International

Franta face un pas in spate in lupta cu teroristii. Decizia luata de Francois Hollande

Publicat: 30 mart. 2016
1

Presedintele Francois Hollande a declarat miercuri ca renunta la planurile sale de a include in Constitutie o clauza prin care persoanelor condamnate pentru terorism sa le fie retrasa cetatenia franceza, dupa ce Parlamentul a respins masura.

Renuntarea la acest proiect este o lovitura grea pentru Francois Hollande, care a insistat asupra planului dupa atentatele islamiste de la Paris, soldate cu 130 de morti.

„O parte a opozitiei a fost ostila revizuirii Constitutiei. Deplang aceasta atitudine (…). Am decis sa pun capat acestei dezbateri”, a declarat Hollande dupa sedinta saptamanala de Guvern.

Initiativa a divizat parlamentarii si a dus la luni intregi de discutii aprinse in legatura cu ceea ce criticii au descris drept o masura ineficienta si pur simbolica.

Hollande a renuntat si la planul de a introduce in Constitutie regulile starii de urgenta.

De asemenea, o clauza privind confiscarea pasapoartelor a fost blocata saptamana trecuta, dupa ce camera superioara a Parlamentului, controlata de opozitie, a aprobat o varianta diferita a textului fata de cea adoptata anterior de camera inferioara, unde sunt majoritari socialistii.

Pentru a modifica legea fundamentala a tarii, ambele camere ale Legislativului trebuie sa aprobe exact acelasi text.

Atunci cand si-a prezentat planul, la trei zile dupa atacurile din 13 noiembrie, Hollande a parut hotarat si sigur pe succesul sau, in conditiile in care masurile pareau sa se bucure si de sustinerea opozitiei de dreapta.

Dar dupa ce socul a inceput sa treaca, multi, inclusiv aliati ai presedintelui, au inceput sa critice proiectul.

„Seful statului a primit o lovitura chiar din partea prietenilor sai politici”, a explicat fostul premier conservator Jean-Pierre Raffarin. „Autoritatea presedintelui asupra propriilor sale trupe este pusa sub semnul intrebarii”, a adaugat el.

„Va realimenta perceptia ca (Hollande – n.red.) este un presedinte care nu este decis, care nu are autoritate, a carui mana tremura”, a explicat un reprezentant al institului de sondare a opiniei publice IFOP, Frederic Dabi.

Cea mai importanta consecinta a diviziunilor interne din partidul lui Hollande a fost demisia ministrului Justitiei, Christiane Taubira, anul acesta.
Adauga un comentariu