Eveniment-Social

Fonduri de 20 milioane euro pentru drumurile judetene

Publicat: 03 iun. 2014
1

@ O suta de kilometri de drumuri judetene din Iasi ar putea fi reabilitate cu fonduri europene @ Cateva zeci de milioane de euro au fost deja antamate de drumari pentru a reabilita mai multe portiuni de drumuri ce arata ca dupa razboi

Banii pe care Comisia Europeana ar urma sa-i verse in conturile judetului Iasi pentru modernizarea Aeroportului International Iasi prind numai bine pentru drumari. Comisia Europeana a dat unda verde pentru ca proiectul modernizarii aeroportului sa fie finantat din fonduri comunitare. Cum lucrarea a fost demarata deja din fonduri proprii, o parte din banii ce vin de la CE vor fi redirectionati catre drumurile din judet, restul urmand a fi folositi pentru reabilitarea unor spitale. Banii vor fi folositi ca decont pentru lucrarile deja realizate. Drumurile luate in calcul au fost prinse in masterplanul de transport judetean, fiind cuprinse in reteaua celor peste o mie de kilometri de drumuri din judet. Conform sefilor de la Directia Judeteana de Drumuri, ar fi nevoie de circa 20 milioane de euro intr-o prima etapa pentru a reface cateva sectoare de drum ce leaga localitatile din judet.

Citeste si: Plombarea drumurilor judetene a fost blocata de contestatii

„O sa avem o discutie cu sefii Consiliului Judetean, cu presedintele si vicepresedintele Lupu sa stabilim si ce trasee vor fi luate in calcul. In principal, este vorba de alte drumuri cuprinse in masterplan, in afara celor trei axe principale. Acum ne evaluam sansele si in urma discutiilor vom vedea ce putem face. Din discutiile preliminare am putea avea parte de circa 20 milioane de euro pentru o suta de kilometri de drumuri. Dar deocamdata totul se poarta la nivel de discutii si oricare ar fi traseele, acestea sunt incluse in masterplanul de transport judetean”, a precizat Daniel Minciuna, directorul Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iasi.

Ce drumuri ar putea fi refacute

Intr-o prima etapa, drumarii au luat in calcul trei axe principale de transport pentru care se vor face proiecte separate la Comisia Europeana. Prima axa, de 94 kilometri prevede reabilitarea drumurilor DJ 282, DJ 281D, DJ 281B si DJ 281 pe traseul Iasi – Gropnita – Coarnele Caprei – Belcesti – Scobinti. Axa doi, lunga de 68 kilometri, prevede reabilitarea DJ 248A si DJ 246 pe traseul Iasi – Tibanesti – Dagata. Axa trei, lunga de 60 kilometri vizeaza refacerea centurii Iasului si drumurile din zona metropolitana. In proiectul actual, cu cele 20 milioane de euro ar urma sa fie refacute alte artere judetene. O prima discutie in acest sens ar urma sa aiba loc astazi, cand drumarii se vor intalni cu sefii judetului pentru a pune la punct ultimele detalii. La aceasta sedinta au fost chemati si primarii din judet. O parte din fonduri ar urma sa fie directionate si catre drumurile comunale. Lungimea totala a retelei de drumuri judetene este de 1.050 kilometri. Circa 780 de kilometri sunt drumuri asfaltate, iar 64 kilometri reprezinta drumuri din beton. Aproximativ 130 kilometri reprezinta drumuri pietruite, iar alte cateva zeci sunt drumuri de pamant.
Adauga un comentariu