International

Fauna mondiala s-a redus cu o treime

Publicat: 17 mai 2008
1

• Cercetatorii mai spun ca multe din alimentele si medicamentele utilizate de oameni vin din natura, iar reducerea biodiversitatii ar putea constitui un pericol si pentru rasa umana

Biodiversitatea mondiala
s-a redus cu aproape o treime in ultimii 35 de ani, mai ales din cauza braconajului si a micsorarii habitatului, a indicat, ieri, World Wide Fund for Nature (WWF), informeaza Mediafax, preluand informatii furnizate de France Press. WWF a mai avertizat ca incalzirea globala va afecta si mai mult viata salbatica in urmatoarele trei decenii. „Biodiversitatea sprijina sanatatea planetei si are un impact direct asupra tuturor vietilor, deci este un lucru alarmant ca, in ciuda campaniilor de constientizare a problemelor mediului, se remarca un trend descendent”, a spus seful campaniei WWF, Colin Butfield. Acesta a mai adaugat ca exista mici raze de speranta si ca, daca guvernele vor incepe sa protejeze ceea ce a ramas, atunci trendul descendent ar putea fi inversat.

Living Planet Index al WWF a identificat aproximativ 4.000 de specii de pasari, pesti, mamifere, reptile si amfibieni la nivel global. In perioada 1970 – 2007, numarul speciilor care traiesc pe uscat au scazut cu 25 la suta, cel al speciilor marine cu 28 la suta si cele care traiesc in apa dulce cu 29 la suta. Numarul speciilor de pasari marine a scazut cu 30 la suta de la mijlocul anilor `90. Raportul a fost publicat inainte de o conferinta a statelor membre ale Conventiei asupra biodiversitatii a ONU, care va avea loc la Bonn, in Germania, saptamana viitoare. La aceasta conferinta se vor dezbate modalitatile de salvare a florei si faunei aflate in pericol din cauza activitatilor umane. Unii cercetatori vad in fenomenul de disparitie a speciilor cel de-al saselea val de extinctii din istoria Pamantului, ultimul datand din urma cu 130 de milioane de ani, cand au disparut dinozaurii. Cercetatorii mai spun ca multe din alimentele si medicamentele utilizate de oameni vin din natura, iar reducerea biodiversitatii ar putea constitui un pericol si pentru rasa umana. „Nimeni nu poate scapa de impactul reducerii biodiversitatii pentru ca fenomenul produs la nivel global este echivalent cu reducerea cantitatilor de medicamente, cu cresterea vulnerabilitatii la dezastre naturale si cu accentuarea efectelor incalzirii globale”, a spus directorul general WWF, James Leape.
Adauga un comentariu