Actualitate

EXPLOZIV! UMF Iasi a fost aruncata in aer! Secretul celui mai puternic medic iesean a fost distrus!

Publicat: 26 ian. 2015

@ Parea a fi asul din maneca ce-l va salva de toate necazurile @ Toate lucrurile s-au schimbat deodata fara sa fie explicatii prea clare @ Marturisirea neasteptata a acestui judecator a lasat cu gura cascata pe toata lumea @ Secretul era stiut de un numar foarte mic de oameni, pana saptamana trecuta @ Judecatoarea care urma sa-l judece pe rectorul Vasile Astarastoae era in relatii apropiate cu acuzatii din dosar @ Diana Cristina Puha a avut nevoie de peste jumatate de an ca sa-si dea seama ca nu poate fi impartiala @ In urma ei a ramas o decizie care nu convine niciunuia dintre acuzati

Dosarul in care a fost trimis in judecata pentru coruptie profesorul universitar Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi, ascundea un secret pe care nimeni nu-l banuia. Parea sa fie asul din maneca. Cartea decisiva pentru castigarea jocului… Zilele trecute totul s-a naruit in mod inexplicabil. Mai exact, situatia este urmatoarea: dupa amanari repetate si plimbari de la o instanta la alta, dosarul a ajuns pe masa judecatoarei Cristina Diana Puha, de la Tribunalul Suceava. A fost repartizat in mod aleatoriu catre aceasta judecatoare pe data de 5 martie 2013. In momentul in care dosarul a ajuns la doamna Cristina Puha, un magistrat care a lucrat o perioada si la instantele iesene, acuzatii din acest dosar pareau ca l-au prins pe Dumnezeu de picior. Asta pentru ca judecatorul acesta avea o relatie destul de apropiata cu inculpatii din dosar, in special cu profesorul Dragos Pieptu, prorectorul UMF Iasi. Toate lucrurile pareau bune si frumoase, pana pe data de 11.07.2014. La acest termen s-a discutat regularitatea actului de sesizare a instantei de judecata si implicit legalitatea administrarii probelor. Judecatoarea investita sa judece acest dosar a considerat ca urmarirea penala efectuata de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie Iasi (DNA) a fost legala. Evident, inculpatii n-au mai inteles nimic pentru ca ei se asteptau la o cu totul alta solutie din partea judecatoarei, sa trimita dosarul inapoi la DNA. Judecatoarea nu si-a asumat un asemenea verdict. Poate s-ar fi gandit ca va da o solutie de achitare la final, insa nimeni nu poate proba o astfel de intelegere ascunsa dintre judecator si acuzati.

Judecatoarea a recunoscut totul, insa colegii nu au inteles-o

Pe data de 30 octombrie 2014, la urmatorul termen dupa solutionarea procedurii pe camera preliminara, judecatoarea recunoaste totul in fata colegilor sai: nu poate fi obiectiva in acest dosar pentru ca este in relatii apropiate cu inculpatii. Practic, i-a trebuit peste jumatate de an sa faca aceasta marturisire soc fata de toata lumea. Care este motivul pentru care nu s-a abtinut in momentul in care i-a fost repartizat dosarul? Este o intrebare la care nimeni nu a raspuns pana la inchiderea editiei.

„Informatii cu privire la cererea de abtinere formulata de doamna judecator nu pot fi facute publice intrucat aceasta cerere a fost judecata in camera de consiliu”, a declarat ieri un reprezentant al Tribunalului Suceava. Cererea de abtinere formulata de judecatoare a fost respinsa de colegii sai. Saptamana trecuta, pe data de 21 ianuarie 2015, profesorul Dragos Pieptu impreuna cu persoana juridica UMF Iasi au cerut recuzarea judecatoarei pentru a alunga orice suspiciune. De aceasta data, cererea de recuzare a fost admisa de colegii judecatoarei Cristina Puha. Din datele detinute de reporterii BUNå ZIUA IASI, o parte dintre membrii familiei judecatoarei se afla in relatii contractuale cu Universitatea. Mai exact, rude apropiate ale judecatoarei, Florin Bogdan Puha si Gabriela Puha, lucreaza in subordinea rectorului Vasile Astarastoae. Cei doi mentionati sunt cadre didactice la UMF Iasi. Mai mult, Ciprian Puha, sotul judecatoarei, este medic in Falticeni si in Suceava si si-ar fi sustinut rezidentiatul cu profesorul Dragos Pieptu. Ciprian Puha este medic ortoped la Spitalul Municipal Falticeni si Spitalul Sf. Ioan cel Mare din Suceava si are legaturi apropiate cu o parte din cei implicati in dosarul de coruptie.

Prorectorul: „Primul termen la care am avut prilejul sa depun o astfel de cerere”

Profesorul care a formulat cererea de recuzare a acceptat aseara sa ofere cateva detalii despre situatia in care s-a ajuns. Acesta sustine ca n-a existat un cadru pentru a formula cererea de recuzare mai devreme, lucru adevarat avand in vedere distanta mare intre termene. „Explicatia pentru care am facut aceasta cerere e simpla: cererea mea de recuzare a venit dupa ce am citit motivatia doamnei judecator Puha (din momentul in care s-a abtinut – n.r.). Am constatat ca are dreptate si am facut demersurile necesare pentru a-i confirma pozitia. Momentul nu a fost ales de mine. A fost primul termen la care am avut prilejul sa depun o astfel de cerere”, a subliniat aseara Dragos Pieptu, prorectorul UMF Iasi. In acest context, judecatorii au stabilit urmatorul termen pe data de 16 februarie. Atunci va intra un alt complet de judecata.

Unul dintre cele mai tari dosare de coruptie din Iasi

Tot acest dosar a pornit de la modul in care conducerea UMF a gestionat un proiect european privind platforma de e-Learning, o platforma care trebuia sa-i ajute atat pe profesori, cat si pe studenti. Procurorii sustin ca au fost comise fapte de coruptie atunci cand a fost construita aceasta platfoma la care a lucrat firma de IT Maguay Impex SRL din Bucuresti. Vasile Astarastoae a semnat cu buna stiinta o serie de documente false astfel incat sa fraudeze fondurile europene alocate pentru platforma de e-Learning. Astfel, potrivit proiectului, firma Maguay Impex SRL trebuie sa sustina cursuri de instruire cu personalul din UMF care urma sa se ocupe de administrarea produselor software implementate. Pentru aceste „servicii „de scolarizare UMF Iasi a platit 160.000 lei. Asta in conditiile in care procurorii nu au gasit elemente care sa arate ca firma Maguay Impex SRL a prestat aceste servicii. De asemenea, procurorii au stabilit ca Vasile Astarastoae stia de faptul ca firma Maguay Impex SRL nu a sustinut cursurile respective. In faza de urmarire penala Astarastoae a declarat in fata procurorilor ca nu stia de faptul ca respectivele cursuri nu s-au desfasurat. Aceasta scuza nu sta in picioare deoarece in cadrul acestui proiect Vasile Astarastoae era manager de proiect si prin urmare era obligat sa cunoasca in amanunt etapele de derulare. Mai mult acesta era obligat sa desemneze si persoanele care urmau sa administreze produsele software din cadrul platformei de e-Learning.
Comentarii
  • persoana care a scris titlul ar trebui sa stie urmatoarele
   Iasi, este oras cultural ;D
   orice metafora, epitet, hiperbola sau alta forma de stil trebuie incadrata cu ghilimele
   ghilimelele sunt de mai multe feluri si au diferite scopuri
   si cel mai important,
   ghilimelele nu sunt optionale, sunt obligatorii din punct de vedere deontologic

 • Iar a făcut-o lată! Eva, surprinsă lângă un pom fără CHILOȚI pe ea!
  Nu o să-ți vină să crezi ce a pățit Nicolae Ceaușescu la Târgoviște!
  Ăsta nu e normal! Dă click să vezi ce barcă de neam prost și-a făcut un cetățean pe nume Noe!
  Rămâi prost dacă vezi CE a descoperit homo erectus frecând două BEȚE!I
  Șoc! Dispariția anului! Dinozaurii sunt de negăsit, organizațiile de protecție a animalelor au intrat în alertă!
  Râzi de nu mai poți! Vezi unde își ascunde țeapa Vlad Țepeș!
  Avertizare cod portocaliu de potop! Intră aici să vezi care sunt speciile de animale vizate
  Ștefan cel Mare, ești rocker sau n-ai avut timp să te tunzi?
  Te caci pe tine dacă vezi cine era Vrăjitorul din Oz!
  Șocant! Vezi ce au pățit Horea, Cloșca și Crișan pentru că au făcut grevă!
  Inadmisibil ce fac sodații romani cu femeile dace! Intră aici să vezi filmulețul! CE ANIMALE!!
  Exclusiv! Băiatul lui Mihai Viteazu agață fete cu calul!
  Intră aici să miroși ce-a rămas după ce Inchiziția a descoperit o vrăjitoare!
  Ce zicea cea mai bună vrăjitoare, invitată să prezinte rubrica meteo: “Mi-e cald!”
  Ipoteză-șoc: codul roșu de glaciațiune ar putea avea efecte dezastruoase! VEZI AICI dacă ești pe lista animalelor aflate în pericol!
  Cine te crezi, Charles Darwin?
  “Casanova ne-a dat lăței!”
  Intră aici să vezi ce insulă MARE și-a tras Cristofor Columb!

 • vedeti ca deranjati lumea,aveti grija cum o intoarceti din condei. nu trebuie sa deranjati oamenii care vor doar binele nostru,,,pardon al lor” si al copiilor .asta face parte din telenovela aceia:SI UITE ASA SA DUS DE RIPA ROMINIA. CU SANATATEA SI JUSTITIA DE MINA….

 • Mihai…daca vrei sa **** poola…iti dau nr lui barbatu-meu…
  Iti face instructaj de la 0 (00 = oua) pana la 1…
  Vei pleca de acolo invatat si plin de….scoala vietii…

 • Bai tartani obositi care comentati aiurea lasati vrajeala asta de popa de tara ca titlu este sau nu este important este ca acest articol incearca sa demaste magariile si excrcheriile unor onorabili cetateni care au facut si fac avere prejudiciind statul si sistemul sanitar in defavoarea noastra a tuturor probabil vinovatia nu a fost dovedita planeaza suspiciunea devinovatie Fara foc nu iese fum.

Adauga un comentariu