Local

Fondurile Guvernului pentru dezvoltarea afacerilor, cheltuite la Iasi pe automate de cafea si rafturi

Publicat: 10 mart. 2013
1

@ Prin „Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata 2012”, iesenii au primit sute de mii de lei pentru modernizarea firmelor @ Printre achizitiile facute se numara rafturi, automate de cafea, combine frigorifice @ Beneficiarii sunt firme de consultanta, supermarketuri, dar si firme care organizeaza diverse expozitii, targuri sau congrese @ Suma maxima pentru fiecare beneficiar este de 100.000 de lei

Tot mai multi ieseni depun proiecte si se chinuie sa obtina fonduri comunitare sau alocate de la bugetul de stat pentru dezvoltarea afacerilor. Insa institutiile care se ocupa cu dirijarea acestor fonduri nu dovedesc ca folosesc banii intr-un mod eficient. Astfel, firmele din Iasi care au aplicat pentru „Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata 2012” au primit bani pentru a realiza unele achizitii cel putin ciudate. Acest program este derulat prin intermediul Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC). Adica nu se poate spune ca achizitiile facute duc neaparat la dezvoltarea afacerilor finantate. Desi situatia economica din judet este una precara si este nevoie de crearea de noi locuri de munca, banii primiti de la bugetul de stat au fost cheltuiti pentru automate de cafea, rafturi etc. Cei care au obtinut finantarea de la bugetul de stat au primit aproximativ 100.000 de lei, in functie de proiectul pe care l-au depus. Cu acesti bani, au cumparat diverse utilaje, de la echipamente IT, imprimanta, cantare electronice, mobilier, la automate de cafea. Insa toate aceste achizitii nu acopera nici macar pe jumatate banii pe care i-au primit prin finantarea de la stat, sumele pe care le aveau la dispozitie fiind uriase, de sute de mii de euro. Conform procedurii de implementare pentru aplicantii din cadrul acestui program, bunurile achizitionate pot fi mijloace fixe sau obiecte de inventar. În cazul mijloacelor fixe, acestea trebuie sa aiba, fara a include TVA, o valoare mai mare sau egala cu 1.800 lei, conform Hotarârii Guvernului nr. 105/2007 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.

Cine a primit banii?

In categoria celor care anul trecut au depus proiectele si au primit banii sunt firme de consultanta, supermarketuri dar si firme care organizeaza diverse expozitii, targuri sau congrese. Una din conditiile pentru ca aceste societati sa primeasca banii era sa desfasoare activitatea de cel putin un an pe piata, banii obtinuti fiind pentru modernizarea firmei. Printre acestea se numara SC Truman Consulting SRL, o firma de consultanta in afaceri din Iasi, SC Open Consulting, o alta societate care se ocupa cu activitati de consultanta pentru afaceri si management. Fiecare dintre ele a obtinut suma de 100.000 de lei prin programul desfasurat anul trecut. Alte firme care au aplicat pentru acest program sunt SC Zercato SRL si SC ABPlus Events SRL. Cea de-a doua firma are ca principal domeniu de activitate organizarea expozitiilor, targurilor si congreselor, primind 87.500 de lei de la stat, fiind una dintre cele mai cunoscute astfel de societati din Iasi, care se ocupa de organizarea acestor evenimente. In conditiile in care aceste societati au solicitat banii pentru modernizarea lor, valoarea produselor achizitionate este una destul de mica, de cateva zeci de mii de lei, in comparatie cu suma disponibila, de 100.000 de lei.

Ce s-a cumparat?

Una dintre firmele care au aplicat pentru a obtine finantarea de la bugetul de stat este SC Zercato SRL. Banii pe care societatea i-a primit sunt in valoare de 100.000 de lei, iar principala activitate a firmei este comertul cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun, intr-un supermarket. Reprezentantii magazinului sustin ca au primit banii in luna decembrie a anului trecut. Cu sumele primite, au achizitionat elemente de mobilier, un automat de cafea, frigorifice si alte utilaje. Valoarea totala a acestei investitii ar fi insa cel mult jumatate din suma pe care beneficiarii o aveau la dispozitie. „Valoarea proiectului este de 100.000 de lei, iar banii i-am primit pentru dotari, utilaje, rafturi metalice, frigorifice, automate de cafea. Am depus proiectul in sesiunea din iunie anul trecut si am primit finantarea in luna decembrie. Noi suntem deja pe piata din anul 2007 si aveam nevoie dar de cateva utilaje pentru modernizare”, a spus administratorul supermarketului.
Adauga un comentariu