Actualitate

Gaura de zeci de miliarde in bugetul unei comune. Situatia este disperata

Publicat: 15 iul. 2015
1

Una din cele mai mari comunitati rurale din judetul Iasi este amenintata cu falimentul. Comuna Tomesti, localitate cu peste zece mii de locuitori, a ajuns la fundul sacului, dupa ce Guvernul a decis sa distribuie altfel fondurile provenite din TVA. Concret, la inceputul anului, Guvernul a decis ca o parte din banii ce ajungeau la comunele mari sa fie redirectionate catre localitatile cu populatie redusa, scopul fiind acela al echilibrarii bugetelor. Numai ca in comunele mari situatia a devenit dramatica. Intr-o astfel de situatie a ajuns si comuna Tomesti. Desi au fost facute memorii peste memorii, nici pana in prezent nu s-a rezolvat ceva. Cei de la Tomesti au mentionat ca au de platit salariile personalului din primarie, plata utilitatilor, a furnizorilor, iar fondurile sunt din ce in ce mai putine.

Citeste si: Cele mai mari comune din judet, bagate in faliment de Guvern. Edilii avertizeaza ca efectele vor fi devastatoare

„Am facut un memoriu fundamentat trimis prin Consiliul Judetean si Prefectura la Guvern. Speram ca la rectificarea de la sfarsitul acestei luni sa ne dea inapoi banii luati. Eu m-am ales cu o gaura de peste doua milioane de lei dupa ce s-a decis sa se imparta banii in alt mod. Eu nu am reusit sa mai fac nimic la sectiunea de dezvoltare pentru ca nu am mai avut de unde. Am dat pe ultima luna salariile la zeci de angajati, iar acum trebuie sa platesc si contributiile la stat, unde am peste 50.000 lei pe luna, si cu care am ramas in urma. Abia am reusit sa facem fata cu banii proveniti din taxe si amenzi”, a spus Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti. Primarii din comunele mari au amenintat chiar ca pot inchide primaria daca situatia nu revine la normal. O comuna cu putini locuitori isi poate dramui mai bine cei 1,5 milioane lei de care beneficiaza, in vreme ce una cu populatie numeroasa are de acoperit cheltuieli mai mari si risca sa nu mai aiba fonduri la buget. In plus, comunele mici ce nu aveau pana acum perspective prea mari de la centru s-au trezit cu bugete chiar si de cateva ori mai mari fara a avea vreun plan de cheltuire a banilor. S-a luat in calcul gradul de incasare pe populatie la bugetul local, insa nu s-a discutat despre proiectele si cheltuielile fiecarei comunitati.
Comentarii
Adauga un comentariu