National

FMI si Guvernul nu au ajuns la un acord. Vezi ce urmeaza

Publicat: 05 dec. 2014
1

Discutiile de vineri seara dintre reprezentantii Fondului Monetar International si cei ai Guvernului au fost destul de tensionate si nu au dus la niciun rezultat.

Acestia se intalnisera la Ministerul de Finante, iar B1 TV anunta ca nu au ajuns la nicio intelegere.

Realitatea TV informeaza ca o noua runda de negocieri este programata pentru sambata.

Citeste si Ponta: Trebuie sa eliminam baronii din PSD. Altfel vom pierde alegerile din 2016

Vineri la amiaza, si ministrul Bugetului, Darius Valcov, a anuntat ca au existat tensiuni la discutiile purtate de reprezentantii Ministerului de Finante cu FMI, pentru ca cei din urma cer un deficit bugetar pentru 2015 de 0,9%, mai mic decat cel de 1,4% sustinut de Guvern.

Si premierul Victor Ponta a comentat, vineri, aceste informatii.

„Legat de negocierile cu FMI, din ce in ce mai mult – si e si normal, ca avem un acord care va expira in 2015 si nu se va reinnoi, pentru ca nu e cazul – discutiile se fac cu Comisia Europeana.

E vorba de faimosul tratat fiscal, de obligatiile pe care Romania si le-a asumat in 2011 de reducere a deficitului bugetar, iar discutiile sunt in acest moment legate de modul in care putem sa respectam acel 1,4% deficit bugetar prognozat”, a explicat premierul Victor Ponta.

Citeste si Victor Ponta: Iau in calcul demisia din fruntea Guvernului

Joi seara, presedintele Traian Basescu a spus ca daca Romania nu va reusi sa finalizeze acordul cu Banca Mondiala, Comisia Europeana si FMI, va fi si vina reprezentantilor celor trei institutii financiare.

„L-am avertizat pe domnul Ponta ca va avea probleme cu bugetul pe 2015. Stiu ca in momentul de fata are dificultati, dar nu stiu cum le va rezolva. N-as vrea insa ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu Fondul.

Romania a trecut de mult de faza in care nu era capabila sa duca pana la capat un acord cu FMI. A trecut de mult de aceasta faza. Toate acordurile cu FMI au fost indeplinite”, a declarat Basescu intr-o conferinta sustinuta la Palatul Cotroceni.

Citeste si Victor Ponta ia in calcul retragerea de la PSD

Reprezentantii FMI si CE se afla in Romania de pe 2 decembrie pentru a discuta problema bugetului pentru anul viitor.
Adauga un comentariu