Actualitate

Firmele care angajeaza someri vor primi mai multi bani

Publicat: 30 sept. 2016
1

@ Un pachet de masuri adoptat de autoritati pentru combaterea somajului va majora cuantumul subventiilor acordate angajatorilor, prin plata unei valori nominale

Aceste subventii se vor da si pentru încadrarea în munca a unor categorii noi, respectiv somerii de lunga durata si tinerii care nu au fost angajati niciodata si nici nu au urmat o forma de invatamant. Astfel, angajatorii care încadreaza în munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de învatamânt primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma în cuantum de 900 lei, iar cei care angajeaza absolventi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar o suma în cuantum de 900 lei, pe o perioada de 18 luni.

Totodata, firmele care angajeaza someri în vârsta de peste 45 de ani, someri de lunga durata, tineri care nu au fost angajati niciodata sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o suma în cuantum de 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

„Angajatorii care încadreaza în munca, someri care, în termen de 5 ani de la data angajarii, îndeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de vârsta, daca nu îndeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pâna la data îndeplinirii conditiilor respective, de o suma în cuantum de 900 lei”, au precizat reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Subventiile se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile mentionate, precum si pentru perioadele în care persoanele se afla în concediu de odihna. Masurile se finanteaza din fonduri externe nerambursabile si din fondurile publice nationale aprobate în bugetul asigurarilor pentru somaj.

În prezent, potrivit Legii 76/2002, angajatorii care încadreaza în munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de învatamânt primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent al ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii suma de 500 lei, iar pentru absolventii de învatamânt secundar superior sau învatamânt postliceal o suma 600 lei. Pentru absolventii de învatamânt superior se acorda in prezent suma de 750 lei.
Adauga un comentariu