Actualitate

Facturi umflate! Anomaliile care i-au scos din fire pe ieseni

Publicat: 23 feb. 2016
1

@ Prima luna friguroasa a acestei ierni a adus si primele facturi de cosmar pentru iesenii racordati la sistemul centralizat de termoficare @ Oamenii s-au trezit ca trebuie sa plateasca sume mult mai mari fata de cum anuntase initial operatorul de termoficare @ Chiar si in cazul apartamentelor cu doua camere, costurile cu incalzirea au ajuns de trei-patru ori mai mari fata de locuintele cu sisteme individuale de incalzire

Campaniile de marketing si promovare demarate de Veolia Energie Iasi, operatorul de termoficare al orasului, ascund in spate numeroase nereguli si anomalii in dauna consumatorului de rand. Promovarea ideii ca incalzirea centralizata este mai ieftina la Iasi decat cea cu centrale individuale de apartament este puternic demontata de noul val de facturi pe care le primesc cele circa 15.000 de familii care mai sunt conectate la CET. Astfel, o data cu emiterea facturilor pentru primele doua luni friguroase ale anului, au aparut si „anomaliile”, adica costuri care depasesc cu mult mediile anuntate de conducerea Veolia.

Practic, daca pentru luna ianuarie, Veolia Energie anunta facturi de 130 lei pentru apartamentele de pana la 30 mp, 220 lei in cazul apartamentelor de pana la 50 mp si 250 lei in cazul locuintelor cu suprafete mai mari, realitatea din teren arata cu totul altfel. Mai multi ieseni care locuiesc in bulevardul Tudor Vladimirescu, in zona Bucsinescu, s-au trezit exact in aceasta situatie.

„Am primit factura de 550 de lei la apartament cu doua camere. Factura este pentru luna ianuarie, mi se pare o suma foarte mare, in conditiile in care am intrebat la alti vecini cu centrale de apartament si au spus ca nu au platit mai mult de 200 lei. Pe internet am vazut ca estimarile de la Veolia erau de 250 lei, dar factura pe care am primit-o este dubla. La asociatie am intrebat si ni s-a spus ca cei de la Veolia trimit facturile. Am trimis o sesizare la ei, speram ca o sa refaca calculul, pentru ca nu ne permitem sa platim 550 lei numai pentru o luna de incalzire. Noi stam in chirie si daca vin facturi asa de mari in fiecare luna, nu ne ramane decat sa ne mutam, pentru ca ajunge intretinerea sa coste mai mult decat chiria”, a spus Bogdan Paval, tanar ce locuieste in zona Bucsinescu.

Citeste si: Dosarul spagii la Veolia: Sefii companiei au cumparat „bunavointa” presei

Cazuri asemanatoare se gasesc in majoritatea blocurilor vechi de locuinte si care nu au fost izolate termic in ultimii ani. Mai ales daca in scara sunt multe apartamente cu centrale individuale si repartitoare de costuri, anomaliile sunt la ordinea zilei. „Chiar daca am repartitoare, mi-a venit sa platesc 500 de lei. Cand plecam de acasa, dadeam caldura mica, sa fac economie, dar degeaba. In primavara imi pun centrala termica”, a spus Vasile, alt locatar din zona Bucsinescu.

Cum se explica facturile umflate si lipsa de transparenta

Apartamentele care mai sunt conectate la sistemul centralizat de termoficare al orasului sunt obligate sa plateasca facturi mult mai mari fata de cat ar trebui. Asta se intampla din cauza propriilor reguli, impuse de operatorul de termoficare Veolia Energie Iasi, care nu respecta normele si legislatia in vigoare atunci cand vine vorba despre furnizarea energiei termice. Mai exact, Veolia, cea care opereaza Centrala Electrica de Termoficare, nu respecta diagrama de reglaj care specifica exact cata caldura trebuie bagata in calorifere in functie de temperaturile exterioare. Spre exemplu, daca afara sunt 10 grade Celsius, Veolia Energie trebuie sa puna in calorifere agent termic la 40 de grade Celsius, iar daca afara sunt minus 15 grade, temperatura din calorifere trebuie sa fie exact de 70 grade Celsius, asa cum este mentionat in diagramele de reglaj si in legislatia in vigoare.

Daca temperatura din calorifer scade sau creste cu un grad Celsius, factura la caldura platita de locatar se mareste cu 6 – 10 procente. Daca afara sunt 0 grade, temperatura legala din calorifere trebuie sa fie de 50 grade, iar Veolia furnizeaza agent termic in calorifere de 70 grade Celsius. Un calcul matematic simplu arata ca cele 20 de unitati diferenta maresc factura cu 200 la suta. Acelasi lucru se intampla si atunci cand temperaturile din calorifere sunt mai mici decat cele stabilite, deoarece locatarul plateste mai mult decat consuma efectiv. In luna noiembrie 2015, extrem de calduroasa pentru aceasta perioada, a fost inregistrata o temperataura medie exterioara de 8,3 grade Celsius in Iasi. Operatorul Veolia Energie a facut insa calculele la o temperatura de 3,9 grade Celsius, adica cu 4,4 grade mai mica, ceea ce insemna ca a vandut mai multa caldura clientilor, adica costuri suplimentare si care nu sunt necesare pentru ieseni. Asa s-a ajuns ca facturile platite de ieseni sa fie cu 25-40 la suta mai mari. In decembrie 2015, temperatura medie inregistrata la Statia Meteo UAIC Iasi era de 4,7 grade Celisus. Veolia Energie a furnizat caldura in calorifere ca si cum temperatura exterioara era de 1,8 grade Celsius, iar asta inseamna ca iesenii au primit mai multa caldura decat era necesar cu circa 15-30 la suta, cu acelasi procent fiind majorata si factura la incalzire.
Comentarii
 • Felicitari d-lui primar Mircea Hava din Alba Iulia, care nu l-a interesat nici spaga, nici sponsorizarile la campania electorala, fapt pentru care i-a luat in suturi si efectiv i-a fugarit din oras pe cei de la Dalkia-Veolia, exact pe tema facturilor astronomice .
  Oare de ce nu avem si noi asa un primar ??? … ar ramine primar inca 25 de ani ca Mircea Hava din Alba Iulia .

 • DEBRANSARE GENERALA !!! Nu vedeti ca excrocii astia au mina libera de la primarie sa ne jupoaie ??? E strigator la cer sa acceptati sa fiti umiliti in halul asta. Cei cu centrale individuale au scapat de calvarul lunar…de ce sa dati lunar un sfert din valoarea unei centrale? In patru luni ati platit centrala si aveti apa calda si caldura nonstop cita vreti, la preturi de bun simt, adica de patru ori mai mici. Singura solutie este debransarea de la capusa internationala.

 • 70 de lei trebuie sa platesc Veoliei pentru „incalzirea scarii” pe luna ianuarie. Eu am centrala de apartament, 21 de grade in mod constant, pe scara au mai ramas vreo 4 fara centrala proprie, deci am incalzit scara la greu si pentru ei. Cum dreacu scapam de parazitii astia. Apropo, eu platesc, in ianuarie, cam 60 de lei apa si cam 100 de lei gazul. Deci imi iese o factura de vreo 160-170 lei intr-o luna friguroasa, la un apartament de 2 camere. Asta daca nu ar trebui sa platesc moca astora de la Veolia 70 de lei aiurea, pentru bunastarea frantujilor si a lui Icatoiu. Trebuie orpit jaful asta cumva. De la Holboca, gicacaloria iese cu vreo 60 de lei, ajunge la Veolia cu 100 si la ieseni cu vreo 260. Asta ca sa va faceti o parere. Centrala de la Holboca are cel mai mare randament din tara. Si noi platim de 4 ori caldura vanduta de Veolia. Ar trebui sa facem ca la taierea teilor. Sa ne adunam si sa-i scoatem afara din oras. Nu conteaza ca ai centrala, astia tot te fura.

 • Ion, stai cumva in zona cug ca si eu la fel am platit 60 lei caldura pe casa scarii, eu avand centrala tot la 2 camere si mi sa parut absurd, in nicolina la fel cu centrala, apartament cu 3 camere nu mi-a venit niciodata asa mult pentru pierderi si incalzire casa scarii, cred ca mai fac manarii si cei de la asociatie ca e usor absurda treaba…

  • Iuli, citeste legea si ai sa vezi ca „treaba” nu are treaba cu aia de la asociatie. Mai ales daca acolo sunt calculate de operatorii de repartitoare. Gigacaloria este FOARTE scumpa la Iasi, si asta se vede in tot costul de incalzire, direct sau indirect.

 • FURA MAFIOTII PRIMARULUI NICHITA,ACUM AU TRECUT LA ALT CORUPT,MAFIOT,CHIRICA, NU NUMAI VEOLIA CI SI CEI DE LA TERMO SERVICE. TERMO SERVICE FURA DE ANI DE ZILE SI NIMENI NU IA NICI O MASURA ASUPRA ACESTUI GRUPDE INFRACTORI, IMPREUNA CU CEI DE LA TECHEM,–REPARTITOARE. ROMANIA ,TARA POLITICIENILOR MAFIOTI,HOTI SI A INSTITUTIILOR CONDUSE DE MARII BARONI CORUPTI. ROMANIA TARA POLITICIENILOR HOTI SI A INASTITUTIILOR SUBORDONATE MAFIEI POLITICE. NE MERITAM SOARTA CA SUNT PROSTI PROSTILOR,STAM SI LIGEN CURURILE PSD IN ASTEPTAREA A 10 LEI LA PENSII SI EI ISI IAU PENSII SPECIALE. TARA POLITICIENILOR MAFIOTI SI A PROSTIMII.BINE CA VA ADUNA SECURISTII SA VA DEZINFORMEZE,SA VA MINTA ,SECURISTII ANTENELOR LUI VOICULESCU,MARELE SECURIST A TARII . TARA DE PROSTI,TREZITI-VA

 • Mai dati si numele acelor specialisti care administreaza,producerea,distribuirea si calculul energiei termice . Nu le stiti ? Icatoiu,Valeanu,Macovei,Andone . Mai este actualul director care …trebuie sa fie director , „post mortem”, mosneagul leguma ,francezul Boljanic si fanfaronul fost director, ploiesteanul Tohaneanu ,despre care legendele spun ca nu era in stare sa faca nici macar un pontaj . Ca domnul Plavan din Cantemir joaca ping-pong cu cei de la Veolia …are cu cine ! Cine are curajul sa-i testeze pe cei de mai sus sa se vada „profesionismul”lor ? Numai Primaria cred c-ar putea-o face . Aveti curaj ,domnule Chirica ? Sinteti actionar(Primaria) si…daca astia pleaca e rau de tot pentru Iasi !

 • Performantele francezilor de la Dalkia – Veolia in 4 ani de la privatizae sunt peste 1000 de oameni dati afara, la care nici acum nu s-au platit salariile compensatorii, pretul gigacaloriei a fost majorat cu peste 60 de procente, pana la 265 lei, chiar daca achizitia de carbune se face la un pret de doua ori mai mic fata de cat platea CET-ul, nici acum nu a fost montata mult promisa turbina de 25Mw, au primit de la Primaria Iasi peste 2,5 miliarde de EURO, si pentru anul 2015 la încasari de circa 750 milioane de lei, PROFITUL NET al companiei a fost de 140 milioane lei fara nici o investitie – asa ca AFARA cu javrele ordinare de la Dalkia – Veolia.
  ALO Primaria , domnule Chirica – se aude – daca nu se aude cred ca la alegeri o sa o luati pe coaja rau de tot, lumea a inceput sa se destepte, ne-am saturat de javre si de excroci.
  Daca PNL-ul promite in alegeri ca scapam in 2016 de Dalkia – Veolia, in mod sigur vor cistiga alegerile si in vara si in toamna.

 • aceste p u t o r i dalkia veolia trebuie fugarite din oras sa se duca de unde au venit.DEBRANSARE GENERALA ! DESTEAPTATE ROMANE nu mai sta cu capul plecat.

 • Și eu am centrală și urmăresc permanent modul in care se distribuie costurile cu incalzirea. Consumul vine dela Veolia, dar repartizarea pe proprietari o fac firmele de repartitoare. Acestea, in cârdășie cu Primaria, pentru a disipa cât mai mult din valoarea facturii, fac repartizarea cum vor, fără nicio legătură cu Ord. 343/2010, astfel:
  – coeficienții de amplasare nu sunt stabiliți, dupa ordin;
  – repartitorul martor este amplasat afară in loc de montare pe spațiul comun, cum prevede ordinul;
  – stabilirea % de costuri comune, se face arbitrar fără legatură cu ordinul.
  Așa se ajunge ca un debranșat să plătească mai mult decât cel branșat.

 • Daca D.N.A. ar incepe o ancheta in cazul serviciului de termoficare ar cam avea urmatoarele probleme :
  1.Licitatiile de achizitii facute de Primarie-R.A.T.-C.E.T.in perioada primarului Nichita si a directorului tehnic Chirica.
  2.Contractul incheiat intre Primaria Iasi si „Dalkia”(garantii prevazute in contract).
  3.Modalitatea de preluare a „Dalkiei” de catre „Veolia „.
  4.La disponibilizari,sefii de sectii,directorii,managerii,n-au facut cumva abuz in serviciu ?
  Caz concret:muncitori buni,specialisti buni au fost dati afara,FORTATI (intimidati,etc) sa semneze ca vor ramane „muritori de foame”.Iar o somitate ca manager Valeanu isi pastreaza doi frati(maistru si dispecer) si cumnata (nici ea nu stie ce-i) angajati,niste nulitati !
  Si inca altele !

 • Este inuman, ireal ce se intampla!!!!!!!!! mie, in Tatarasi, la o garsoniera, mi-a venit intretinerea pe luna ianuarie 377 lei!!!!!!! Cum s epoate asa dlu primar? dvs. ati sta intr-o garsoniera unde nu este decat un calorifer, apa calda curge cam dupa 20 de minute si sa platiti atat???????
  RUSINE!!!!!!!!!!! si va asteptati sa va mai voteze cineva!!!!! o sa va voteze, protismea si pensionarii pe care ii amagiti cu abonamente graits pe spinarea noastra celor care muncim!!!!!!!! dati abonamente gratis din banii dvs nu din ai nostri!

 • Concret ,nu-l acuzati pe Chirica ! Aveti trei nume : Icatoiu, Valeanu si directorul Veolia ! Intrebati aceste trei persoane si va garantez ca habar n-au despre ce-i vorba !
  P.S.:Tocmai am „plecat” din sistemul lor …si stiu perfect !

Adauga un comentariu