National

Gheorghe Stefan, un nou dosar penal. Infractiuni grave pe spinarea Postei Romane – UPDATE

Publicat: 13 mai 2015
1

In urma cu putin timp, primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, zis „Pinalti„, a fost informat ca s-a deschis un nou dosar pe numele sau. Mai precis, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Gheorghe Stefan, zis si Pinalti, fost primar al municipiului Piatra Neamt, dar si fata de Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director adjunct la Posta Romana, Marian Constantinof, om de afaceri, dar si Cosmin Dragos Mihailescu. Gheorghe Stefan este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani (8 acte materiale) si de instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Directiei comerciale din CN Posta Romana SA, este acuzat de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, iar Marian Constantinof, om de afaceri care controla printr-un interpus Posh Telecom Solutions SRL, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Totodata, Cosmin Dragos Mihailescu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. 

UPDATE 13:30 – „In cursul anului 2009, Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al unui partid politic (fiind membru in biroul permanent national al partidului), pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, si-a impus un apropiat, pe inculpatul Florin Ciobotaru Aurelian, in functia de director general adjunct avand in coordonare Directia comerciala a CN Posta Romana SA. Ulterior, Gheorghe Stefan si Ciobotaru Florin Aurelian au convenit cu inculpatul Marian Constantinof ca o societate comerciala nou infiintata, controlata de acesta din urma, sa inlocuiasca SC Smart Telecom Solutions SRL in relatia contractuala cu CN Posta Romana SA, privind prestarea, in unitatile postale ale companiei, de servicii de incasare electronica a facturilor prin folosirea unor terminale POS. In schimbul folosirii influentei sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru Florin Aurelian sa inceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL si sa le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpusi), Gheorghe Stefan i-a cerut lui Marian Constantinof sa-i dea jumatate din profitul pe care l-ar fi obtinut aceasta din urma societate comerciala, in executarea contractelor incredintate.
In acest context, Gheorghe Stefan a exercitat presiuni asupra lui Ciobotaru Florin Aurelian pentru identificarea urgenta a unor motive de incetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL si CN Posta Romana. La randul sau, Florin Ciobotaru Aurelian a exercitat presiuni asupra angajatilor din subordine pentru gasirea unor pretexte de incetare a contractelor amintite. Intrucat nu a gasit sprijin din partea angajatilor amintiti, Florin Ciobotaru Aurelian a apelat la cunostintele juridice ale lui Mihailescu Cosmin Dragos (recomandat de Marian Constantinof) pentru a-i oferi sprijin in incetarea raporturilor comerciale dintre companie si SC Smart Telecom Solutions SRL. Contractele dintre CN Posta Romana SA si SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denuntate unilateral, printr-o scrisoare semnata de Ciobotaru Florin Aurelian si Mihailescu Cosmin Dragos (in calitate de consilier juridic „delegat” de un cabinet de avocatura). In acest fel, CN Posta Romana SA si-a asumat riscul platii unor daune interese compensatorii. Dupa parcurgerea procedurilor judiciare declansate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru solutionarea litigiului comercial cu CN Posta Romana SA, compania a fost obligata la plata de despagubiri de circa 4,5 milioane de euro.
Ulterior, Ciobotaru Florin Aurelian, in calitate de director general adjunct avand in coordonare Directia comerciala din CN Posta Romana SA, a negociat si a incheiat in aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fara organizarea unei proceduri de achizitie transparente si legale, fara o justificare economica si in conditii dezavantajoase pentru compania nationala, un contract de asociere in participatiune. Este de precizat ca CN Posta Romana SA a incheiat cu Smart Telecom Solutions SRL si apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere in participatiune (nu contracte de prestari servicii, pentru evitarea procedurilor de achizitie publica) avand ca obiect prestarea de servicii de incasare electronica a facturilor prin folosirea unor terminale POS in unitatile postale ale companiei. In realitate, in ambele cazuri, reteaua de terminale POS apartinea Payzone Romania SA (care a instalat terminalele, care detinea platforma de operare si un „call-center” pentru oferirea de consultanta si service); atat Smart Telecom Solutions SRL, cat si Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fara o activitate efectiva – cu aceste societati comerciale CN Posta Romana SA a acceptat nejustificat sa isi imparta profitul. Prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL in relatia comerciala pe care in realitate o desfasura cu Payzone Romania SA, CN Posta Romana SA a achitat nejustificat, in perioada mai – octombrie 2009, suma de 224.979,56 euro, suma care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adauga 42.746,12 euro, reprezentand TVA.

La cererea lui Gheorghe Stefan, Marian Constantinof, a achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totala de 302.845,48 lei catre o societate controlata prin interpusi de primarul din Piatra Neamt, pentru achizitionarea de publicitate in municipiul Piatra Neamt. Aceasta societate comerciala a directionat o parte din banii incasati catre o televiziune la care asociati erau copii lui Gheorghe Stefan. Tot la solicitarea lui Gheorghe Stefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasarii si ale unui cantonament efectuat in Italia de echipa de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt. Costul transportului si al cazarii, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei si 35.306 euro. La data de 03.09.2009, Marian Constantinof , prin societatea la care era asociat, a platit 10.000 lei pentru Gheorghe Stefan si sotia sa, reprezentand costul unui sejur la Mamaia. Gheorghe Stefan, in urma unor discutii cu Marian Constantinof, si-a dat acordul ca o parte din sumele necuvenite pretinse de primul mentionat sa fie directionate, la cererea lui Ciobotaru Florin Aurelian, sub forma unor sponsorizari, catre o asociatie sportiva a unei persoane din familia lui Florin Aurelian Ciobotaru. Astfel, in iulie si septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost facute doua plati in favoarea asociatiei, in valoare totala de 62.000 de lei. Valoarea totala a sumelor date lui Gheorghe Stefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138,07 lei (circa 100.000 de euro) si 35.306 euro. Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. In cauza procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii – DJI Brasov si DJI Neamt”, se arata in comunicatul DNA.
Adauga un comentariu