Actualitate

Firma unui fost director de la Fisc este hartuita de fostii sai subordonati. Motivul este incredibil

Publicat: 24 aug. 2016
1

@ Compania Moldoconstruct vrea sa scape de insolventa, dar nu poate din cauza unor obiectii depuse de Directia Regionala de Finante

Firma la care un fost director al Fiscului a fost manager an de zile este pusa intr-o situatie incredibila chiar de fostii subordonati bugetari ai personajului despre care vorbim. Este vorba despre Compania de Constructii Moldoconstruct, una dintre cele mai cunoscute firme de profil din Iasi, societate care a fost manageriata de Vasile Lupascu, cel care a condus Fiscul iesean in anul 2009. Actualii sefi ai Moldoconstruct au solicitat judecatorilor de la Tribunal sa iasa din insolventa si sa-si continue activitatea, cerere aprobata de magistrati.

Numai ca, Directia Regionala de Finante a contestat la Curtea de Apel Iasi decizia Tribunalului de iesire din insolventa a Moldoconstruct, si asta in conditiile in care societatea si-a platit datoriile catre Fisc. Astfel, Directia de Finante s-a inscris in tabelul creditorilor cu suma de 3.921 lei, suma achitata de actuala conducere a companiei. Potrivit unor surse, Fiscul se opune deoarece ar mai avea de recuperat o suma mica de bani, o creanta nascuta in perioada in care societatea s-a aflat in insolventa.

Tribunalul Sindic a aprobat iesirea din insolventa a firmei, deoarece Moldoconstruct a generat toate celelalte creante catre Gabriel Nechifor, noul actionar majoritar al companiei. De altfel, datoriile companiei nu erau foarte mari, singura creanta care punea probleme era un credit nereturnat catre BRD, in suma de 968.428 lei. Potrivit tabelului creditorilor, salariatii firmei aveau de recuperat lefuri neachitate in suma de 156.043 lei. Si Vasile Lupascu s-a inscris la masa credala, cu suma de 5.065 lei. Primaria municipiului Iasi solicita taxe si impozite locale neachitate in suma de 21.683 lei, iar Consiliul Judetean Iasi solicita 12.552 lei.

De asemenea, Consiliului Judetean s-a inregistrat cu o creanta chirografara (care nu este garantata) in suma de 612.674 lei. La sfarsitul anului trecut, actionar majoritar al societatii a devenit Gabriel Nechifor, care a preluat actiunile detinute de catre fostii sai asociati, si anume Vasile Lupascu, Florin Iftimescu si Virgil Sandu. Astfel, Gabriel Nechifor a devenit actionar al Companiei de Constructii Moldoconstruct SA, cu un procent de 76,65 la suta. Moldoconstruct este una dintre cele mai cunoscute firme de constructii din Iasi. S-ar putea spune ca firma a intrat in insolventa deoarece a avut ghinion.

Astfel, unul dintre cele mai paguboase contracte ale companiei a fost incheiat cu firma Stephani SRL, care obtinuse o finantare europeana de circa 2 milioane euro pentru amenajarea unui depozit frigorific la marginea drumului european E 583, langa Metro. Proiectul european s-a blocat deoarece patronii de la Stephani nu au respectat conditiile din contractul de finantare, dar Moldoconstruct, care executase cea mai mare parte a lucrarilor, nu a apucat sa-si incaseze banii. Valoarea lucrarilor executate pentru firma Stephani SRL a fost de circa 2,5 milioane lei. Printre institutiile publice care au incheiat in ultimii ani contracte pentru lucrari de constructii cu Moldoconstruct se numara Primaria Iasi, Directia de Asistenta Comunitara, Universitatea „Gheorghe Asachi”.

Incepand cu anul 2011, Compania Moldoconstruct a dus o batalie grea in justitie, pentru a-si pastra sediul de pe strada I. C Bratianu nr. 20-22. Asta deoarece o societate cooperatista din Bucuresti, si anume CENTROCOOP- Uniunea Nationala a Cooperatiei de Consum, a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de revendicare a imobilului. Litigiul a fost castigat de Moldoconstruct.
Adauga un comentariu