Eveniment-Social

Fals grosolan?

Publicat: 29 sept. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:63134;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•O adresa semnata de ministrul Mircea Miclea nu este confirmata de oficiali din Ministerul Educatiei si Cercetarii •Adresa a fost trimisa prin fax de la Institutul de Gastroenterologie Iasi, condus de nimeni altcineva decat Carol Stanciu, conducatorul grupului de cadre didactice care refuza sa iasa la pensie •Mesajul ministrului Miclea nu poarta nici un numar de inregistrare, nu este contrasemnat de nici un secretar de stat si nu face referire la rezultatele controlului ministerial de la UMF Iasi, de la inceputul acestei luni •Ministrul face trimitere la Legea Academiei de Stinte Medicale, care nu este superioara Legii Invatamantului •Comisia de control de la MEC nu a avut ochi pentru ilegalitatile savarsite de fostul rector Carol Stanciu •Oficiali din minister au confirmat ieri seara ca nu a fost emisa o astfel de adresa si ca materialul de control este inca in lucru •Deoarece adresa contine o multime de inadvertente si nu a fost confirmata oficial de Ministerul Educatiei, exista suspiciunea ca ar putea fi un fals

Un document stupefiant a fost trimis ieri pe faxul redactiei cotidianului ZIUA de Iasi: copia unei adrese ce poarta o semnatura care seamana cu cea a ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea. Adresa cu pricina era destinata conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T. Popa Iasi, careia i se transmite ca decizia de a pensiona cadrele didactice care au implinit varsta de 65 de ani contravine prevederilor legislatiei speciale in vigoare. Trebuie subliniat un fapt incredibil: adresa a fost trimisa redactiei noastre de pe faxul Institutului de Gastroenterologie din Iasi, condus de nimeni altcineva decat Carol Stanciu, fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF), fost decan al Facultatii de Medicina, cel care conduce grupul cadrelor didactice care refuza sa accepte normalitatea, adica pensionarea. Investigatiile jurnalistice ale reporterilor ZIUA de Iasi, ulterior primirii acestui act, ajung la concluzii stupefiante. In primul rand, contactat telefonic ieri seara, unul dintre directorii din minister a afirmat ca deocamdata controlul efectuat la inceputul acestei luni la UMF Iasi, privind pensionarea cadrelor didactice, nu a fost finalizat, fiind imposibila trimiterea la Iasi a unei adrese semnate de ministrul Miclea. Toate incercarile de a-l contacta pe ministrul Miclea, ieri seara, au avut rezultate negative, acest avand toate telefoanele mobile inchise. Trebuie subliniat ca aceasta adresa nu poarta nici un numar de inregistrare de la minister, nu este contrasemnata de altcineva (de obicei, adresele semnate de ministru sunt contrasemnate de seful oficiului juridic si secretarul de stat), nu face referire la vreun raport de control, cu alte cuvinte putand fi considerata o scrisoare personala. Mai mult decat atat, la UMF Iasi nu a ajuns intregul fax, ci numai a doua pagina a acestuia. Contabilul sef al Institutului de Gastroenterologie Iasi, I. Calinescu, a infirmat ca acest fax ar fi fost trimis de aici, mai ales ca faxul cu numarul imprimat pe adresa este chiar in biroul sau, de unde nu a lipsit decat doua minute in jurul orei transmisiei, respectiv 4.54 dupa amiaza.

Scopul adresei

Informatiile obtinute ieri seara tarziu de reporterii ZIUA de Iasi demonstreaza ca este foarte posibil sa ne aflam in fata unui fals grosolan, al carui scop nu este altceva decat o incercare de a influenta justitia ieseana. Trebuie subliniat ca ieri instanta de judecata de la Judecatoria Iasi, care analizeaza contestatia grupului de cadre didactice ce au contestat decizia pensionarii, a amanat doua zile pronuntarea in acest caz, pana in cursul zilei de maine. Hartia este facuta in mod special pentru a fi publicata in presa locala un asa-zis punct de vedere al ministrului Miclea, care ar putea influenta decizia judecatorilor. Dar credem ca, in cursul zilei de astazi, adevarul va iesi la suprafata. Facem precizarea ca nu facem partizanat cu vreuna dintre cele doua parti implicate in acest conflict iar presa locala va trebui sa dovedeasca acum cat este de echidistanta. Cititorii vor putea urmari evolutia presei locale si isi vor putea da seama de obiectivitatea institutiilor media. Subliniem ca la UMF Iasi nu au ajuns ambele pagini ale adresei, ci numai pagina a doua. Rectorul Vasile Burlui nu a facut comentarii in acest sens, limitandu-se doar la a spune ca are incredere in justitie. „Ministerul nu este nici Judecatorie, nici Tribunal. Asteptam ca magistratii sa isi spuna cuvantul”, au fost singurele cuvinte ale rectorului Burlui, referitoare la aceasta problema.

Ciudateniile adresei

In adresa primita prin fax la redactie, se fac referiri ciudate privind legislatia in vigoare, care stabileste conditiile de pensionare ale cadrelor didactice. Astfel, raspunsul ministerial in discutie face referire la art. 2 din Legea 128/1997, privind statutul personalului didactic, care permite mentinerea in functie, la cerere – aspect foarte important, a cadrelor didactice ce au implinit varsta de 65 de ani. In schimb, nu se face referire la aliniatul intai al aceluiasi articol din legea amintita, care stabileste clar ca varsta de pensionare este 65 de ani. O serie de juristi de marca din Iasi, contactati telefonic ieri seara, au afirmat ca articolul 2 este o exceptie a primului aliniat, care trebuie luat in considerare in primul rand. Fostul rectorul Carol Stanciu a anuntat cadrele didactice, cu o zi inainte, ca va primi aceasta tidula. Mai mult decat atat, in faxul respectiv se cere actualei conduceri a UMF Iasi sa organizeze de urgenta o sedinta extraordinara a Senatului universitatii „in care sa fie analizate, pentru fiecare caz in parte, toate cererile de mentinere in activitate. Aceste cereri vor fi supuse votului nominal deschis al Senatului universitar, in conformitate cu prevederile legii in vigoare”. Este greu de crezut o asemenea solicitare a ministrului Miclea, daca acesta a analizat rezultatele controlului de UMF Iasi, atata timp cat nici unul dintre contestatarii deciziilor de pensionare nu a depus cerere de prelungire a activitatii la Senatul universitar. Comisia din minister, care s-a deplasat la inceputul acestei luni la UMF, a analizat aceste cereri si a constatat ca au fost invalidate. Cererile de prelungire a activitatii nu au fost adresate rectorului, asa cum era normal, ci fostului decan de la Facultatea de Medicina, prof. dr. Carol Stanciu. Practic, se poate afirma ca o prelungire a activitatii pensionarilor nu mai poate fi facuta pentru ca nu sunt indeplinite conditiile legale. Doar daca, nu cumva, printr-o diversiune bine gandita, aceasta adresa nu are scopul nu numai de a incerca influenta justitia, ci si de obliga conducerea universitatii sa organizeze un Senat extraordinar, cu numai o zi inainte de inceperea anului universitar, inainte de aprobarea statului de functiuni, a orarului studentilor.
Vom urmari desfasurarea evenimentelor in acest caz, deoarece ar putea fi vorba nu numai de o incercare de influentare a justitiei, ci si de un fals grosolan, in care pot fi implicate nume sonore ale invatamantului universitar iesean. Vom reveni.

Balci la Tribunal

Ieri, la Tribunalul Iasi judecatorii au finalizat dosarul in care 22 de cadre didactice de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa cer anularea deciziilor prin care le-a incetat contractul de munca cu institutia de invatamant superior. In fata instantei, avocatii Neculai Volovat si Valentin Secrieriu, aparatorii profesorilor concediati, si de cealalta parte avocatul Vasile Cojocaru, reprezentatul unitatii de invatamant superior, si-au aratat maiestria legandu-se de tot felul de chichite si interpretari ale legii. Conform legilor aflate in vigoare, in luna august 2005 au fost emise de catre rectorul universitatii 22 de dispozitii de incetare a contractului de munca pentru cadrele didactice care au depasit varsta de 65 de ani. Profesorii, nemultumiti de aceste decizii, au atacat in instanta aceste dispozitii, sustinand ca vor sa stea pe functii pana la varsta de 70 de ani. In prima faza a procesului, judecatorii au anulat deciziile pe concediere ale profesorilor pe motiv ca acestea au fost emise in timp ce cadrele didactice in cauza se aflau in concediul de odihna. La procesul respectiv, judecatorii nu s-au pronuntat si cu privire la prelungirea contractelor de munca. Astfel, s-a ajuns in situatia in care le-a fost desfacut pentru a doua oara contractul de munca, la intoarcerea acestora din concediu de odihna. „Unul dintre motivele pentru care decizia rectorului este nelegala si abuziva este acela ca profesorii inca se mai aflau in concediu de odihna si in momentul emiterii noilor decizii. Au dreptul la peste doua luni de concediu”, a declarat in fata instantei avocatul Valentin Secrieriu. „Ei au spus ca sunt in concediu pana pe data de 5, respectiv 10 octombrie. Nu poti considera ca vacanta scolara este egala cu perioada concediilor. Nu se poate sustine ca un concediu dureaza atatea luni, pentru ca un profesor mai are de facut si alte activitati la universitate in timpul vacantei scolare”, a precizat avocatul Vasile Cojocaru. Pe de alta parte, avocatul Neculai Volovat a sustinut ca decizia de incetare a contratelor de munca la UMF este in contradictie cu legea si trebuia discutata in Senatul Universitatii. Acest aspect a fost lamurit in termeni foarte clari de avocatul Vasile Cojocaru, care a sustinut ca Senatul poate lua decizii in ceea ce priveste functia de cadru didactic a pensionarilor, si nu in ceea ce priveste contratele de munca. „Nimeni nu i-a dat afara de pe functia de cadru didactic; valoarea lor, meritele lor si le pot exprima in cadrul universitatii si ca profesori asistenti, consultanti, asociati sau platiti cu ora. Doar in Romania somitatile raman pe functii pana la adanci batraneti. Ei pot lucra in continuare ca si cadre didactice, dar in alt sistem decat cel pe baza contractelor de munca”, a lamurit situatia avocatul Cojocaru.
Catalin BOACNA
Magda OLTEANU
Adauga un comentariu