National

Fostul ministru Corneliu Dobritoiu, condamnat la un an inchisoare in dosarul „Case pentru generali”

Publicat: 24 mai 2016
1

Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, a fost condamnat definitiv, marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul „Case pentru generali”, in legatura cu achizitionarea in conditii ilegale a unei locuinte de serviciu la pret subventionat.

Completul de cinci judecatori condus de Livia Stanciu a respins apelul declarat de DNA si de inculpatii din acest dosar, fiind mentinuta in mare parte sentinta data de un alt complet de magistrati in martie 2015.

Singura modificare a sentintei a fost faptul ca Francisc Radici si Constantin Nastase, condamnati la cate 2 ani, 2 luni si 20 de zilei inchisoare cu suspendare, nu vor mai trebuie sa presteze 60 de zile in folosul comunitatii.

In rest, ramane in vigoare sentinta de la fond, respectiv condamnarea lui Corneliu Dobritoiu la un an inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si participatie improprie la fals intelectual, cu un termen de incercare de 3 ani.

In acelasi dosar, general de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN la data faptelor, si gen. mr. (r) Floarea Serban, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN la data faptelor, au fost achitati.

Alte condamnari ramase definitive: general locotenent in rezerva Sergiu Medar – un an inchisoare cu suspendare, locotenent in rezerva Gheorghe Rotaru – un an si 6 luni cu suspendare, comandor in rezerva Gheorghe Gonciaruc – un an si 6 luni cu suspendare, colonel in rezerva Ionel Vizitiu – un an cu suspendare, plutonier adjunct in rezerva Mihaela Matei – un an si 6 luni cu suspendare, general de brigada in rezerva Corneliu Duta (comandant al Garnizoanei Bucuresti la data faptelor) – un an si 2 luni cu suspendare.

De asemenea, inculpatii au fost obligati la plata de despagubiri civile catre MApN: Corneliu Dobritoiu – 15.846 lei, Floarea Serban – 140.586 lei, Francisc Radici – 239.255 lei, Constantin Nastase – 230.040 lei, Sergiu Medar – 8.286 lei, Gheorghe Rotaru – 175.215 lei, Mihaela Matei – 45.514 lei, Ionel Vizitiu – 12.866 lei (achitati deja), Gheorghe Gonciaruc – 59.124 lei, Corneliu Duta – 280.934 lei.

Doi dintre cei cinci judecatori din completul de judecata au facut opinie separata, in sensul condamnarii Floarei Serban la inchisoare cu suspendare si achitarii altor inculpati, respectiv Corneliu Duta, Corneliu Dobritoiu, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Ionel Vizitiu si Mihaela Matei, pentru toate infractiunile pentru care au fost trimisi in judecata.

Acuzatiile procurorilor in dosarul „Case pentru generali”
In septembrie 2013, fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu, in prezent senator PNL, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit procurorilor, in perioada 1999 – 2005, Traian Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN, s-a implicat in atribuirea in conditii nelegale a unor locuinte de serviciu (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de beneficiari – cadre militare cu functii de conducere din Ministerul Apararii Nationale.

„Concret, inculpatul Traian Pigui a intocmit, in mod nelegal, adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si a acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, dar prin documentele astfel intocmite i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte. Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe”, sustine DNA.

Vanzarea in regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca MApN un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui inlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare in regim subventionat.

Procurorii sustin ca ceilalti inculpati au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la MApN, cu incalcarea prevederilor legale.

Prejudiciul retinut in cauza este de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezinta prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar a fiecarei locuinte, la care se adauga suma de peste 100.000 lei, contravaloarea chiriei platite de MApN unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi).
Comentarii
  • Cum, d-nul general de doi lei care ne dadea sfaturi si pilde la TV, care facea teoria cinstei si corectitudinei este de astazi un borfas ordinar? Nu se poate asa ceva… Eu zic sa-l iertam pentru ca n-ati vazut ce fata de prost are?

  • Zici ca a furat sarea de pe 1 covrig.
    Acum cca. 1 luna a furat cineva o paine sau ceva infim. I-au 7 ani.

Adauga un comentariu