@ Secretul succesului nu este doar experienta in domeniu @ Scandalul a luat proportii cu totul neasteptate, dupa ce una dintre cele mai puternice firme romanesti a lansat acuzatii fara precedent @ In spatele firmei Search Corporation SRL par sa se fi ascuns mereu interese ale unor politicieni @ Search Corporation SRL a fost implicata la Iasi in trei proiecte de interes major si in toate a lasat in urma un dezastru de proportii @ S-a ocupat de proiectarea sistemului de management al traficului, fara sa ia in calcul ca peste o perioada de timp s-ar putea modifica parametrii de trafic @ De exemplu, nu a luat in calcul ca zona Palas s-ar putea aglomera dupa deschiderea complexului @ Peste 15 milioane euro au fost aruncati pe geam, pentru ca in Iasi sa se circule mai greu decat inainte de amplasarea semafoarelor inteligente @ Aceeasi firma s-a ocupat si de PUG, dar si de studiul de fezabilitate privind modernizarea aeroportului
In spatele unora dintre cele mai mari proiecte ale Iasului se afla o firma care, in urma cu cativa ani, era cu totul necunoscuta pe plan local. A fost adusa la Iasi de fostul primar Gheorghe Nichita, dupa care a fost preluata de Relu Fenechiu si ajutata sa prinda unele dintre cele mai tari licitatii. Este vorba de Search Corporation SRL, o firma care s-a autoproclamat lider in Romania in domeniul ingineriei infrastructurilor de transport. La Iasi, s-a ocupat de cel putin trei proiecte deosebit de importante pentru comunitatea locala: dezvoltarea Planului Urbanistic General, modernizarea Aeroportul International Iasi si proiectarea sistemului de management al traficului in muncipiul Iasi. Sumele incasate din visteria bugetului Uniunii Europene, din bugetul Primariei Iasi sau din cel al Consiliului Local Iasi sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. In urma lor a ramas doar dezastru.
Atac surpriza din partea UTI Group
In mod cu totul bizar, in urma cu cateva zile, o alta firma ajunsa la Iasi prin spaga promisa primarului suspendat Gheorghe Nichita sare la gatul Search Corporation SRL. Mai exact, UTI Group, firma care s-a ocupat de implementarea proiectului privind managementul traficului in Iasi, sustine ca Search Corporation SRL nu si-a facut treaba. UTI Group sustine ca s-a ajuns la acest dezastru privind traficul de din Iasi din cauza ca, cei de la Search Corporation SRL nu au proiectat bine acest sistem de management al traficului. Acuzatiile aduse de UTI Group vin in contextul in care aceasta firma a fost acuzata de primarul interimar Mihai Chirica de faptul ca nu a realizat asa cum trebuie lucrarile in cadrul proiectului mentionat.
„UTI Grup este executantul sistemului de management de trafic al Municipiului Iasi (PMI). Proiectul, care a facut parte din caietul de sarcini al licitatiei publice organizata de PMI, a fost realizat în urma cu aproximativ 5 ani, de catre compania Search Corporation din România. Locatiile intersectiilor ce urmau a fi modernizate, solutia tehnica (numarul de semafoare si tipul lor, planul de amplasare în detaliu, semnalizarea rutiera si programul de semaforizare, etc.) au fost prezentate de proiectant si avizate de catre PMI înainte de licitatie. Prin urmare, nu a fost decizia UTI Grup sa amplaseze semafoarele în anumite zone, nici sa scoata corpuri de semafor de tip verde intermitent sau cronometrele din intersectii”, au declarat reprezentantii UTI Group. Nu trebuie uitat faptul ca, presedintele acestui grup de firme a fost arestat pentru ca i-ar fi dat spaga lui Gheorghe Nichita pentru a castiga licitatia pentru acest proiect.
Nu au luat in calcul evolutia traficului
Cei de la Search Corporation au realizat proiectarea fara sa ia in calcul absolut deloc evolutia traficului in Iasi pentru o anumita perioada de timp. Au efectuat proiectarea acestui sistem doar pe baza datelor de la momentul respectiv, adica din urma cu cinci ani. Era normal sa fie consultat si Planul Urbanistic sau strategiile de dezvoltare, modificare sau dezvoltare a infrastructurii rutiere locale. De exemplu, desi proiectarea a fost realizata in timp ce se ridica complexul Palas, cei de la Search Corporation nu au luat in calcul nicio secunda ca traficul va suferi modificari semnificative in zona respectiva. Desi valoarea proiectului este de aproximativ 15 milioane de euro, acesti bani par a fi aruncati pe fereastra, odata ce in Iasi se circula mult mai greu decat inainte de a fi instalate aceste semafoare inteligente.
„Asa cum aratam mai sus, sistemul a fost proiectat de catre compania Search Corporation din România, în urma cu aproximativ 5 ani, când traficul rutier înregistrat în acest oras avea alti parametri, în principal din punct de vedere al volumului de vehicule în intersectiile proiectului. Intervalul de timp foarte lung între proiect si implementare este cauzat de modul greoi de organizare a licitatiilor si de implementare a unor solutii cu impact mare în rândul cetatenilor de catre autoritatile locale, respectiv de accesare a fondurilor europene. În plus, în perioada scursa între proiectare si executie, au mai aparut re-geometrizari de artere, reglementari noi, sensuri unice, benzi noi, zone pietonale, modificari în amplasarea statiilor de transport public, acces auto la constructii adiacente Palas Mall, Carrefour sau Kaufland, situatii cunoscute de catre Comisia Municipala de Circulatie„, au mai acuzat cei de la UTI Group.
„Timpii de semaforizare din intersectii au fost modificati de catre proiectant, tocmai pentru a fluidiza traficul, însa, asa cum anuntam în comunicatele noastre de presa anterioare, este nevoie de o anumita perioada pentru a obtine rezultate în acest sens”, au completat reprezentantii UTI Group. In anul 2011, pentru studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, Search Corporation a castigat licitatia organizata de primarie, ofertand suma de 172.357 lei fara TVA.
Bataie de joc la PUG
De aceeasi bataie de joc au avut parte iesenii si in ceea ce priveste realizarea Planului Urbanistic General (PUG), de catre aceeasi firma. PUG-ul vechi, aprobat din 1999, beneficiaza de derogari succesive de ani de zile, in asteptarea noilor reglementari. Firma din Bucuresti care a castigat licitatia pentru realizarea noului PUG nu si-a finalizat treaba timp de mai bine de 7 ani. Angajatii de la Search Corporation au lucrat din 2008 la acest proiect, cand firma a castigat contractul estimat la 2,7 milioane de lei cu o oferta de 1,5 milioane lei. Platile au depasit pana in prezent 2 milioane de lei, bugetul fiind suplimentat de mai multe ori. In urma cu cateva luni, din cauza acestei intarzieri peste masura si a solicitarii de efecuare a unor plati noi, Primaria Iasi a reziliat contractul. Astfel, proiectul a fost luat de la zero, si in doar 7 luni o echipa noua formata de primarul interimar Mihai Chirica este spre final, urmand a fi eliberate in urmatoarea perioada ultimele 3 avize necesare pentru aprobarea noului PUG. De la Aeroportul Iasi, Search Corporation ar fi incasat aproximativ doua milioane euro pentru studiul de fezabilitate si pentru celelalte studii aferente. Au fost probleme pe toata perioada derularii contractului cu aceasta firma.
Ce idioti conduc iasul..
Daca luau banii si nu faceau nimic pentru ieseni era mai bine. S-a stricat si ce era bine.
Proiecte facute dupa ureche, la „indicatiile pretioase” si interesele lui Nichita. „Specialistii” lui Chirica au preluat „solutiile” de la Search Corporation SRL, ba au mai pus si de la ei, dupa cum i-a dus capul, fara a avea studii de fundamentare care sa justifice propunerile. Acesti „specialisti” nu au studii de urbanism, iar Chirica le-a incredintat fara licitatie finalizarea proiectului. A rezultat alt dezastru pentru Iasi. Fereasca Dumnezeu sa se avizeze sub aceasta forma PUG-ul!
Ce fac asociatiile profesionale, unde este DNA-ul?