Local

Gaura de 9 milioane de euro la una din firmele emblema ale Iasului. Salvarea societatii este practic imposibila

Publicat: 19 iul. 2015
1

@ In anii sai de glorie produsele acestei firme erau apreciate in toata tara @ Magistratii ieseni au dispus ca tot ce s-a furat sa revina in patrimoniul firmei, dar cu toate acestea un nou plan de rentabilizare pare imposibil

Veste proasta pentru una dintre cele mai cunoscute societati comerciale din judetul Iasi. Astfel, administratorul judiciar al SC Vinia SA a publicat tabelul definitiv al creantelor, ocazie cu care s-a putut constata ca valoarea totala a datoriilor se ridica la circa 9 milioane de euro, ceea ce face ca un plan de redresare sa fie aproape de neconceput. De altfel, administratorul judiciar si-a dat seama de mult de acest lucru deoarece in urma cu circa un an a propus intrarea in faliment a societatii, iar magistratii ieseni de la Tribunalul Sindic au dispus ca atare.

Si Babusanu vrea bani de la Vinia

Interesant este ca si fostul director al societatii, Vasile Babusanu, sustine ca are de incasat bani de la societatea comerciala. Astfel, lichidatorul a admis cererea acestuia de a fi inscris la masa credala cu suma de 91.154 lei. Asta in conditiile in care si fostii salariati au salarii neincasate in valoare totala de 463.637 lei. In moneda romaneasca valoarea totala a datoriilor este de 39.242.011 lei, iar in tabel sunt inscrisi un numar de 91 creditori. Printre creditorii care au cele mai mari sume de recuperat sunt bancile comerciale si statul roman. Astfel, pe prima pozitie in topul creditorilor se afla Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) care a fost inscrisa in tabelul creditorilor cu suma de 7.356.200 lei. O alta banca comerciala si anume Exim Bank are de recuperat 973.591 lei.

Valoarea taxelor si impozitelor care se cuvin statului este imensa. Astfel, Directia de Finante are de recuperat taxe si impozite in valoare de 5.964.583 lei, iar Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi ar trebui sa incaseze taxe in suma de 411.7691 lei. Urmeaza un sir de primarii care au de recuperat de la Vinia taxe si impozite locale. Este vorba despre primariile unor localitati in care Vinia detine centre de productie sau unele suprafete viticole. Printre acestea se numara Primaria Bacani din Vaslui, Primaria Grebanu din Buzau si primariile oraselor Targu Frumos, Podu Iloaiei si Harlau din judetul Iasi. Dintre autoritatile locale din judetul Iasi cea mai mare suma o are de recuperat insa Primaria Ceplenita care dupa intrarea in faliment a Vinia a ramas cu o gaura in buget in valoare de 211.129 lei.

Si-a recuperat podgoriile

Recent cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat ca SC Vinia SA a reusit sa-si recupereze in justitie cea mai mare parte a podgoriilor pierdute dupa ce controlul societatii a fost preluat de Catalin Chelu, afaceristul condamnat deoarece ar fi incercat sa-i dea mita fostului sef al Politiei Romane, Dan Fatuloiu. Dupa ce a preluat Vinia, Chelu a transferat podgoriile in patrimoniul unor firme pe care le controla prin interpusi. Este vorba despre doua firme, respectiv Recal Sim SRL si Mega Grup Invest SRL. Astfel, Recal Sim SRL a preluat cele mai importante suprafete de vie detinute de Vinia in judetele Iasi si Vaslui, fiind vorba despre circa 300 de hectare. Este vorba despre zeci de parcele de vita-de-vie pe rod. Conform documentelor pentru a lua via s-a invocat o datorie in valoare de 784.961 lei pe care SC Vinia SA o avea catre Recal Sim SRL. Recent, judecatorii au dispus anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat intre SC Vinia SA si Recal Sim SRL.

De asemenea, Mega Grup Invest SRL a preluat alte cateva zeci de parcele de vita-de-vie pe care Vinia le detinea pe raza comunelor Ceplenita, Bals, Probota si Tomesti. Si aceste podgorii au fost preluate prin aceeasi metoda de Mega Grup Invest SA. In acest caz este vorba de cateva zeci de hectare de vita-de-vie. Si de aceasta data s-a invocat o datorie in valoare de 2.100.000 lei pe care SC Vinia SA ar fi avut-o catre Mega Grup Invest SA.

In acest caz insa magistratii au decis ca Mega Grup Invest sa ramana cu suprafetele viticole cumparate de la Vinia, respingand cererea de anulare a contractului de vanzare-cumparare. Este vorba despre 23,36 hectare de vie situate in comuna Ceplenita, suprafata evaluata la un pret de 233.650 euro, 10 hectare de vie in comuna Bals pentru care s-a stabilit un pret de 10.000 euro, o suprafata de 18.146 metri patrati teren din care 10.245 mp ocupati de crame si alte constructii, bunuri a caror valoare a fost estimata la 38.630 euro si 16,19 hectare de vie evaluate la un pret de 12.380 euro.
Dupa declararea falimentului s-a trecut la lichidarea patrimoniului sediului din Iasi al societatii, fiind scos la vanzare la un pret de 1.860.000 euro.




Comentarii
Adauga un comentariu