International

Franta, avertizata de FMI

Publicat: 20 mai 2015
1

FMI avertizeaza Franta sa reduca cheltuielile bugetare record si datoria publica si sa ia masuri structurale pentru scaderea ratei somajului care se mentine peste nivelul de 10%, relateaza CNBC.

Nivelul ridicat si in crestere al cheltuielilor guvernamentale a stat la baza problemelor fiscale ale Frantei in ultimele decenii, potrivit FMI.

„In Franta are loc o redresare economica solida, pe termen scurt, dar rigiditatea structurala continua sa afecteze perspectivele pe termen lung”, potrivit unui raport al Fondului referitor la perspectivele economiei franceze.

Raportul arata ca se impun in continuare eforturi pentru rezolvarea problemelor fundamentale ale Frantei, respectiv somajul structural ridicat, potentialul scazut de crestere si cheltuielile publice record.

Avertismentul FMI vine intr-o perioada dificila pentru zona euro, cu temeri in crestere legate de riscul intrarii Greciei in incapacitate de plata, care ar afecta intreaga uniune monetara.

Comisia Europeana anticipeaza pentru acest an o rata a somajului de 10,3%, care va scadea usor anul viitor, la 10%. Potrivit Comisiei, PIB-ul Frantei va avansa in acest an cu 1,1% si cu 1,7% in 2016.

Presedintele francez Francois Hollande s-a angajat sa reduca rata somajului, care in martie a fost de 10,6%, conform datelor Eurostat. Problema este importanta pentru Hollande, care a spus ca nu va mai candida la presedintie in 2017, daca nu va reusi sa creeze mai multe locuri de munca.
Adauga un comentariu