Eveniment-Social

Flashmob la Iasi: Doliu pentru Basarabia

Publicat: 27 iun. 2014
1
Maine, la data de 28 iunie, la Iasi va fi organizat un flashmob comemorativ, pentru a marca pierderea, in 1940, a Basarabiei. Evenimentul este organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012 si include peste 20 de judete. Voluntarii si simpatizantii organizatiei se vor intalni la ora 21:00, cand vor tine un moment de reculegere in amintirea romanilor ucisi, torturati sau deportati in perioada care a urmat ultimatumului din 1940. Toti cei prezenti la eveniment vor aseza sute de lumanari sub forma unui mesaj unionist, menit sa semnaleze necesitatea reunii celor doua state romanesti.
Evenimentul se va organiza in Iasi, Alba – Alba Iulia, Arges – Pitesti, Bacau, Bistrita Nasaud – Bistrita, Botosani, Brasov, Buzau, Calarasi, Cluj, Dolj – Craiova, Giurgiu, Hunedoara – Petrosani, Harghita – Miercurea Ciuc, Mehedinti, Mures – Targu Mures, Olt – Bals, Sibiu, Suceava, Timis – Timisoara, Valcea – Ramnicu Valcea, Vaslui – Vaslui si Barlad, Vrancea – Focsani, Gorj – Targu Jiu.
In urma cu 74 de ani, ca urmare a unei intelegeri secrete intre URSS si Germania nazista, Romania a primit un ultimatum prin care se cerea evacuarea administratiei civile si a armatei romane de pe teritoriul dintre Prut si Nistru, precum si din Nordul Bucovinei. Consecintele ultimatului sovietic au fost dramatice: sute de mii de romani au cazut victime regimului criminal ocupant. 
„Este de datoria noastra sa contribuim la  repararea aceastei tragedii istorice, iar un prim pas este sa nu uitam: sa nu uitam de suferintele prin care au trecut bunicii nostri si sa nu uitam ca peste Prut traiesc acum 3 milioane de romani separati fara voia lor de Tara-Mama. Iar apoi nu ne ramane decat, unindu-ne fortele, sa realizam impreuna idealul national: Reintregirea”, a declarat Mihai Nicolae, co-presedinte al Platformei Unioniste Actiunea 2012.Comentarii
Adauga un comentariu