Magazin

Gainusa si-a facut pensiune pe bani europeni – FOTO

Publicat: 11 apr. 2012
Daca vrei sa incepi o afacere in turismul rural, poti obtine finantare nerambursabila pentru constructia unei cabane, pensiuni sau camping, dar si pentru crame, restaurante sau spatii de agrement.
Carcotasul Mihai Gainusa este unul dintre beneficiarii banilor europeni. Folosind fonduri nerambursabile, a construit, in urma cu cativa ani, o pensiune in judetul Prahova. „Am ridicat la Cheia o pensiune cu opt camere, accesand fondurile SAPARD. La o jumatate de an dupa ce am depus cererea, a sosit prima transa de bani. Nu a fost usor. Ne-am izbit de birocratia de la noi, care s-a suprapus peste cea europeana. Au fost multe nopti nedormite si multe drumuri la Targoviste, unde era oficiul care gestiona fondurile pentru zona respectiva”, a spus Gainusa. Acesta sustine ca cele 80.000 de euro primite din fondurile de preaderare au reprezentat numai o treime din investitia totala. „Fiindca nu stiam care sunt cheltuielile eligibile, ne-am trezit ca trebuie sa scoatem mai multi bani din buzunar decat am planificat”. 
Acum a aflat ca s-a ivit o noua oportunitate de finantare si s-a dus la Targoviste sa se intereseze cum poate obtine fonduri pentru extinderea si modernizarea pensiunii, dar si pentru construirea unor spatii de agrement. „M-am lasat pagubas pentru ca ar fi trebuit sa imi schimb sediul social al firmei. E adevarat ca acum finantarea este mai consistenta. Inainte se putea lua cel mult 100.000 de euro, iar acum suma s-a dublat. Insa si conditiile pentru obtinerea finantarii sunt mai complicate”, spune „carcotasul”.Adauga un comentariu