@ A falimentat una dintre cele mai mari companii din Iasi, dupa care a fugit din tara
In urma cu doua zile la Tribunalul Sindic s-a desfasurat un nou termen in dosarul privind insolventa SC Vinia SA, ocazie cu care magistratii au ajuns la concluzia ca este necesara efectuarea unei expertize economice pentru a lua decizii in cunostinta de cauza referitoare la viitorul acestei societati comerciale. Astfel, magistratii Tribunalului Sindic vor sa stabileasca in primul rand valoarea reala a bunurilor imobiliare aflate in patrimoniul societatii.
De asemenea, expertiza urmeaza sa stabileasca daca prin vanzarea unor active ale societatii inainte de constatarea starii de insolventa a fost prejudiciata firma. Asta deoarece ultimul „patron” al SC Vinia SA, Catalin Chelu (care a fugit recent din tara dupa ce a fost condamnat la 6 ani de inchisoare pentru ca a incercat sa-i dea mita 1 milion de euro sefului Politiei, Dan Fatuloiu), a trecut o buna parte din activele societatii viticole iesene in patrimoniul a doua societati din Galati pe care le controleaza direct.
Citeste si: Vinia SA Iasi a intrat in insolventa
Pe scurt, Chelu a luat cele mai bune terenuri de la Vinia, le-a transferat catre cele doua societati ale sale din Galati, dupa care a falimentat societatea ieseana de viticultura cu buna stiinta. Cu alte cuvinte, daca tot sa prabusea totul, macar sa se aleaga cu ceva. Numai ca administratorii judiciari si lichidatorii cred ca aceste transferuri patrimoniale s-au facut ilegal si de aceea au solicitat judecatorilor de la Tribunalul Sindic sa anuleze contractele de vanzare-cumparare. Cele doua societati din Galati care au luat terenurile Vinia se numesc Recal Sim SRL si Mega Grup Invest SRL. Prima dintre cele doua societati comerciale a preluat cele mai importante suprafete de vie detinute de Vinia in judetele Iasi si Vaslui, fiind vorba despre circa 300 de hectare.
Este vorba despre zeci de parcele de vita-de-vie pe rod. Conform documentelor, pentru a lua via s-a invocat o datorie in valoare de 784.961 lei pe care SC Vinia SA o avea catre Recal Sim SRL. De asemenea, alte cateva zeci de parcele de vita-de-vie pe care Vinia le detinea pe raza comunelor Ceplenita, Probota si Tomesti au fost preluate prin aceeasi metoda de cealalta firma si anume Mega Grup Invest SA. Si de aceasta data s-a invocat o datorie in valoare de 2.100.000 lei pe care SC Vinia SA ar fi avut-o catre Mega Grup Invest SA.
Adminstratorul judiciar al companiei, o societate de practicieni in insolventa din Bucuresti, considera ca datoriile pe care le-ar fi avut Vinia catre cele doua societati comerciale nu sunt reale. De asemenea, se contesta valoarea la care au fost evaluate terenurile inainte de a fi vandute catre cele doua societati ale lui Chelu (foto) din Galati.