Actualitate

EXPLOZIV! In ciuda procurorilor DNA si a autoritatilor romane, Relu Fenechiu face combinatii de miliarde din puscarie

Publicat: 18 aug. 2016
1

@ Ai putea spune ca afacerile ii merg la fel de bine ca atunci cand se afla in libertate @ Aflata in libertate, secretara sa Alina Haila are grija sa-i bage in conturi fonduri europene de ordinul sutelor de mii de euro @ Si aceste afaceri au ajuns in atentia procurorilor DNA

Sistemul birocratic al statului roman se dovedeste eficient numai cand trebuie sa bage fonduri europene in conturile coruptilor si complet inutil atunci cand trebuie sa recupereze prejudiciile de milioane de euro aduse de diversi infractori „capturati” de Directia Nationala Anticoruptie. Astfel, recent, in conturile firmei lui Fenechiu, SC Engineering and General Constructing (Engeko) SA, fosta Fene Grup SA, au intrat fonduri europene de 150.000 euro, viramentul fiind efectuat chiar de fosta sa secretara, Alina Haila.

Suma de bani provine din finantarea europeana pe care firma Profile Business Consulting SRL a obtinut-o prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Nord-Est, in vederea construirii si amenajarii unui Centru de Afaceri pe soseaua Nationala nr. 37. Pentru ca este vorba de un soi de incubator de afaceri, pe langa construirea cladirii, Uniunea Europeana a finantat si dotarea cu calculatoare, aparatura pentru sali de conferinte si asa mai departe. La sfarsitul anului trecut, Alina Haila a publicat un anunt de licitatie prin care anunta ca Profile Business Consulting urma sa achizitioneze aparatura informatica si de specialitate.

Legat de aceasta licitatie, jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI nu au reusit sa gaseasca decat un anunt de licitatie postat pe un site care promoveaza programele europene si modalitati de accesare a fondurilor comunitare. Anuntul de licitatie continea intentia de a achizitiona un sistem de sonorizare sala de conferinte, videoproiector, LCD utilizare conferinta, echipament videoconferinta, ecran de proiectie, camera de documente, UPS- sursa neintreruptibila de tensiune, server, scanner, plotter, fax, imprimanta, laptop, centrala telefonica, sistem monitorizare video cladire etc. Licitatia a avut loc la data de 13.11.2015 si a fost adjudecata de SC Engineering and General Constructing (Engeko) SA, singura firma participanta. Asta in conditiile in care, in judetul Iasi si in tara, sunt sute de firme care puteau indeplini conditiile din caietul de sarcini pentu a onora comanda de aparatura informatica.

Tranzactia este cu atat mai dubioasa cu cat Engeko este o firma de constructii si nu este specializata pe comertul cu aparatura informatica. In plus, din informatiile detinute de redactorii BZI, preturile de achizitie au fost cel putin duble decat pe piata libera. Altfel spus, s-au spalat bani intre firme cu aceiasi actionari. Conform documentatiei de licitatie, persoanele cu functii de conducere in cadrul societatii implicate in procesul de achizitie au fost: Alina Haila, Michael Nseir- patronul Michael Com, prieten cu Relu Fenechiu, si alte doua persoane, respectiv Elena Monica Chirvase si Alexandru Chitimus.

„Mentionam ca persoana din cadrul autoritatii contractante cu functie de decizie in ceea ce priveste organizarea, derularea si finalizarea procedurii de atribuire  este Haila Simona Alina”, se arata in documentatie. Ulterior derularii respectivei proceduri de achizitie, valoarea contractului incheiat de Profile Business Consulting si Engeko a fost de 644.735 lei.

Proiect in atentia DNA

Reamintim ca, firma Profile Business Consulting SRL este in atentia DNA Ploiesti, care a deschis un nou dosar pe numele lui Fenechiu, acesta fiind cercetat pentru luare de mita. Procurorii au descoperit ca firma administrata de Haila, Profile Business Consulting, era folosita pentru ca Fenechiu sa-si incaseze spagile de la compania Siveco Romania. Procurorii DNA Ploiesti au descoperit ca intre Fenechiu si firma Siveco exista o intelegere clara. Baronul liberal facilita firmei Siveco incheierea in valoare de zeci de milioane euro cu unele institutii sau companii de stat, iar compania de soft ii platea lui Fenechiu spagi uriase prin tot felul de metode. S-a constatat ca Fenechiu lua bani prin intermediul firmelor pe care le controla, cum ar fi aceasta, Profile Business Consulting, sau primea bani cash. Din aceasta ancheta, Alina Haila nu prea are cum sa iasa basma curata, avand in vedere ca documentele care au ajuns la DNA demonstreaza clar complicitatea acesteia la infractiunile savarsite de Fenechiu.

Astfel, pentru ca Fenechiu sa-si incaseze spaga, intre Profile Business Consulting SRL si firma Siveco a fost incheiat un contract de prestari servicii. Este vorba despre servicii pe care firma Profile Business Consulting nu le-a realizat niciodata, desi a incasat de la Siveco sute de mii euro. In aceasta etapa a dosarului, s-a stabilit ca valoarea totala a spagii luate de Fenechiu a fost de 620.000 euro, adica 15 la suta din valoarea unor contracte pe care Siveco le incheiase cu Ministerul Justitiei si o companie de stat. Pentru ca Fenechiu sa-si incaseze spaga, la data de 5.03.2010, SC Siveco Romania SA, reprezentata de Irina Socol, a incheiat cu SC Profile Business Consulting SRL, reprezentata de Alina Haila, un contract de prestari servicii.

Obiectul contractului, asa cum este descris in documentul semnat de cele doua parti, il constituia „prestarea de catre executant (Profile Business Consulting SRL) a serviciilor de consultanta, analiza, proiectare si asigurarea calitatii in domeniul sistemelor informatice, pe baza comenzilor scrise transmise de beneficiar (Siveco Romania SA)”. Este clar ca totul a fost o mascarada, fiind vorba de acte intocmite pentru mascarea spagii. Contractul era valabil pentru o perioada de un an de la momentul semnarii, dar valabilitatea acestuia a fost prelungita pana la data de 31.12.2011, printr-un act aditional. Chipurile, dupa semnarea acestui contract, firma Profile Business Consulting ar fi prestat pentru Siveco o serie de servicii, care ar fi ajutat-o pe aceasta din urma sa implementeze la Ministerul Educatiei, programul Sistemul Educational Informatizat (SEI). Este vorba despre platorma on-line a Ministerului Educatiei. In ziua semnarii contractului, Siveco a si transmis o prima comanda catre firma lui Fenechiu, iar serviciile au fost receptionate dupa 10 zile.
Comentarii
Adauga un comentariu