Eveniment-Social

Fonduri europene cheltuite ineficient? Cum sa toci 15 miliarde de lei pentru 36 locuri de munca

Publicat: 11 feb. 2015
1

@ 36 de locuri de munca valoreaza 1 miliard si jumatate @ Din 14.000 de someri din judetul Iasi, doar 35 sunt ajutati de un proiect european de miliarde

Asociatia Zona Metropolitana Iasi, prin partenerii sai, a organizat ieri un targ al locurilor de munca, ca rezultat al unui proiect european in valoare de aproape 15 miliarde de lei vechi. De acest proiect ar trebui sa beneficieze cei care practica agricultura de subzistenta, somerii si persoanele inactive din cele 10 comune din jurul Iasului. Desi pe tabel erau trecute peste 250 de locuri de munca care asteapta iesenii la interviu, organizatorii au spus ca ar fi multumiti daca 15-20% dintre cursanti ar fi angajati cu ajutorul acestui proiect. „Obiectivul nostru este de a ajuta sa se angajeze 35 din cele 180 de persoane care au participat la proiect”, a declarat managerul de proiect, Gheorghe Ionita.

Incercarea de a angaja persoane este intotdeauna un beneficiu pentru comunitate, dar cheltuirea a 1.500.000 de lei pentru angajarea a 36 de zidari nu pare a fi un obiectiv viabil pentru un proiect european. Cele mai multe persoane, cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani, au mers la interviuri cu firme de constructii, de unde plecau fara vreo speranta in momentul in care intervievatorul intreba despre experienta obligatorie pe care viitorul angajat ar trebui sa o aiba.

Cei mai multi dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18-25 de ani mergeau la interviuri cu firme specializate in IT, dar si de acolo oamenii plecau fara vreo speranta in a-si gasi un loc de munca prea curand.
„Doar in domeniul turismului asteptam persoane cu studii superioare, in rest, studiile medii sunt suficiente. Diplomele pe care le primesc cursantii sunt atestate de Autoritatea Nationala de Calificari si sunt recunoscute in strainatate, dar doar dupa traducerea acestora”, a mai spus managerul Ionita.

„Cele 20 de procente reprezinta minimul pe care trebuie sa il obtinem. Noi ne-am propus sa reusim angajarea a jumatate sau chiar mai mult din cursanti, dar trebuia sa plecam de undeva. Plata formatorilor se va face conform ghidului solicitantului. Nu remunerarea formatorilor este importanta, ci faptul ca beneficiarii vor primi cate 200 de lei pe luna, li se va asigura un abonament de transport pentru a participa la cursuri, unde vor primi si o masa la amiaza”, preciza in luna mai a anului trecut Narcis Iancu, reprezentantul SC Guard European Company, firma care organizeaza cursurile de pregatire.

In luna ianuarie a anului 2015, in judetul Iasi, erau inregistrati 14.891 de someri, din care 5.782 de femei, 3.120 de someri indemnizati si 11.771 de someri neindemnizati.
Comentarii
Adauga un comentariu