Actualitate

Furtul deceniului din visteria statului. Miliarde disparute fara urme de sub nasul autoritatilor

Publicat: 21 feb. 2016
1

@ Le-a mers, au facut afaceri ani de zile fara sa plateasca niciun impozit @ Acum, Fiscul nu mai are cum sa recupereze taxele si impozitele @ „Patronul” firmei a fost condamnat pentru evaziune fiscala, dar a ramas cu banii

Ramanem inmarmuriti cand vedem cum reusesc unii sa adune datorii de milioane de euro catre buget, sa ramana cu banii in buzunare si sa nu pateasca mare lucru. Asta in conditiile in care, in cazul celorlalte firme, Fiscul se dovedeste a fi foarte eficient in a bloca conturile societatilor, chiar si pentru recuperarea unor datorii mult mai mici, de numai cateva sute de lei. Recent, Directia Regionala de Finante a constatat cu stupoare ca a luat o teapa de 1,5 milioane euro de la o firma din Harlau.

Citeste si: Afaceri de milioane de euro cu firme fantoma. Din banii furati s-au construit palate

Si de aceasta data, „patronii” care au reusit aceasta performanta sunt cetateni de etnie rroma si de asemenea nu mai exista nicio speranta de recuperare a debitului. Asta deoarece, firma in cauza, si anume Traian Intercom SRL, care are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al deseurilor si resturilor, a dat faliment in urma cu doua luni, iar administratorul judiciar nu a mai gasit bunuri in patrimoniul acesteia si de asemenea in conturile deschise de societate la bancile comerciale nu s-a gasit niciun leu.

Asta in conditiile in care, in prezent, datoriile societatii catre bugetul statului se ridica la impresionanta suma de 6.406.417 lei. Se poate trage concluzia ca, aceasta firma a fost infiintata numai cu scopul de a insela statul si in ciuda eforturilor depuse de autoritati de a preintampina un astfel de scenariu, se pare ca teparii au reusit in final sa dea tunul. Astfel, la numai un an de la infiintarea firmei, Directia de Finante realizeaza primul raport de inspectie fiscala, in care arata ca patronul Nicusor Stanescu se face vinovat de savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala, cu prejudicii importante aduse bugetului public.

Fiscul a depus plangere penala impotriva lui Nicusor Stanescu in anul noiembrie 2011, iar dupa o luna de judecata, acesta a fost condamnat la o pedeapsa de 3 luni de inchisoare cu suspendare. Cu toate acestea, Nicusor Stanescu a continuat nestingherit inca vreo 3 ani activitatile evazioniste. In anul 2014, Fiscul a realizat  inca un raport de inspectie fiscala la aceasta societate comerciala, ocazie cu care s-a constatat ca societatea a adus prejudicii uriase bugetului, prin neplata in mod corect a TVA si a impozitului pe profit. Astfel, prin nedeclararea in mod corect a operatiunilor economice taxabile cu TVA, SC Traian Intercom SRL a adus un prejudiciu in valoare de 1,9 milioane lei bugetului statului. De asemenea, firma nu a inregistrat in contabilitate toate veniturile si prin urmare prejudiciul prin neplata in mod corect a impozitului pe profit se ridica la 1,33 milioane lei.

Citeste si: Povestea incredibila a unui tun de 2 milioane de euro. Statul nu a recuperat nimic

La aceste sume, Fiscul a calculat dobanzi si penalitati in valoare de 1,6 milioane lei. Astfel, la sfarsitul anului 2014, societatea avea datorii in valoare de 4,8 milioane lei catre bugetul statului, iar acum, dupa cum s-a mai precizat, cuantumul acestora a ajuns la 6.406.417 lei. „Societatea nu a inregistrat la organul fiscal nicio situatie financiara de la data infiintarii  in anul 2010. Organul fiscal a intreprins toate masurile de executare silita prevazute de O.G. 92/2003, a intocmit titluri executorii si a transmis somatii, a infiintat poprire asupra conturilor bancare ale debitoarei, insa nu au fost efectuate incasari datorita lipsei de disponibilitati banesti”, se arata intr-un document al Fiscului.

Zeci de milioane de euro disparute

In ultima perioada, cotidianul BUNA ZIUA IASI a prezentat zeci de cazuri cu societati comerciale din judetul Iasi (in marea lor majoritate patronate de cetateni de etnie rroma), care au reusit sa dea tunuri de zeci de milioane euro in bugetul statului. Mai departe, vom enumera denumirile firmelor, iar in dreptul lor sumele cu care au tepuit bugetul statului. Astfel, incepem cu SC Irimetal Comserv SRL din Ciurea, deoarece Fiscul a descoperit, de asemenea recent, ca a fost inselat de aceasta firma cu suma de 3.903.286 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA, urmeaza Safira Expert– 7,5 milioane lei, SC Construct Arizona SRL din Lunca Cetatuii- 16.671.614 lei (4 milioane euro), Full Luck SRL– 3.708.733 lei, Mar Cim Forest SRL– 8.744.544 lei (2 milioane euro), Inter Pal Com SRL (Harlau)- 3.946.727 lei, Spitar Company SRL– 24,5 milioane lei, Paradis Meridian SRL– 7.542.268 lei, Euro Baia de Aur SRL– 2.158.655 lei, SC Global Comunicate SRL– 1,6 miloane lei, Tracia Industries SRL– 2,3 milioane euro, Alma Best Busines SRL– 1,2 milioane euro. De asemenea, din retelele evazioniste mai faceau parte si firmele SC Meridian Smart SRL, SC Euroconstruct Gold SRL, SC Logistic Metconf SRL, SC Alfaromeo Construct SRL, SC Fernic Astral SRL, SC Euro Auto Myr Palace SRL si SC Metal Finest STL, Neculai Fraga SRL etc. De precizat ca, rapoarte privind activitatea evazionista a acestor firme se afla si in dosare intrumentate de Directia Nationala Anticoruptie sau Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT).
Adauga un comentariu