Eveniment-Social

Fotografii infrarosu la Noaptea Cercetatorilor din Iasi

Publicat: 01 aug. 2013
1
Iesenii care vor participa la Noaptea Cercetatorilor, eveniment programat pentru data de 27 septembrie, au ocazia sa testeze o noua tehnica de recunoastere faciala. Este vorba despre o imagine infrarosu, tehnica fiind promovata de oamenii de stiinta, care considera ca este o metoda aproape imbatabila de identificare a persoanelor.

In seara de 27 septembrie, la ora 19:00, la Palas Mall Iasi, fizicienii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi vor explica cum functioneaza aceasta tehnologie si fiecare participant se va putea poza in infrarosu.

Printr-o tehnica ce va fi prezentata si la Noaptea Cercetatorilor in Iasi, se poate obtine o imagine a caldurii degajate de chipul celui fotografiat. Plecand de la aceasta imagine, cercetatorii au inventat o metoda aproape imposibil de pacalit. Se analizeaza cele mai mici ramificatii ale vaselor de sange pe sub piele, capilarele, care sunt diferite de la persoana la persoana.
Participantii vor putea, in plus, sa asiste si chiar sa efectueze singuri alte experimente, anume un show cu raze laser in care vor invata sa studieze atmosfera cu ajutorul razelor, un concurs de producere a energiei electrice prin dans sau prin pedalarea bicicletei, descarcari electrice asemenea fulgerelor.
Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi in colaborare cu Universitatea Bucuresti, Facultatea de Fizica, Universitatea din Craiova, Facultatea de Stiinte Exacte, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj, Facultatea de Fizica, Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Fizica, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Institutul de Fizica Atomica, Institutul de Stiinte Spatiale, Uniunea Europeana sprijina financiar proiectul prin programul FP7.Adauga un comentariu