National

Fostul ministru de Interne, condamnat la inchisoare cu executare. Cati ani va sta in spatele gratiilor

Publicat: 26 mai 2016
1
Gabriel Berca, fost senator, ministru, secretar general al Guvernului si consilier prezidential a fost condamnat astazi de Instanta de la Curtea de Apel Brasov la trei ani de inchisoare cu executare pentru infractiunea continuata de trafic de influenta. De asemenea, judecatorul a decis confiscarea sumei de 92.500 de euro, sau echivalentul in lei la data efectuarii platii, mentinand in acelasi timp sechestrul asigurator pe bunurile din proprietatea inculpatului corespunzator sumei respective, dar si masura controlului judiciar.
Inculpat in acelasi dosar si sub aceeasi acuzatie, fostul deputat Mihai Banu a primit din partea instantei o pedeapsa constand in trei ani si jumatate de inchisoare, confiscarea sumei de 92.500 de euro, sau echivalentul in lei, mentinerea masurilor asiguratorii de sechestru in cuantumul sumei propuse pentru confiscare si a controlului judiciar. Gabriel Berca si Mihai Banu mai au de platit si cate 2.500 de lei cheltuieli de judecata. Cei doi, trimisi in judecata in august 2015, au stat in arest preventiv si la domiciliu timp de aproape cinci luni, perioada ce ar urma sa fie dedusa din pedeapsa data de instanta. Avocatii celor doi fosti demnitari au ca vor inainta Apel la decizia instantei Curtii de Apel Bacau, in urmatoarele zece zile, la Inalta Curte de Casatie si Justitie(ICCJ).
Potrivit rechizitoriului DNA, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins si primit, in perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, de la omul de afaceri bacauan Viorel Rusu suma totala de 185.000 euro pentru ca, in calitate de senator si presedinte al PDL Bacau, sa intervina pe langa membri ai Guvernului in vederea alocarii unei sume de bani catre primaria comunei bacauane Ardeoani. Banii ar fi fost necesari pentru achitarea unor lucrari de constructii, in valoare de aproximativ 5.6 milioane lei, executate chiar de firma omului de afaceri denuntator in respectivul dosar.
Procurorii au mai sustinut ca, in aceeasi perioada si in acelasi scop, Mihai Banu a pretins si primit, in mai multe transe, tot de la Viorel Rusu, suma de 220.000 euro, bani folositi atat pentru sine, pentru Gabriel Berca, cat si pentru partidul din care faceau parte. Anchetatorii au retinut faptul ca din cei 220.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu, beneficiind de complicitatea fiului sau, Lucian Banu, 150.000 lei au fost remisi de catre omul de afaceri sub pretextul achizitionarii unui teren de la o persoana indicata de acesta.Adauga un comentariu