Local

Fiscul confisca averea senatorului Ionel Agrigoroaei. Magistratii au aprobat solicitarea

Publicat: 11 feb. 2016
1

@ Firmele parlamentarului au tepuit bugetul statului

Magistratii ieseni de la Tribunal au aprobat ieri o noua cerere de executare silita depusa de Directia Regionala de Finante impotriva senatorului iesean Ionel Agrigoroaei. Este vorba despre cererea prin care Fiscul iesean doreste sa-i execute averea senatorului pentru datoriile neplatite catre buget ale uneia dintre firmele la care a fost administrator. Este vorba despre datoriile firmei SC Aya Construct Design SRL, care a fost radiata, in conditiile in care inregistrase datorii in valoare de circa 17.000 euro catre bugetul statului. Este vorba despre o cerere de „atragere a raspunderii administratorului”, procedura prevazuta de Legea nr.185/2014 privind procedura insolventei. Conform acestui act normativ, se poate cere asumarea raspunderii administratorilor unor societati comerciale, daca se constata ca acestia au administrat firmele in mod fraudulos.

„În temeiul dispozitiilor art.138, alin.1, lit. a, c si d din Legea privind procedura insolventei, admite actiunea formulata de catre reprezentantii creditorului majoritar Administratia Judeteana a Finantelor Publice Iasi, în contradictoriu cu pârâtul Agrigoroaei Ionel, in calitate de administrator al debitorului SC Aya Construct Design SRL. Stabileste raspunderea personala a pârâtului pentru pasivul debitorului falit SC Aya Construct Design SRL, în sensul ca îl obliga sa acopere pasivului debitoarei, rezultând din tabelul definitiv al creantelor. În temeiul dispozitiilor art. 142 din Legea privind procedura insolventei, executarea silita a prezentei sentinte se va efectua în conditiile art. 142 alin. 2 la cererea creditorilor, de catre executorul judecatoresc”, arata magistratii ieseni in hotararea pronuntata ieri.

Reamintim ca, pentru Ionel Agrigoroaei nu este prima data cand trece printr-o asemenea situatie. La sfarsitul anului trecut, Curtea de Apel Iasi a pronuntat o sentinta definitiva, prin care a admis executarea averii lui Agrigoroaei pentru plata datoriilor inregistrate de o alta firma patronata de acesta, si anume Aya Sports Design SRL. In hotararea judecatoreasca, magistratii au dispus ca averea lui Agrigoroaei sa fie executata silit, pentru recuperarea datoriilor firmei, in valoare totala 121.353 lei. Prin urmare, avand in vedere ca a fost gasit responsabil pentru datoriile ambelor societati comerciale, Agrigoroaei datoreaza acum circa 45.000 euro, bani care se cuvin statului si care trebuie recuperati din vanzarea  bunurilor personale. In cazul Aya Sports Design, magistratii si-au motivat decizia prin faptul ca Agrigoroaei a folosit banii firmei in interes personal.

„Dupa cum rezulta din raportul cauzelor si imprejurarilor care au dus la starea de insolventa, la finele anului 2008, societatea debitoare avea stocuri in valoare de 83.500 lei si disponibil in casa si conturi la banci in valoare de 2.416 lei. Paratul nu a predat administratorului judiciar aceste active si nu a oferit nicio informatie cu privire la destinatia acordata acestora. Prin urmare, se constata ca acestea au fost folosite de catre parat in interes personal.

In replica, Agrigoroaei a contestat suma solicitata de Fisc si a sustinut ca stocurile de marfa existau doar scriptic nu si fizic. Acesta nu a putut insa si dovedi cele afirmate. De asemenea, magistratii au constatat ca Agrigoroaei nu s-a asigurat ca firma sa aiba o evidenta contabila continua, asa cum prevede Legea. Din valoarea totala a datoriilor, de 121.353 lei, suma de 51.311 lei reprezinta taxe si impozite neachitate catre bugetul de stat.
Adauga un comentariu