Actualitate

EXPLOZIV! Sefii din administratie care au primit salarii ilegal, obligati sa dea toti banii inapoi

Publicat: 22 iul. 2015
1

@ Personajele din administratia publica locala si sefii de firme publice si private care au castigat bani seriosi de pe urma populatiei vor trebui sa returneze toti banii @ Aproape o treime din populatia Iasului plateste in contul celei mai profitabile firme a Primariei Iasi, insa cea mai mare parte a disparut deja din cele peste 10 miliarde lei ajunse in buzunarele sefilor din administratie

S-a intors roata si in cazul sefilor din administratia publica care s-au imbogatit prin intermediul Termo-Service, firma subordonata Primariei Iasi care incaseaza bani de la aproximativ o treime din populatia municipiului Iasi. Acestia vor trebui sa returneze atat salariile incasate ilegal, cat si cei aproape 7 miliarde de lei vechi care pur si simplu au disparut din vistieria societatii. Curtea de Conturi a impus nu mai putin de 29 de masuri pentru redresarea si intrarea in legalitate a Termo-Service. Decizia a fost luata dupa o lunga perioada de stagnare in care conducerea Termo-Service nu a luat nicio masura de intrare in legalitate, iar inspectorii Curtii de Conturi au atras atentia asupra acestei lipse de reactie.

Citeste si: Orgii si dezmat la sauna, intr-o cladire de lux facuta pe banii iesenilor – FOTO

Cele mai importante masuri impuse se refera la returnarea celor 163.000 lei incasati ilegal sub forma de indemnizatii de catre membrii Adunarii Generale a Actionarilor, precum si a celor aproape 700.000 lei, bani care au fost „cheltuiti” pe lucrari si contracte fictive. Pe langa asta, au mai fost impuse o serie de masuri: completarea unor documente, efectuarea unor noi masuratori etc. Din toate acestea, exact cele mai importante masuri nu au fost aduse la indeplinire de conducerea societatii.

„Pana in momentul de fata, mai bine de jumatate dintre masuri au fost puse in aplicare. Ce s-a putut aplica pana acum am realizat deja. Spre exemplu, la toate punctele de lucru au fost solicitate certificatele de urbanism, autorizatiile de construire, au fost completate unele date lipsa si asa mai departe. La celelalte masuri, acolo unde nu s-au putut finaliza din diverse motive, a fost solicitata o cerere de prelungire a termenelor pana la data de 31 decembrie 2015, iar aceasta solicitare a fost acceptata de Curtea de Conturi”, a declarat Ciprian Chirita, director general Termo-Service SA.

Si-au facut salarii de 17 ori mai mari, dar refuza sa returneze banii

Aceste ilegalitati au fost comise in perioada in care sef al Termo-Service era Tudor Nelu Tudose, personaj care a intrat in administratia publica facand decupaje cu articole din ziare pentru fostul director general al RAJAC – Gheorghe Nichita. Aducerea unui alt sef, cu pregatire juridica, la carma societatii a parut a fi mutarea prin care se dorea intrarea in legalitate a Termo-Service. Nu a fost insa asa pentru ca, exact dupa schimbarea conducerii, Termo-Service a cerut la Tribunalul Iasi anularea actului administrativ care se refera la raportul Curtii de Conturi prin care s-au demonstrat furturile masive.

Citeste si: Bomba la nivel inalt! Unul dintre cele mai mari dosare de coruptie din Iasi a ajuns pe masa DNA Bucuresti

Directorul general Ciprian Chirita are calitatea de reclamant in acest proces in care parat este Camera de Conturi Iasi, iar membrii Adunarii Generale a Actionarilor din cadrul firmei, care au fost platiti ilegal, au calitatea de intervenienti. Documentul arata cum membrii AGA au incasat lefuri mai mari de 17 ori fata de limita legala, adica aproape 1,2 miliarde lei vechi. „In cazul Adunarii Generale a Actionarilor exista un proces pe rol si asteptam finalizarea acestuia pentru a lua si masuri in functie de decizia instantei in acest dosar. Decizia actionarii in instanta vine din interior, dupa ce reprezentantii AGA si cei ai CA, in urma discutiilor purtate si cu avocatii lor, au decis ca masura nu este concreta, ei nu sunt vinovati si nu exista un prejudiciu. Singura institutie care se poate pronunta in aceasta situatie este instanta de judecata, cu bune si cu rele”, a mai declarat directorul general al Termo-Service SA.

Printre altii, din AGA a Termo-Service la acea vreme faceau parte Vasilica Monica Vasilache – angajat in cadrul Primariei Iasi, Vasile Guzganu – membru PSD, Tudorel-Nelu Tudose – fost director general Termo-Service, Ionel Craus – PSD, Adriana Spataru – angajat in cabinetul primarului si Niculai Laurentiu Halip – PNL.

Vilele directorilor construite din banii iesenilor

Se pare ca exista 46 de devize estimative si situatii de lucrari facute de firma primariei la care lipsesc cateva elemente foarte importante care tin de evidenta financiar-contabila. Conform declaratiilor unor angajati Termo-Service de atunci, situatia lucrarilor de la acea vreme nu era conforma cu realitatea pentru ca directorul general de atunci, Tudor Tudose, ar fi reusit impreuna cu unul dintre subordonatii sai, seful de formatie Zaharia Gurduza, sa construiasca doua vile, una in Iasi si una in judetul Neamt, cu materialele cumparate prin intermediul Termo-Service, care deconta mai departe aceste lucrari de la iesenii prin adaugarea, pe listele de plata, a unor sectiuni „cheltuieli suplimentare” sau „fond reparatii”.

Citeste si: Angajatii s-au rasculat pentru ca directorul si-a facut vila de lux pe banii iesenilor – FOTO

Principala problema a Termo-Service evidentiata de Camera de Conturi se refera la dobanzile incasate din contul in care vireaza bani o treime din populatia orasului. Nu se stie nimic nici despre dobanzi, nici despre penalitatile incasate direct de la ieseni, asta in conditiile in care depozitele la sucursalele BRD erau, conform extraselor de cont identificate, de 932.000 lei la finele anului 2012 si de 1.198.000 lei la sfârsitul anului 2013.
Comentarii
  • Din pacate acesti mizerabili sunt tot pe functii in cadrul primariei.Isi vor completa veniturile imputate,tot in cadrul primariei.Ce se ia de pe o creanga, se pune pe alta.

  • Un hot de mare clasa asta este Tudor Tudose.
    A furat din Termoservice pana nu a mai putut si nimrni nu il trage la raspundere

  • Cand o sa verifice cineva situatia penalizarilor incasate si destinatia lor? Cand se vor lua masuri pentru ca aceste penalizari sa se foloseasca conform legii? S-au incasat sume enorme, a caror destinatie nu se cunoaste.

  • URA1URA! VINE TUDOSE INAPOI LA TERMOSERVICE CICA CHIAR DE MAINE sef de sef la marketing asa a sp CHIRICA LA TELEM!URA!URA!OFticOSILOR SI UITE isi va termina vilele,ne va mari iar salariile ,pt noi cei fideli binenteles,vom face bairame surpriza binenteles de bun venit asa cum ne obisnuise/cate 50-100leoi cotizam,angajari ,facturi pe km parcursi ,parca se facea zilnic is/bucuresti si cate si mai cate /VOM TRAI BINE!NU ne mai mira nimic daca e posibil ca 7 violatori sa fie liberi de ce nu si TUDOSE SA FIE IN EXTAZ SI NU NUMAI/SAVEASCA/PRODANCIUCILE CARE URLA CAT ZIUA DE LUNGA /ETC SI ETS

Adauga un comentariu