Eveniment-Social

Firme care fac profit cu bani din vistieria Spitalului Sf. Spiridon

Publicat: 26 iul. 2013
1

@ O simpla eroare poate fi fatala atat pentru viata pacientului, cat si pentru cariera medicului @ La terapie intensiva viata depinde de precizia aparaturii sofisticate @ Nu se admit defectiuni, chiar daca intretinerea sistemului presupune costuri uriase

Viata bolnavilor care ajung pe paturile de spital nu depinde numai de mana chirurgului sau de cunostintele medicale ale specialistilor. In momente critice, este vital ca aparatura medicala sa-si indeplineasca functiile pentru a pune un diagnostic in timp record. Sunt zeci de bolnavi care sunt tinuti in viata doar de aparate, fiind intubati si ventilati mecanic. Chiar daca prognosticul medicilor este rezervat, aparatele prelungesc asteptarea unei minuni. Pentru ca toate aparatele vitale sa functioneze la cele mai inalte standarde, din vistieria Spitalului Sf. Spiridon Iasi pleaca o suma importanta de bani pentru service si intretinere.

Prin decizia conducerii spitalului, s-a facut o clasificare dura privind aparatura care nu suporta amanare in vederea rezolvarii unor defectiuni si aparatura pentru care s-a prevazut un risc mai scazut de defectare. Noile achizitii sunt inca in perioada de garantie, care difera de la 1 la 3 ani. Pentru aproximativ 30 la suta din aparatura de la Sf. Spiridon, se fac solicitari la cerere, ceea ce inseamna ca nu sunt prevazute intr-un contract de mentenanta. Solicitarile la cerere presupun si costuri mai mari, firmele de service reusind sa obtina un profit considerabil atunci cand primesc astfel de comenzi.

„Perioada de garantie este cuprinsa intre 1 si 3 ani, dupa care trebuie sa ne rezolvam singuri problemele printr-o firma de specialitate sau prin reprezentantul zonal al firmei producatoare. De exemplu, pentru tubul computerului tomograf (CT), garantia este de 2 ani. Contractele sau solicitarile la cerere presupun costuri mai mari. Asiguram service prin contract pentru aparatura esentiala in orice spital. Aparatura din sectiile de chirurgie, de la terapie intensiva sau din urgente nu suporta amanare atunci cand se strica. Pentru 70 la suta din aparatura avem contracte de mentenanta. De exemplu, analizoarele din laboratorul spitalului au un risc foarte mic de defectare, de aceeea eventualele inconveniente tehnice le rezolvam prin solicitari la cerere. In ultima perioada, am facut o serie de achizitii noi, pentru ca este mult mai convenabil sa cumparam un aparat nou, decat sa platim pentru reparatii de cateva ori pe an. Se duc foarte multi bani si pe aceste contracte, pentru ca este un spital mare, cu multe sectii, iar fara aparatura medicala care sa functioneze la nivel optim, medicii au mainile legate”, a precizat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.

Printre noile achizitii din veniturile proprii ale spitalului, se numara patru ecografe, sase monitoare functii vitale, electrocauter pentru dermatologie, trusa instrumentar ORL, lampa scialitica, spirometru si paturi pentru terapie intensiva.
Adauga un comentariu