International

Franta nu va gazdui pe teritoriul sau structuri de comanda ale NATO

Publicat: 26 ian. 2016
1

Franta nu are intentia de a gazdui structuri de comanda ale Aliantei Nord-Atlantice pe teritoriul sau, a declarat marti secretarul de stat pentru afaceri europene, Harlem Desir.

Oficiali ai stangii radicale (Partidul Frontul Stangii) si de extrema dreapta (Frontul National) au denuntat un proiect al guvernului socialist privind readerarea Parisului la Protocolul privind Statutul Cartierelor Generale Militare Internationale, pe care il considera semnul unei unei viitoare relocari a structurilor NATO in Franta.

‘Nu este vorba despre pregatirea gazduirii unei noi structuri de comanda a NATO pe teritoriul national”, a dat asigurari Harlem Desir. ‘Decizia de a reveni in comandamentul integrat al NATO a fost luata in 2009 de fostul presedinte Nicolas Sarkozy„, in prezent liderul opozitiei de dreapta, a reamintit secretarul de stat.

Aceasta reintegrare implica ‘gazduirea de personal NATO in cartierele generale ale armatei’ franceze, de unde nevoia unui text care explica statutul lor, a adaugat el.

Presedintele Charles de Gaulle a anuntat in 1966 ca Franta a parasit comandamentul militar integrat al NATO. In 2009, Franta a revenit in comandamentul militar integrat, insa nu a readerat la Protocolul din 1952 privind statutul juridic al cartierelor generale ale NATO si personalului lor.

Un proiect de lege in acest sens a fost aprobat de guvernul francez la 4 ianuarie si urmeaza sa fie examinat pe 17 martie in Senat.
Adauga un comentariu