Actualitate

Gest uluitor al unei profesoare din Iasi. Motivul este incredibil

Publicat: 22 feb. 2015
1

@ Cu siguranta, ceea ce a determinat-o pe o profesoara sa ajunga in aceasta situatie pare greu de crezut si de imaginat pentru foarte multi dintre ieseni! @ Decizia pe care a luat-o este un exemplu inclusiv pentru foarte multi romani, care se lasa calcati in picioare, cu toate ca legea este de partea lor @ Aceasta se lupta, inclusiv cu oficialii Statului roman, tocmai pentru a-i fi respectate drepturile

Umilinta si dispretul la care sunt supuse de catre autoritatile locale si nationale, zi de zi, sute de cadre didactice din judetul Iasi capata cote incredibile! In acest context, dupa foarte multi ani, o profesoara a decis sa rupa tacerea si sa ia atitudine publica. Aceasta s-a adresat inclusiv unui ministru din Guvernul Romaniei, tocmai pentru ca lucrurile sa intre in normalitate si ca legea sa fie respectata.

„Nu cersesc nimic! Vreau doar ca legea sa fie respectata”

Demna si lucida, Oana Jipa, profesor de Limba si literatura romana la unitatea de invatamant din localitatea Todiresti, e decisa, mai mult ca oricand, sa traga un semnal de alarma in legatura cu modul in care sunt tratati dascalii in tara noastra. „Eu sunt profesor de Romana de peste 12 ani! Am debutat in anul 2003, tocmai pentru ca mi-a placut aceasta meserie. Sincer sa va spun, atunci nu mi-am imaginat ca se va ajunge in situatia in care ma aflu acum… Eu sunt profesor navetist de cativa ani buni, acum fac naveta de la Pascani la Todiresti zi de zi, lucru ce presupune 40 de kilometri (dus-intors – n.r.). Zilnic, transportul ajunge 12 lei, iar un abonament este 180 lei. Eu am Gradul al II-lea si un salariu lunar de aproximativ 1.300 lei. Am doi copii si ganditi-va ce inseamna aceste costuri pentru mine. In plus, chiar daca legea este clara, naveta nu ne este decontata… Abia de cateva luni, ne este decontata abia 50 la suta din suma… Aici, eu vreau sa fiu foarte clara si deschisa: eu nu cersesc nimic, nici eu si nici ceilalti 22 de colegi ai mei care se afla in aceeasi situatie, ci doar ne dorim respectarea legii si a drepturilor pe care le avem”, povesteste aceasta.

Citeste si: Noutati legate de decontul navetei profesorilor ieseni din mediul rural

A ajuns pana la Guvernul Romaniei

Vazand ca, luna de luna, autoritatile din localitate nu acorda decontul de naveta complet, Jipa l-a interpelat inclusiv pe ministrul pentru Dialog Social Liviu Marian Pop, pentru a gasi o rezolvare. „M-am adresat domnului Pop care a fost extrem de prompt si a intervenit pe langa autoritatile din Iasi, dar si la nivel central. Mai mult, am vorbit si la Prefectura pe aceasta tema. Dincolo de toate acestea, eu vreau sa va spun ca maine merg la simularile de la Evaluarea Nationala si urmeaza sa am de corectat aproximativ 90 de teze si nu cred ca voi fi remunerata, asa cum s-a intamplat si la ultimele simulari… Nimeni nu ne intreaba daca avem bani cu ce sa ajungem la scoala sau daca avem bani sa ne cumparam haine! Dincolo de acestea, asta ca sa fie clar, eu vreau sa spun si sa ma repet ca nu cersesc nimic si nu ma plang, ci doar sa fie respectata legea si sa-mi fie respectata demnitatea si onoarea pentru ca mi-am facut mereu datoria cu profesionalism si din constiinta pentru elevii mei, asta si nimic mai mult”, a conchis Oana Jipa. Ciudat este ca, inclusiv prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei (OUG) cu nr. 83 din decembrie 2014, primarii sunt obligati sa aloce bani pentru decontarea navetei cadrelor didactice, acestia sfideaza totul.

Citeste si: Ministrul Educatiei le atrage atentia primarilor ca sunt obligati sa deconteze naveta profesorilor

Totul se poate lasa cu plangeri penale

In acest context, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP), profesorul Laviniu Lacusta anunta ca situatia este extrem de grava si ca va face inclusiv plangeri penale impotriva primarilor care nu respecta legea in privinta decontului de naveta a cadrelor didactice. „Cu siguranta, in acest an, nu poate fi invocata lipsa banilor! Exista suplimentari de la bugetul de stat consistente de care ne vine greu sa credem ca primarii din: Schitu Duca, Lungani, Motca, Mogosesti – Iasi sau Miroslava nu au aflat… Solicitam Consiliilor Locale sa respecte legislatia in vigoare pentru a evita consecintele care pot aparea prin nerespectarea si neaplicarea legii, respectiv procese pe decont de naveta sau plangeri penale”, a transmis Lacusta. In acest context, spre exemplu, un cadru didactic achita lunar pentru transport, dus – intors, intre 120 de lei si 450 de lei, in functie de distanta pana la unitatea de invatamant unde preda. Spre exemplu, cel care face naveta zilnic la o scoala aflata la cinci kilometri de Iasi, respectiv Miroslava, achita lunar aproximativ 120 de lei. De asemenea, unul care face naveta la 70 de kilometri, achita si pana la 450 de lei. Venitul lunar al unui angajat debutant in sistemul de invatamant este de aproximativ 700 de lei lunar.

Citeste si: Sute de profesori ieseni nu-si primesc banii pe naveta
Comentarii
  • Stimta doamna profesoara,nu inteleg de unde atata nesimtire de la un cadru didactic?!Vorbiti de umilinta?!!!Stiti ce este aceea?1Va spun eu.Umilinta simtim noi când vin copii acasa si se plang de modul in care se desfasoara orele dvs.Umilinta simte copilul când este alintat cu citez:”nesimtit”,handicapat”,”cretin”.Umilinta simtim noi când in loc sa vedem rezultate la copii nostrii stim la ce jocuri pe telefon va mai depasiti recordurile.Asta draga doamna profesoara este o adevarata umilinta pe care o simtim noi din partea dvs

Adauga un comentariu