Eveniment-Social

Ghetoul

Publicat: 07 mai 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:69601;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Zeci de familii din blocul G3 stau cu frica in san, pentru ca oricand o bucata din tavan se poate prabusi sau instalatia electrica poate lua foc •Din cauza starii avansate de degradare a terasei blocului, care nu a fost reparata de ani de zile, in toate apartamentele de la ultimul etaj ploua •Blocul se afla in administrarea si gospodarirea SC Termo Service SA, dar conducerea unitatii nu s-a deplasat niciodata la fata locului •Timp de patru ani s-au facut nenumarate sesizari si situatia nu a fost rezolvata •Sunt familii care nu mai folosesc instalatia electrica, deoarece tablourile electrice au luat foc in mai multe randuri

De ani de zile, locatarii din blocul G3 din strada Pantelimon Halipa traiesc clipe de groaza. Cele 24 de familii care locuiesc la ultimul etaj al blocului, copii, adulti si batrani, stau cu frica in san, deoarece in orice moment o bucata din tavan se poate prabusi sau instalatia electrica poate lua foc. Stadiul avansat de degradare a apartamentelor este cauzat de infiltratiile de apa de pe terasa blocului, care nu a mai fost reparata de ani buni. Nenorocirea s-a extins cu repeziciune de la un apartament la altul, asemenea leprei. In bloc sunt oameni care nu mai pot folosi energia electrica, pentru ca infiltratiile de apa din pereti au provocat incendierea tablourilor de siguranta si a prizelor. In apartamentul batranei Viorica Gradinaru, in varsta de 86 de ani, jumatate din tavan este prabusit, iar curentul electric nu a mai putut fi utilizat de doi ani. „Daca nu ma ridicam din pat, imi cadea plafonul in cap. Stau cu vase in toata casa pentru ca toata apa de pe acoperis se scurge in apartamentele noastre. Asta iarna, curgea apa continuu si aveam numai oale pe jos. Era dezastru. Am o pensie de 1,7 milioane lei si nu am posibilitati sa repar acoperisul. Lumina nu mai am de doi ani, tot din cauza apei care se scurge pe pereti si tavan. Din cauza mirosului de mucegai din casa, ziua ies pe hol, la geam, ca sa respir aer curat”, a declarat Viorica Gradinaru. Pentru ca tabloul electric din apartament a luat foc de mai multe ori, familia Bruma este nevoita sa scoata din priza toate aparatele electrocasnice si electrice. Aceasta s-a mutat in bloc in urma cu doi ani de zile si dupa ce a investit in curatenie a avut surpriza sa constate ca peretii si tavanul s-au umplut de pete de mucegai. „Aici se poate intampla o tragedie, pot sa moara oameni. Apa se infiltreaza in contor si stam cu frica sa nu se produca o nenorocire. La multi vecini acestea au luat foc de cateva ori. Nu las nimic in priza cand plecam de acasa, pentru ca imi distruge tot”, a declarat Loredana Bruma.

Investitii inecate

In alte apartamente, oamenii au renuntat sa mai foloseasca instalatia electrica. Cu riscuri mari, acestia indraznesc sa-si aprinda pe timpul noptii doar o veioza. „Mi-e frica sa aprind lumina ca sa nu patesc ceva. Apa este infiltrata chiar in jurul becului de la lustra, unde a cazut si bucata de tavan. Am pus o veioza ca sa am putina lumina”, a spus Paul Tomache. Anul trecut, pentru ca nu mai suporta situatia disperata in care se afla, Costel Boghiu, un alt proprietar din blocul G3, a investit 6 milioane lei pentru a-si repara portiunea de terasa aflata deasupra apartamentului. La putin timp, dupa izolatie, apa a patruns din nou in apartament. „De doua ori am cumparat carton si smoala, am platit oameni ca sa repar terasa macar deasupra apartamentului in care stau. Sase milioane de lei m-a costat si totul degeaba, pentru ca apa s-a infiltrat in continuare. Am cumparat o casa cu sute de milioane lei si am ajuns sa traiesc in mizerie”, a declarat Costel Boghiu.

Patru ani de sesizari

Ani la rand, proprietarii din blocul G3 au facut sesizari atat la administratie, cat si la societatea comerciala Termo Service SA, care se ocupa de administrarea si gospodarirea imobilului, dar nu au primit nici un raspuns si nimeni nu s-a deplasat la fata locului pentru a analiza situatia si a gasi o cale de rezolvare. La randul sau, presedintele asociatiei, Ion Cepoi, a facut nenumarate demersuri, dar problema a ramas nerezolvata. „De patru ani fac numai sesizari. Am avut insa si frane. Termo Service nu a facut nimic. Nu a venit nimeni macar sa stranga semnaturi de la locatari ca sa rezolvam problema terasei. Trimiteau oameni necalificati pentru curatenie la subsolul blocului, incasau banii, dar mizeria era tot acolo. Reparatia terasei a fost pe lista noastra de prioritati, pentru ca ploua in casa la oameni, dar nu s-a facut nimic. Ca sa putem repara terasa, ar fi nevoie de vreo 400 milioane lei, un pret estimativ”, a declarat Ion Cepoi. Conducerea SC Termo Service SA a mai trimis cate o echipa in acest bloc la diferite solicitari ale locatarilor, dar a jumulit oamenii de bani si a lasat lucrarile neterminate. „Doua saptamani am cerut ajutorul de la Termo Service, deoarece mi se infundase teava de scurgere si aveam mizeria in casa, si tot n-au venit. La vecina au venit, au reparat ceva si au lasat-o cu gaura in casa. Ne jumulesc de bani cand vin si fac treaba de mantuiala”, a declarat Cristina Brasoveanu.

Indolenta directorului

Conducerea SC Termo Service SA se face vinovata de situatia dezastruoasa in care se afla familiile din blocul G3, deoarece nu a avut nici macar bunul simt de a se deplasa la fata locului. De rezolvat problema nici nu poate fi vorba. Directorul Termo Service SA, Cristian Andries, da din umeri si nu poate motiva starea de lehamite care exista in societate, platita din banii locatarilor. Directorul Andries primeste lunar o leafa de 28 de milioane lei, tot din banii locatarilor, doar pentru 4 zile lucratoare, deoarece a cincea are program redus. Locatarii din blocul G3 platesc anual directorului Andries peste 70 de milioane lei, pentru ca acesta sa se ocupe de administrarea si gospodarirea imobilului. Blocul G3 este doar unul dintre cele peste 500 de imobile administrate de directorul SC Termo Service SA si furnizeaza o particica din banii incasati de acesta. Desi are trei ani de zile de cand detine aceasta functie, directorul Andries habar nu are unde se afla unele dintre blocurile aflate in administratia sa. „Nu am fost niciodata in blocul G3, dar cu ajutorul serviciului nostru juridic le vom explica proprietarilor ca trebuie sa semneze pentru a putea demara lucrarile de reparatii. In doua-trei zile o sa-i convingem pe locatari sa-si dea acordul”, a declarat directorul Cristian Andries. Pus la colt de intrebarile ziaristilor, directorul Andries promite marea cu sarea. Colac peste pupaza, SC Termo Service SA a fost si premiata pentru nepasarea de care da dovada si bataia de joc fata de locatarii care le asigura salariile luna de luna.
Magda OLTEANU
Cristian MATASA
Adauga un comentariu