National

Fost director tehnic la Hidrocentrale Curtea de Arges impreuna cu altii, trimisi in judecata de DNA

Publicat: 14 iul. 2016
1
Octavian Florian Oprea, fost director tehnic la Hidrocentrale Curtea de Arges (sucursala a Hidroelectrica), a fost trimis in judecata de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Pitesti pentru abuz in serviciu, fals intelectual si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata. 
In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Constantin Metehoiu, fost director al Hidrocentrale Curtea de Arges, acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata; Stefan Vulparu, inginer in cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Arges si asociat in cadrul unei societati comerciale; Nicolae Arman, fost director tehnic la SC Filiala pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Curtea de Arges SA; Emil Nicolae Vasile Staticescu, fost sef serviciu comercial in cadrul SC Filiala pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Curtea de Arges; Vasile Oae, sef al laboratorului Metrologie – PRAM din cadrul aceleiasi companii. 
Comunicatul DNA:
„In perioada 2011-2012, inculpatii Oprea Octavian Florian, in calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Arges si Arman Vasile, in calitate de director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Curtea de Arges S.A., beneficiind de ajutorul inculpatilor Vulparu Stefan, Vasile Staticescu Emil Nicolae, Dima Teodor si Stoian Florin Nicolae, si-au indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu, in legatura cu incheierea a 8 contracte privind implementarea unor sisteme software.
Contractele respective au fost atribuite in mod preferential unor firme controlate de inculpatii Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru si Stoian Florin Nicolae. La una dintre acestea era asociat si inculpatul Vulparu Stefan.
Atributiile de serviciu au fost incalcate de cei doi inculpati in legatura cu comandarea lucrarilor, derularea propriu-zisa a procedurii de achizitie, negociere valoare oferta, realizare situatii de lucrari aprobarea si admiterea la plata, in mod nelegal, a unor facturi emise in baza contractelor respective. Concret, din probele existente la dosarul cauzei, a rezultat faptul ca intreaga procedura s-a derulat cu incalcarea dispozitiilor legale si a procedurilor interne, in conditiile in care lucrarile nu au fost realizate de firmele beneficiare ale contractelor, nu au existat situatii de lucrari, mai mult sistemele respective fie nu exista fie sunt nefunctionale si nu au fost livrate componentele software necesare. O parte dintre lucrarile trecute la plata au fost realizate de fapt de catre personalul SC Filiala pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Curtea de Arges.
In realizarea faptelor penale mentionate anterior, inculpatii Oprea Octavian Florian si Arman Nicolae, au beneficiat si de ajutorul inculpatilor Oae Vasile si Vasile Staticescu Emil Nicolae, care au fost si membri in comisiile de evaluare al caror presedinte era inculpatul Arman Vasile.
Pentru a disimula originea ilicita a sumei de 2.032.908,47 lei, inculpatii Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru si Dragu Vlad-Alexandru au creat un mecanism prin care in relatia cu Hidrocentrale Curtea de Arges au interpus 4 entitati-persoane fizice autorizate. Astfel, banii respectivi au fost transferati in mod repetat din conturile acestor entitati in conturi personale, operatiuni urmate de retragerea acestora prin folosirea instrumentelor electronice sau retrageri in numerar.
Prin actiunile realizate de inculpati s-a produs un prejudiciu de 8.192.817,35 lei bugetului S.C. Hidroectrica S.A., suma cu care aceasta societate s-a constituit parte civila in cauza. In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor Oprea Octavian-Florian, Vulparu Stefan, Stoian Florin Nicolae, Arman Nicolae, Vasile-Staticescu Emil-Nicolae, Oae Vasile, Metehoiu Bogdan-Alexandru si Dima Teodor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arges, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. 
Precizam ca la data de 10 august 2015, procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane fizice in legatura cu savarsirea unor infractiuni similare (vezi comunicat nr. 1362/VIII/3 din 10 august 2015). Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”
 Adauga un comentariu