Local

Gaura de sute de miliarde in conturile unui afacerist celebru. Nu mai exista nicio sansa de scapare

Publicat: 24 nov. 2014
1

@ Firmele pe care le conduce au sute de salariati @ In ultimii zece ani firmele sale au fost abonate la incheierea unor contracte cu institutiile statului @ Acum societatile pe care le conduce sunt pandite de faliment

Avand in vedere datoriile uriase acumulate de firmele lui Constantin Comanescu este greu de crezut ca ar putea evita falimentul. De altfel, se poate spune ca acesta a stabilit un record anul acesta in privinta datoriilor inregistrate de firmele care si-au cerut insolventa. Este vorba despre SC Remat SA care intr-un tabel preliminar al creditorilor depus la Tribunalul Sindic a declarat datorii de 100.388.640 lei, adica circa 22.867.571 euro.

Initial, prin intermediul avocatilor Comanescu s-a adresat cu o cerere de aprobare a unui concordat prevenit. Este vorba de o forma de protectie prevazuta de legislatia in vigoare la care pot apela firmele in dificultate pentru a scapa de procedurile de executare silita demarate de creditori. In baza acestui concordat preventiv, Remat trebuia sa ajunga la o intelegere cu creditorii pentru plata esalonata a datoriilor. Dupa cateva luni de negocieri, practicianul in insolventa desemnat de judecatori sa medieze negocierile dintre Remat si creditori a spus in fata instantei ca cele doua parti nu au putut ajunge la o intelegere. In consecinta, judecatorul a inchis concordatul, iar in aceeasi zi Remat a cerut insolventa.

Trebuie precizat ca si Com Beton SA, cealalta firma patronata de Comanescu, este in aceasta situatie. O posibila explicatie pentru caderea brusca a lui Comanescu, considerat  in anii anteriori ca fiind unul din magnatii Iasului, ar fi ca firmele acestuia nu au mai avut acces la contracte preferentiale incheiate cu statul in conditii dubioase daca nu ilegale. De-a lungul timpului cotidianul BUNA ZIUA IASI a prezentat multe dintre aceste afaceri.

Reamintim, de exemplu, contractele incheiate de firmele lui Comanescu cu Directia Apelor Prut pentru realizarea unor lucrari de reparatii la diguri. Contractele au fost atribuite fara licitatie, desi angajau sume de ordinul zecilor de miliarde care urmau sa fie platite din bugetul statului prin intermediul Directiei Apelor Prut. De precizat ca cea mai mare parte a acestor contracte au fost incheiate de institutie in perioada guvernarilor de dreapta (PNL-PDL) cand Directia Apelor Prut era condusa de Corneliu Cretu. In mod ciudat acesta a fost mentinut in functie de PSD.

In topul creditorilor Remat se afla bancile comerciale. Cea mai mare suma este revendicata de Banca Transilvania – 45.351.982 lei, Bancpost – 13.860.870 lei, BCR – 12.492.952 lei, Raiffeisen – 11.291.926 lei. Remat are datorii si catre salariatii sai care au de recuperat salarii restante in valoare de 376.228 lei. Si datoriile catre bugetul de stat sunt destul de mare, Remat avand de achitat taxe si impozite restante in valoare de 1.696.354 lei. Un alt mare creditor al Remat este producatorul de echipamente industriale Watteeuw Romania SRL care are de recuperat 154.305 lei. Remat a fost una dintre cele mai mari companii din Moldova profilate pe recuperarea deseurilor si a resturilor metalice reciclabile avand aproximativ 200 de angajati. Societatea patronata de Comanescu are sucursale in mai multe localitati din judetul Iasi precum Targu Frumos si Harlau, dar si in judetele Botosani si Suceava.
Adauga un comentariu