Actualitate

Fenomen straniu sau blestem?! Un cimitir din Iasi a disparut intr-o clipa de pe fata pamantului! FOTO, VIDEO

Publicat: 05 aug. 2015

@ Daca-i intrebi pe cei care ar fi stiut sa spuna ce s-a intamplat, acestia ridica din umeri @ Totul s-a petrecut ziua in amiaza mare @ Se spune ca toate crucile din metal ar fi fost vandute la fier vechi

La doar cativa kilometri de Iasi exista un loc in care se odihnesc mii de oameni cazuti pe campul de lupta in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cimitirul eroilor care a fost odata pe raza comunei Butea, a disparut astazi ca prin magie. Drept este faptul ca inca din primavara segmente din crucile puse simbolic la capataiul ostasilor cazuti la datorie au fost vandalizate si valorificate. Desi se stie ca sub pamant se afla mii de trupuri, astazi nimic nu mai arata ca aici se afla un cimitir al eroilor. Distrugerea cimitirului si implicit a memoriei eroilor s-a petrecut in ultimele luni. Povestea cimitirului a inceput dupa razboi, atunci cand pe patru hectare donate de catre un satean, Hambarus, din Scheia, a fost amenajat imensul cimitir.

Comunistilor nu le-a convenit deloc suprafata care nu putea fi cultivata si au decis demolarea aproape totala a cimitirului. O singura troita mai ramasese martora a locurilor de inhumare. Apoi, in anul 2003, un satean din comuna Butea, Carol Anti, pe atunci viceprimar al comunei, a suportat costurile reconstructiei cimitirului. Carol spune ca din banii lui a ridicat in memoria celor cazuti la datorie cimitirul, insa de aproape noua ani nimeni nu s-a mai ocupat de el. Astazi, daca vrei sa intri in cimitir sa aprinzi o lumanare eroilor romani, iti este practic imposibil. Vegetatia este pana la brau, iar crucile au disparut, ramanand doar cateva de lemn si 3 de metal de dimensiuni mari.

Vandalizat, apoi abandonat

In primavara aceasta, cimitirul din Butea a fost vandalizat. Crucile din fier au fost scoase din pamant, si acum se cunosc gaurile de unde au fost smulse. „In anul 2003, din banii mei, nu ai Primariei Butea, am pus 366 de cruci. La sfintirea cimitirului din 2003 a participat ambasadorul Rusiei, un reprezentant al Consulatului Germaniei si multi alti invitati. Pe 26 octombrie a fost restaurat vechiul amplasament distrus de catre comunisti. Anul acesta cimitirul a fost distrus din nou si lasat in paragina. Initial cimitirul a fost intins pe patru hectare, iar acum are 56 de ari. Nu este corect fata de acei oameni ingropati acolo care au luptat pentru tara. De vreo noua ani nu se mai ocupa nimeni de el”, sustine Carol Anti, fost viceprimar al comunei Butea.

Citeste si: Revoltator! Un iesean a smuls crucile dintr-un cimitir, ca sa poata ara terenul – FOTO

„Cimitirele si monumentele de razboi românesti si straine de pe teritoriul României sunt protejate de prevederile Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi. Potrivit articolului 37 din actul normativ mentionat, consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia de a tine evidenta detaliata a obiectivelor comemorative de razboi, morminte si monumente situate pe raza lor teritoriala si de a asigura protejarea acestora, prevazandu-si in bugete fondurile necesare in acest scop. O delegatie a Oficiului National pentru Cultul Eroilor, aflata in misiune in judetul Iasi, a inspectat si necropola de la Butea si in urma constatarii starii de intretinere a acesteia, a purtat mai multe discutii cu Primaria careia i-a pus la dispozitie datele necesare reamenajarii cimitirului. Din pacate, documentele pastreaza date incomplete cu privire la acest loc de inhumare al eroilor, fara a se identifica si fotografii de arhiva. Recent, Primaria Butea si-a exprimat intentia de a demara lucrarile de reamenajare si a solicitat, in acest scop, avizul de specialitate al Oficiului National pentru Cultul Eroilor”, a declarat Colonel Dr. Ionel Talpau, pentru BUNA ZIUA IASI, in luna martie cand cimitirul fusese vandalizat.

Cimitirul a disparut din comuna Butea

Chiar daca Primaria Butea a cerut aviz pentru reconditionarea cimitirului in primavara acestui an de la Oficiul National pentru Cultul Eroilor si urma sa demareze lucrarile, o veste „soc” se pare ca le-a dat planurile peste cap. Dupa zeci de ani in care cimitirul s-a aflat pe teritoriul comunei Butea, acesta a disparut din registre chiar anul acesta cand urma sa fie demarate lucrari pentru reconditionare. Primarul din Butea, Gheorghe Milia, spune ca acest cimitir nu se mai afla in administrarea comunei. Acesta spune ca acum cimitirul eroilor se afla pe teritoriul comunei Alexandru Ioan Cuza si ca nu poate desfasura niciun fel de lucrari de reconditionare. Ciudat este faptul ca si primarul de la Alexandru Ioan Cuza, Vasile Baciu, spune ca cimitirul nu se afla in grija sau in administrarea comunei pe care o conduce. Astfel, locul unde sunt inhumati mii de ostasi a ajuns sa fie plasat de la un consiliu local la altul. Este inadmisibil ca un astfel de loc sa zaca in paragina din cauza incompetentei autoritatilor. Oamenii din Butea, cat si din Al.I. Cuza spun ca este un mare pacat ca unii sa-si bata joc de memoria acelor oameni.
Comentarii
  • ACESTI BANDITI CARE CONDUC TARA NU AU NIMIC SFANT DECAT BANII SI AVEREA .NOI LE-AM DAT POSIBILITATEA SA TRAIASCA BINE SA FURE SI SA NE SFIDEZE .TOTI TREBUIE BICIUITI BLESTEMATI SI ALUNGATI DIN TARA .NISTE ******* ORDINARE .

  • In luna Martie in timp ce se furau crucile am trecut intamplator pe acolo dar datorita mai multor circumstante nu am putut sa intervin. Am sunat tot in acea zi la redactia ziarului dvs. si la „Asociatia Cultul Eroilor”. De raspuns mi s-a raspuns din ambele locatii si am povestit cele ce am vazut. Sigur ca este interesant sa redactam un articol „digerabil” la public dar poate ca ar fi fost mai bine daca se luau in acea zi niste masuri ferme. Va zic sincer ca ma doare sufletul pentru bataia de joc care exista in tara noastra cand vine vorba de cinstirea eroilor. Va rog ca pe viitor sa aveti mai mare atentie cand primiti sesizari telefonice cu privire la astfel de aspecte.

Adauga un comentariu