Eveniment-Social

Facturile la incalzire, un cosmar si pentru iesenii cu centrale termice

Publicat: 30 ian. 2013
1

@ Iesenii cu centrale termice de apartament sunt revoltati ca trebuie sa plateasca facturi catre Dalkia Termo Iasi @ Chiar daca numai un singur apartament din imobil primeste caldura din sistemul centralizat, toti proprietarii sunt obligati sa contribuie la cheltuieli

Tot mai multi ieseni se plang ca sunt nevoiti sa plateasca facturi catre operatorul de termoficare al orasului, cu toate ca acestia folosesc centrale termice de apartament. Tinand cont de pretul piperat al caldurii centralizate, aceste facturi trebuie platite pentru simplul motiv ca tevile CET-ului trec prin apartamentele locatarilor debransati. Facturile ajung de multe ori la suma de 100 de lei, bani care reprezinta aproape intreaga factura pe o luna a proprietarilor de centrale termice. „De doi ani am pus centrala in casa, dar am continuat sa platesc. Iarna trecuta dadeam intre 40 si 90 de lei pe luna pentru o teava care imi trecea prin apartament. La etajul patru, mai este o vecina mai in varsta, care nu s-a debransat, atat. La sedinta, la asociatia de locatari, am stabilit sa izolam conductele ca sa nu mai platim pentru ele, dar cei de la CET au spus ca oricum trebuie sa platim in continuare la pausal”, spune Nicolae Raduna, iesean ce locuieste in cartierul Tatarasi.

Toata lumea plateste chiar daca se taie tevile

Conform legislatiei, fiecare proprietar de apartament are obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, chiar daca este deconectat de la sistemul centralizat. Cele peste 50.000 de familii care s-au debransat de la termocentrala ieseana pe parcursul ultimilor ani si care au investit in diverse sisteme alternative de incalzire, sunt buni de plata catre Dalkia Termo Iasi. „Aceasta obligatie subzista chiar daca au fost îndepartate, taiate, coloanele de încalzire si debransate total corpurile de încalzire din partile comune, deoarece au mai ramas conductele din subsol, care, desi izolate, permit totusi transferul de caldura. Astfel, atâta timp cât condominiul este conectat la sistemul centralizat de încalzire, iar tevile de alimentare cu energie termica exista si functioneaza, chiar daca numai pentru un singur apartament din imobil, toti proprietarii sunt obligati sa contribuie la cheltuielile cu consumurile, în functie de cota-parte indiviza de proprietate”, precizeaza reprezentantii Termo-Service SA.
Comentarii
 • Nu stiu de unde le scoateti,dar in Pacurari la bloul unde locuiesc nu mai este nici un apartament legat la sistemul centralizat si nu se plateste trecerea tevilor prin apartament.Si pana la urma de ce sa stau la cheremul celor care fac burta mare si cu masina in parcare si nu platesc intretinerea?Acolo este rea vointa.Este mai scump plata la sistemul individual dar nu ai de ales,aceasta este singura solutie deocamdata.

  • ba jack se refera la blocurile sau scarile unde mai exista MACAR un singur consumator de la CET,se subantelege ca acolo unde toti sant debransati nu se mai percep acesti bani…..

 • Nu e lege,este un ordin ANRSC,binenteles ordin pentru gramada de prosti si aplicat de timpiti.Acest idiot de primar parca traieste in alta lume.Implica-te b.oule,te falesti ca ai cistigat zdrobitor!asa le trebuie la prosti.

 • Niste hoti astia de la Dalkia,trebuie sa platim chiar daca avem centrala ca sa aiba de unde plati lui nea Primaru comisionu,dar toate se platesc la un moment dat .Daca nu platim ce se intampla ca doar nu-i lege…

 • nu mai platiti fratilor. contestati factura in termen de 5 zile, cautati-va avocat…
  iar in caz ca aveti repartitoare la adunati-va vecinii si sa le scoata daca mai vor caldura.
  daca nu, la vara taiati tevile

 • La cinci zeci de mii de familii, astia fac bani de cca trei miliarde pe luna , din buzunarul nostru . Asa da afacere . Bai tampitilor taiati tevile daca nu sa plateasca dansii chiria pe tevile din casa voastra.

 • Daca aramas un apartament la CET, mai bine platiti lui ala ratele la o centrala si in 2 ani scapati, dacat sa dati la hotii de Jiji&co;in fiecare luna taxa de smecher!
  Ia calculati si vedeti ca mai bine dati la un vecin necajit pomana decat sa aruncati banii pe fereastra!

 • Oameni buni, nu va incurcati cu mafiotii astia, nu faceti ambitii sa nu platiti , ca datorita animalului lacom de Nichita, au un fel de rahat de lege de partea lor…DEBRANSAREA TOTALA este singura solutie !!! Iar daca a mai ramas doar un locatar nedebransat, hotariti in sedinta de asociatie debransarea generala, nu poate face nimic decit sa-si cheme pe Dalkia sa-i traga teava individuala prin exterior, ca prin interior voi sunteti proprietari si nu abrobati sa se desfasoare nici o lucrare, punct! Ieseni, nu platiti ca prostii golaniile primarului si a excrocilor internationali de la Dalkia ! In ce oras din tara asta se mai intimpla la fel? Chiar asa de prosti putem fi?

  • Esti pagubit de neuroni,dar si neinformat ieseanule. Acele tevi sunt proprietate comuna a celor ce au cumparat apartamentele, nu au nici o legatura cu Dalkia si nu pot fi taiate decit cu acordul tuturor celor ce vor fi afectati de eliminarea lor. Ca se face un abuz,cerind plata de la cei cu centrale,asta a aratat bine postarea lui Aragon si e bine sa faceti toti la fel.

  • … la ultima intrebare :da,iesenii sunt unii din cei mai prosti de pe planeta,procentajul pe care la avut USL este unul din cele mai mari din tara asa ca :mai avem pana departe ( adica pana Iasul o sa devina o capitala europeana asa cum vedem noi prin alte tari civilizate si ne place)parca la noi sau strans toti inghesuitii pamantului si v-a dura pana vom putea visa macar la ceva de genul:( Barcelona,Valencia,Lyon,Bordeaux,Munchen,Napoli,Torino ETC,ETC )

 • Astia-s tampiti frate … asta se cheama furt cu acte in regula ! Pai eu fac economie cu C.T. si platesc gazul 70 lei(saptezeci lei), iar ei imi iau 100 lei( o suta lei) pt ca trec tevile prin casa !? Ar trebui sa-mi plateasca chirie, pt ca ma incurca tevile lor !

 • De trei ani de zile de cind mi-am pus centrala,am platit toate utilitatile consumate, mai putin caldura pentru tevile ce tranziteaza apartamentul. Pe fiecare chitanta,am rugat administratorul sa treaca pe verso suma aferenta tevilor si pe care nu am platito. Astept linistit sa ma dea cineva in judecata pentru acest lucru,dar vad ca nu prea are nimeni acest curaj. Eu stiu foarte bine,ca acele tevi sunt proprietate comuna a proprietarilor,nu sunt ale furnizorului de ag termic si nu le pot taia decit cu acordul tuturor celor pe care i-ar afecta.Cam aici se incheie aventura tevilor in apartamentul meu. Ca vecinii tranziteaza agent termic prin acele tevi, asta nu mai este problema mea. O pot face sanatosi,fiindca au acordul meu neconditionat de a se folosi si de partea mea de proprietate comuna, fiindca mie nu imi mai este de nici un folos.Daca ajutind vecinii lasindui sa tranziteze neconditionat ag termic si pe partea mea de prop comuna e o ilegalitate,astept sa fiu dat in judecata.

 • Cel mai bun lucru posibil este sa se faca adunare generala a asociatiei de proprietari la care sa se hotarasca ca cei care sunt racordati la CET sa platesca integral toate cheltuielile legate de caldura deoarece din vina lor sunt pusi la plata ceilalti proprietari de apartamente care au centrale proprii.Csand vor vedea ce sume le revin la plata se vor debransa singuri si rapid.Datoriile pe care le are populatia la CET trebuie imputate lui Nechia primarele Iesilor.

  • gica
   Bey, gica de la scularie, dar cand te-ai mutat, ca tot tzaranu’ , la bloc, ti-a placut sa ai tzevile prin casa si sa-ti dea caldura, nu-i asa ?!?!?!?!?

   • oripilatu’,ori ai probleme la mansarda,ori lucrezi la premare nikita.Viata se schimba continuu,ce importanta mai are ca un gica de la scularie s-a bucurat de tevile incalzite?Este o problema reala ce afecteaza pe multi locatari,mai bine zis se lasa un sistem aiurea prin care se pot fura bani fara probleme.Nikita trebuie sa aiba grija de locuitorii Iasului,dar n-o face,il doare in fund de prosti.Populatia trebuie sa protesteze in toate modurile,inclusiv prin proteste de strada.Daca nu-i spune nimeni nimic,el isi continua mirsavia.

Adauga un comentariu