiei si o voi face. Nu vreau sa intram la iarna cu datorii mari la gaz. Aveam doua variante: ori inchideam sistemul de termoficare si astfel abonatii RAGCL-ului stateau la iarna in frig, ori cresteam pretul de facturare pentru populatie si prin parlamentarii nostri dar si prin insistentele mele la Guvern sa aducem bani pentru subventii. Incercam prin toate caile sa atragem surse sa putem functiona. Sunt intr-adevar oameni necajiti care nu au posibilitatea sa achite, dar sunt si persoane care pot face acest lucru”, a declarat primarul Dumitru Pantazi. „S-au facut propuneri, mai demult, de stabilire a pretului de facturare la gigacalorie si atunci nu au fost de acord. Daca se aproba la vremea respectiva nu era presiune pe buget cum este acum. Daca tot aveti majoritate in CL atunci nu aveti decat sa va asumati acest proiect. Noi, cei de la PNL, ne vom opune”, i-a precizat consilierul PNL, Dorin Nechifor, in plenul sedintei. Nici cei de la PDL si PP-DD nu au fost de acord cu proiectul.
Cresteri de pret si la apa
Nici pretul la apa nu a fost uitat de consilieri. Alesii locali au luat decizia sa majoreze pretul cu 24 procente. Motivul acestor cresteri este acela ca trebuie acoperit un imprumut bancar facut pentru modernizarea retelei de distributie, dar si pentru realizarea de noi investitii in retelele de apa si canalizare. La discutarea raportului pe anul 2011 a celor de la Prest Serv Apa (PSA), mai multi consilieri locali si-au aratat nemultumirea fata de conducere. „Mi se par cheltuieli foarte mari la Prest Serv Apa. In ce constau costurile? Parca s-ar aduce apa cu camionul la Pascani. A mai fost o data majorat pretul cu 16%, de la 1 iulie cu inflatia” a mentionat consilierul PNL Dorin Nechifor. Nemultumit de activitate s-a aratat si consilierul local PSD, Bogdan Alexa, care a ramas surprins de faptul ca 10% din consumul de apa se duce pe spalarea conductelor, iar costurile sunt acoperite tot de catre cetateni, in mod indirect.
Salarii mai mici
Primarul Dumitru Pantazi i-a atras atentia directorului Ioan Prisecaru asupra faptului ca va trebui sa regandeasca sistemul de salarizare al celor de la PSA. Peste 60% din cheltuieli se duc pe salarii, in conditiile in care peste tot au fost diminuate salariile in situatia de criza. In caz contrar, Dumitru Pantazi a precizat faptul ca nu este neaparat necesar ca cei care si-au inceput mandatul pe functii odata cu el trebui sa si-l termine. „Sa va pregatiti pentru bugetul viitor pentru ca vom micsora fondul de salarii al angajatilor din institutie. Cheltuielile cu salariile sunt enorm de mari. Nu este posibil ca 60% sa se duca pe cheltuieli de personal. In acelasi timp trebuie crescut indicatorul de productivitate. De asemenea vreau sa luati in calcul reducerea pierderilor de apa tehnologica si de pierderea stabilita de dumneavoastra prin alte acte normative”, a incheiat primarul Dumitru Pantazi. De precizat faptul ca noile preturi care au fost recent majorate urmeaza a fi avizate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), si vor intra in vigoare la inceputul acestei luni.