International

Franta, ULTIMATUM pentru SUA

Publicat: 15 sept. 2016
1

Seful diplomatiei franceze, Jean-Marc Ayrault, le-a cerut joi SUA sa impartaseasca „repede” cu aliatii lor continutul acordului incheiat cu Rusia referitor la Siria.

„Important este sa existe o buna informare si sper ca noi o vom avea rapid”, a declarat Ayrault in fata jurnalistilor, in timpul vizitei sale in Ucraina.

„Credem ca intre aliati este absolut posibil sa oferi informatii”, a adaugat el. Franta este membra a coalitiei internationale impotriva gruparii Stat Islamic (SI), coalitie condusa de SUA.

„Va exista o oportunitate pentru a putea discuta foarte repede: aceasta este Adunarea Generala a Natiunilor Unite (saptamana viitoare), unde vor fi toti prezenti”, a subliniat seful diplomatiei franceze.

SUA si Rusia au convenit sa coopereze militar impotriva gruparilor teroriste, in special impotriva SI si Fateh al-Sham (fostul Front al-Nusra), daca armistitiul intrat in vigoare luni va dura o saptamana. Detaliile acordului dintre cele doua tari au ramas, insa, secrete.

Franta este ingrijorata ca gruparile opozitiei moderate sa nu devina o tinta a bombardamentelor ce vizeaza fara discriminare zonele unde sunt prezenti si combatanti de-ai lor. „Gruparile trebuie sa fie diferentiate, pentru a le cunoaste si ca sa nu existe nici cel mai mic risc de a intreprinde atacuri asupra opozitiei moderate”, a subliniat Ayrault.

Daca va fi cunoscut continutul acordului ruso-american, „acest lucru ne va permite sa intelegem mai bine ceea ce a fost negociat pentru a garanta eficacitatea”, a insistat ministrul de externe francez.

Dezvaluind liniile mari ale acordului lor de vineri, Moscova si Washingtonul nu au precizat public care sunt zonele considerate „teroriste'”
Adauga un comentariu