Actualitate

Gest surprinzator facut de un profesor universitar si studentii sai – GALERIE FOTO

Publicat: 10 dec. 2014

@ Actiunea a plecat dupa ce, in ultimii ani, totul a fost dat uitarii si un grup de oameni a fost umilit in ultimul hal! @ Lacrimile de durere, eroismul si sacrificiul suprem facut de acestia a provocat o reactie unica din partea unui cunoscut profesor universitar iesean si a studentilor sai @ Mesajul lor este unul foarte rar intalnit si daca autoritatile nu vor lua masuri, ei sunt dispusi sa faca gesturi in premiera nationala

In ultimii 25 de ani, autoritatile locale au aratat ca nu le pasa de trecut si au neglijat total locurile simbolice care marcheaza sacrificiul suprem facut de soldatii romani, cazuti in diferite razboaie pentru ca tara noastra sa devina libera si independenta! In acest context, profesorul Vasile Cotiuga de la Facultatea de Istorie a Universitatii Cuza (UAIC), alaturi de studentii sai a demarat un proiect special. Intitulat „Memoria eroilor„, acesta are drept obiectiv formarea unei baze de date referitoare la soldatii romani (in special din judetul Iasi – n.r.) cazuti pe front. De asemenea, se urmareste identificarea monumentelor dedicate eroilor morti în razboi, evaluarea lor, înregistrarea cimitirelor si a mormintelor izolate, cunoasterea biografiei soldatilor cazuti pe front si recuperarea unor obiecte personale ale acestora. De mentionat este faptul ca initiativa îi vizeaza nu doar pe soldatii români (indiferent de etnie si religie), ci si pe cei straini, care au murit pe teritoriul României.

Citeste si: Dovezi teribile descoperite la marginea Iasului. Aici a avut loc o crima groaznica – GALERIE FOTO, VIDEO

„Eroii nu voteaza”

Plecand de la halul in care a ajuns Mausoleul Eroilor din Iasi, monument construit între anii 1928-1930 în zona Galata si dedicat memoriei eroilor cazuti în Primul Razboi Mondial, Cotiuga lanseaza un mesaj extrem de dur la adresa autoritatilor responsabile pe aceasta problema. „Daca eroii ar fi votat, sunt convins ca autoritatile ar fi facut orice ca monumentele comemorative sa beneficieze de atentie! Din pacate, putini sunt cei care se ingrijesc astazi de monumentele comemorative ale eroilor romani cazuti pe fronturile de lupta din Razboiul de Independenta, din Razboaiele Balcanice sau din cele doua razboaie mondiale. De mai bine de cinci ani, oameni simpli din Germania, cu un respect deosebit pentru eroii lor din cele doua razboaie mondiale, ajutati de organizatii neguvernamentale, dar si de autoritati guvernamentale germane, vin in fiecare an in Romania si se ingrijesc de cimitirile germane. Ei stiu ca un neam este mai puternic cu cat eroii si legendele lor sunt pastrate vii in inima tuturor”, arata profesorul universitar.

Citeste si: EXCLUSIV! Groapa comuna cu sute de morti, descoperita in spatele unui spital din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Umilinta fara precedent

Pe de alta parte, avand in vedere ca anul acesta se implinesc 100 de ani de la Primul Razboi Mondial, acesta considera ca este un moment care sa indemne la atitudine si respect fata de soldatii romani cazuti in batalie. „O parte dintre noi nu avem inca capacitate sa intelegem ca ei, eroii, tarani sau oraseni, fara carte sau intelectuali, au fost cei care au platit cu viata pentru ca noi, astazi, sa vorbim si sa simtim romaneste, sa ne rugam in bisericile noastre, sa ne plangem dorul sau sa ne bucuram de viata. Le distrugem sau le furam crucile, le lasam in paragina monumentele, le aram mormintele… La fel se intampla si cu cimitirul eroilor din Galata sau cu alte monumente, lasate in paragina, care se gasesc in administrarea primariei! Daca eroii ar fi putut vota, sigur se gasea cineva care sa le mature curtea, sa le puna flori si sa le aprinda o lumanare. Acolo, la Galata, este o crima a noastra fata de acesti eroi! Cu toate acestea, sunt multi care stiu ce inseamna sa respecti si sa cinstesti memoria eroilor! Sunt oameni simpli, care ii trec pe eroi in pomelnice, sunt slujitorii credintei noastre stramosesti, care ii pomenesc la fiecare slujba, sunt copii care depun cate o floare la monumentele inchinate lor. Sunt o mana de studenti de la Facultatea de Istorie care au initiat un proiect de adunare si cunoastere a tuturor monumentelor comemorative cu eroii romani sau alte nationalitati din toata tara si trebuie ajutati”, a concluzionat istoricul.

Citeste si: EXCLUSIV! Dezvaluiri incredibile din jurnalele de razboi ale soldatilor ieseni – GALERIE FOTO




Comentarii
  • Domnul profesor să caute mormintele celor 300.000 de ostași (majoritatea intre 17 și 20 de ani) morți de febra tifoidă și febra recurentă in iarna 1916-1917, care nu au o cruce la cap. Sa caute la Hârlău, Deleni, Copălău, Tg.Frumos, Băcești – Vaslui.

Adauga un comentariu