International

GAFA URIASA pe care a facut-o ministrul Apararii din Letonia

Publicat: 11 sept. 2013
1

Ministrul apararii din Letonia, Artis Pabriks, a declarat intr-o conferinta internationala la Riga ca tara sa inca din 1940 este dispusa sa accepte cu bucurie soldati germani pe teritoriul sau, dar modul nefericit in care s-a exprimat oficialul leton a declansat un scandal de proportii.

In prezenta a 300 de politicieni si experti din 30 de tari, Artis Pabriks a declarat ca Letonia a fost „gata sa accepte cu ospitalitate cizma germana incepand din 1940” («We are welcoming German boots on the ground here in Latvia ever since 1940»). Declaratia ministrului a surprins neplacut asistenta, fiind preluata imediat de agentiile de presa si media electronice, informeaza Agerpres.

Ulterior, titularul portofoliului apararii din Letonia a explicat ca declaratia sa a fost interpretata gresit si a fost facuta in timpul discutiilor cu privire la participantii la exercitiile militare din aceasta toamna „Steadfast Jazz 2013”, la care, dupa cum informeaza postul de televiziune TVnet.lv, vor participa si militari germani.

Mentionarea anului 1940, potrivit lui Pabriks, are legatura cu evenimentele istorice ale vremii. „Ocupatia Letoniei de Uniunea Sovietica nu s-ar fi produs daca tara noastra ar fi fost ajutata de Aliati. Acesta este punctul de vedere al Letoniei”, a declarat ministrul, adaugand ca in orice discurs e nevoie si de o usoara doza de ironie.

„Conferinta de la Riga” este un eveniment anual de politica externa si probleme de securitate. Anul acesta, forumul a pus in discutie relatiile dintre Uniunea Europeana si tari ca Rusia, India si China.

În luna iunie, Parlamentului leton a aprobat o interdictie privind utilizarea si distribuirea simbolurilor URSS si ale Germaniei naziste.
Adauga un comentariu