Actualitate

Faliment prematur la Dalkia Termo Iasi? Grave probleme financiare in companie

Publicat: 17 sept. 2014
1

@ Operatorul de caldura si apa calda a orasului se afla intr-o situatie extrem de dificila ce se adanceste pe zi ce trece @ Compania nascuta din parteneriatul afaceristilor francezi cu autoritatile publice din Iasi se apropie de un faliment iminent din cauza lipsei de clienti si a debransarilor haotice inregistrate in ultimii ani @ Conducerea companiei recunoaste ca se confrunta cu grave probleme financiare, insa nu cunoaste pe deplin realitatea din teren si numarul real al clientilor

Dalkia Termo Iasi, compania care a preluat sistemul de termoficare al orasului pentru urmatorii 20 de ani, se confrunta cu grave probleme financiare la nici doi ani dupa ce a fost infiintata. Sefii Dalkia recunosc faptul ca situatia din Iasi este extrem de dificila tinand cont de numarul urias al cetatenilor care au renuntat la serviciile sistemului centralizat de incalzire pe fondul preturilor ridicate si al serviciilor de proasta calitate.

Dalkia Termo Iasi se confrunta cu dificultati financiare, determinate de contextul extern. Unul dintre factori este reprezentat de debransarile haotice, facute in ultimii ani fara respectarea normelor in vigoare valabile la nivelul intregii tari. Fata de 97.124 de apartamente construite, la sfarsitul lunii iulie 2014 erau racordate la sistemul centralizat 36.370. Reamintim ca in Contractul de Concesiune semnat in 2012 erau prevazute 43.000 de apartamente, care asigurau un minim echilibru contractual pe baza caruia Dalkia a ofertat tariful actual al energiei termice„, spune Andreea Nita, responsabil de comunicare Dalkia Romania.

Numarul clientilor Dalkia, mai mic decat cifrele oficiale

Pentru ca se afla intr-o gaura imensa cu datorii de 500 de milioane de lei, edilii din Palatul Roznovanu au cedat CET-ul fara multe intrebari si fara absolut nicio pretentie notabila din partea francezilor. Pentru ca nimeni altcineva nu s-a aratat dispus sa preia un sistem aflat deja pe marginea prapastiei, este foarte probabil ca autoritatile din Iasi sa fi umflat cifrele atunci cand au prezentat documentele francezilor de la Dalkia. Asadar, Primaria Iasi a prezentat in urma cu doi ani un numar de 42.000 de clienti ai sistemului centralizat de termoficare, adica o jumatate din apartamentele din Iasi, cifra nerealista tinand cont de explozia vanzarilor de centrale termice in anii anteriori.

Citeste si: EXCLUSIV! Concedieri in masa la ultimul gigant industrial din Iasi! Caz strigator la cer!

Practic, cei de la Dalkia au in momentul de fata 36.000 de clienti, o alta cifra departe de adevar tinand cont ca reprezentantii asociatiilor de proprietari din Iasi sustin ca numarul apartamentelor racordate la CET pe care le administreaza este de aproximativ 15 la suta din totalul locuintelor. Totodata, numarul debransarilor neanuntate nu poate fi contorizat. Neoficial, numarul clientilor Dalkia Termo Iasi este de aproximativ 17.000 de apartamente. Pe de alta parte, francezii sustin ca au recastigat o suta de apartamente in sistem din momentul in care a fost lansata campania de rebransare gratuita.

Un nou val de concedieri la CET I si CET Holboca

Problemele financiare ale operatorului de termoficare i-a facut pe sefii francezi sa treaca la cele mai drastice masuri – la concedierea angajatilor. Acestia sustin ca, de la inceputul contractului de concesiune in 2012, peste 16 milioane de lei au fost investiti de Dalkia in reorganizarea societatii, insa nu se stie cu exactitate unde. Luna trecuta, 75 de angajati ai Dalkia Termo Iasi au fost concediati fara sa primeasca integral salariile compensatorii. Alti 600 de ieseni au fost concediati in momentul preluarii CET de catre Dalkia, iar 200 de salariati au fost disponibilizati in perioada 2012-2013. Conducerea Dalkia sustine ca, daca nu ar fi facut ultimul val de concedieri, achizitia de combustibil pentru aceasta iarna ar fi fost in pericol, sau angajatii ramasi in sistem nu si-ar fi putut primi salariile integral.

Citeste si: Situatie critica pentru angajatii Dalkia: pericol iminent de accidente la locul de munca

Restructurarea posturilor s-a facut in urma consultarii responsabililor de activitati din teren si etapele au fost comunicate reprezentantilor sindicali prin numeroasele intalniri avute pe parcursul intregului proces de reorganizare. Avand in vedere situatia deficitara a trezoreriei societatii Dalkia Termo Iasi, managementul avea de ales intre intreruperea platilor aferente achizitiilor stocului de carbune pentru sezonul 2014-2015, a platii impozitelor si taxelor legale, a lucrarilor de reparatii si investitii, a salariilor curente pentru cei 440 de angajati si plata intr-o singura transa a salariilor compensatorii pentru cele 75 de persoane disponibilizate„, a mai spus oficialul Dalkia Romania.
Comentarii
 • Si inevitabilul s-a produs! S-a ajuns in aceasta situatie datorita minunatei echipe manageriale formate din membrii familei ILUSTREI „MANAGERIESE”. Deh… Dalkia nu-i florarie…
  Pacat ca au de suferit iesenii. Inca un mare obiectiv economic distrus, faramitat si poate, in viitorul apropiat, vandut la fier vechi.
  Sa multumim minunatilor conducatori pe care-i avem in fruntea noastra!!!!!

 • Doamne, da sa ajung ziua in care capusa Dalkia sa fuga din tara, apoi sa rastoarne troaca si sa-l dea in git pe nichita cum la corupt si manipulat. Nichita, da spaga inapoi !Ai mintit si iesenii , hai ca astia stau ca fraierii sa faca ceva parchetul de lemn, dar mai rau e ca i-ai mintit si pe banditii de la Dalkia, spunindu-i ca turma de fraieri e mai mare….Tu est futou, monseur !Vara asta alte mii de apartamente s-au debransat, DEBRANSARE GENERALA ! ZIUA JUDECATII SE APROPIE!

 • Poai KAKATOIU a facut management din birou(ea este dir.Management)nu si-a format o echipa sa mearga pe teren sa vada macar aprox.cate apartamente mai sant bransate,nu ea sa dat in barci cu Chirica si cand a vazut ca visteria-i goala care proces de restabilirii echilibrului financiar este mai la indemana??datu-l afara a personalului,personal pe care acu 2 ani la Palas il aburea cu vraji din Franta la cat de bine o sa le fie iesenior,noua si mai ales lor!!!Problema e ca societatea nu se redreseaza cu disponibilizarea celor 80 de fraieri si nici cu urmatorii care vor urma,ci cu readucerea in sistem a consumatorilor!!!!Da cine draku’ii mai aduce….

 • Cica spune Andreea Nita, responsabil de comunicare Dalkia Romania ca sau bransat 100 de apartamente si vre-o doua scoli in 2 ani Dalkia a pierdut campusul din Tudor si inca 7-8 mii de locuinte din Iasi.Halal management iar in tot timpul asta sindicatul doarme sau merge la intalniri prin tara pe banii prostilor!!!!

 • Va e usor la multi sa va dati cu parerea! Oare, stiti voi cum se conduce o firma? Cate nopti nedormite, cat stres?
  Asta-i lumea in care traim: toti stiu politica, fotbal si… cum se conduce!!!

  • Eu stiu. Tu? Voi?
   Investitii zero.
   Materiale ptr. reparatii furati din curtea CET-ului.
   Lucrati cu birotica, EIP-uri, SDV-uri, utilaje, autovehicole proprietatea CET-ului si pentru care nu platiti un leu chirie.
   Investitiile ce se fac in prezent sunt pe fonduri europene, fonduri atrase de fostul operator.
   A-ti pus botul la ce v-a „vandut” Nichita si la ce rezultate a-ti ajuns?
   In sistem au ramas institutii publice (scoli, licee, etc.) obligate de nichita sa se racordeze la sistem si cei mai nevoiasi ieseni care nu au avut cu ce cumpara o centrala proprie.
   Gradul de incasare de la populatie este intre 30 – 35%.
   Salarii pentru conducere si prime pentru „management performant” de mii de euro.
   De unde profit?
   Dute fata si te culca. Este pacat de tineretea ta.
   Salariatii?
   Da. Isi merita soarta. Stiu ei de ce.

  • Ana lugojana mancati-as noptile tale nedormite da cine a zis ca stim sa conducem nu acolo(la Dalkia)sant oameni pusi sa conduca,care se presupune ca stiu sa conduca, insa rezultatele se vad prin intrarea in criza a societatii cum i-si justifica salariul de manager Icatoiu ?????

  • Ano vai de tine si conducerea intreprinderii!
   Tocmai de asta voi cu talent managerial genetic tratati economia ca politica, fotbalul si …conducerea manuala !

  • Doamna Ana stau si ma intreb daca in momentul cand conduci o firma se pune problema ca nu stii ce ai de facut. In acest caz este mai bine sa lasi locul altora care stiu ce au de facut.

 • Domnii de la Dalkia ar trebui sa precizeze ce investitii au facut de cand au preluat activitatea si cu cat s-a facut preluarea. SE pare ca, comisionul de preluare a fost mult mai mare decat celelalte cheltuieli.
  S-a facut o analiza concreta asupra scaderii cheltuielilor in momentul cand au fost disponibilizati atatea oameni? In balanta economica salariile nu pot fi mai mari de 20 – 25% din total cheltuieli. Asa dar domnilor ce economii ati facut ?!?! Ce ati facut pentru a va atrage clienti noi? Ce ati facut pentru scaderea costurilor la gigacalorie ?!?!

  • Debransarile se datoreaza costurilor pe care un iesean trebuie sa le suporte pe timp de iarna. De exemplu la un apartament cu 3 camere din care una debransata pentru a diminua cheltuielile de intretinere, caldura + apa calda pe luna februarie a fost de 800 ron. In aceasta situatie te vezi nevoit sa renunti la sistemul centralizat si sa treci pe centrala de apartament chiar daca costurile investitiei necesita un credit bancar. Oricum in maxim 2 ani investitia se amortizeaza. DALKIA ar trebui sa realizeze ca nu este un bun manager a afacerii asa ca … go home !!!!

Adauga un comentariu