Actualitate

EXPLOZIV! Doi martori cu identitate protejata l-au turnat pe Nichita! Declaratie soc: „Vreau sa imi castig existenta si sa-mi intretin familia”

Publicat: 18 iul. 2016
1

@ Doi dintre apropiatii lui Gheorghe Nichita au acceptat sa dea declaratie la DNA, cu conditia sa le fie protejata identitatea @ Ieri, fostul primar al Iasului a cerut judecatorilor sa-i audieze pe toti martorii care au dat declaratii in acest dosar @ Incercand sa scape de controlul judiciar, Nichita a avut un discurs prin care a incercat sa-i sensibilizeze pe judecatori @”Imi caut un loc de munca. Cei cu care intru in dialog au retineri. Vreau sa-mi castig existenta si sa-mi intretin familia. Sunt foarte multe personalitati ale orasului care ma caracterizeaza ca fiind un om responsabil”, a mentionat Nichita

Ieri dimineata, Gheorghe Nichita, fostul primar al Iasului, s-a prezentat in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, in procesul in care este acuzat ca i-a cerut o spaga de 10 la suta dintr-un contract lui Tiberiu Urdareanu, presedintele grupului de firme UTI. A fost un termen la care s-a discutat despre administrarea probelor pe parcursul procesului. Avocatul lui Nichita a solicitat sa fie audiati toti martorii care au dat declaratii initial la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Din cei 15 martori, doi au identitate protejata. Anchetatorii le-au oferit posibilitatea sa beneficieze de protejarea identitatii si a altor date personale, pentru a nu putea fi identificati de acuzatii din dosar. Se banuieste ca sunt persoane din anturajul lui Gheorghe Nichita.

De asemenea, avocatii lui Nichita au cerut sa fie audiati inca doi martori: Maricel Popa, seful Consiliului Judetean Iasi, si Cezar Caluschi, om de afaceri iesean. In mod surprinzator, judecatorul Valentin Badita, presedintele completului de judecata, a propus, din oficiu, emiterea unei adrese catre Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC), pentru a fi determinata veridicitatea inregistrarilor. Judecatorul a cerut sa fie informat cu privire la costurile unei astfel de expertize si daca vocile de pe inregistrarile detinute de DNA sunt ale celor care apar in stenograme. Dupa ce s-a discutat de probe, Gheorghe Nichita le-a spus judecatorilor ca vrea sa-i fie ridicata masura controlului judiciar, pentru a se putea angaja. Mai mult, a dat de inteles ca nu mai are cu ce sa-si intretina familia daca nu este lasat sa munceasca.

„Mandatul meu de primar a incetat odata cu depunerea juramantului de catre noul primar. Nu am nicio functie sau influenta politica ori administrativa. Sunt constient de obligatiile de inculpat, chiar si fara sa fiu sub control judiciar. Imi caut un loc de munca. Cei cu care intru in dialog au retineri. Vreau sa-mi castig existenta si sa-mi intretin familia. Sunt foarte multe personalitati ale orasului care ma caracterizeaza ca fiind un om responsabil”, a mentionat Nichita in sala de judecata. Pe de alta parte, ceilalti doi acuzati, Gabriel Mardarasevici si Tiberiu Urdareanu, au sustinut ca ei recunosc faptele asa cum au fost descrise de procurori si ca vor merge pe procedura simplificata, pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Ambii au cerut sa le fie ridicata masura controlului judiciar.

Acuzatiile procurorilor

Potrivit procurorilor DNA, Nichita ar fi trebuit sa primeasca de la firma UTI Group o spaga de aproape 1,5 milioane euro. Mai exact, procurorii sustin ca a cerut 10 la suta din valoarea unui contract de 69.614.309 lei. Practic, Nichita a incasat propriu-zis suma de 3.693.710 lei, aproximativ jumatate din total. Cea mai mare parte din acesti bani a fost gasita in conturile firmei SC Information Business Consulting (IBC). In rechizitoriul trimis pe masa judecatorilor, procurorii explica pas cu pas modul in care s-a ajuns la pretinderea unui spagi atat de mari. Totul este legat de proiectul privind Sistemul de management al traficului in municipiul Iasi. Licitatia a fost castigata de asocierea dintre UTI si IBC. Nichita i-a cerut spaga in mod direct lui G. M., insa lui Tiberiu Urdareanu n-a avut curajul sa-i spuna direct.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: in vara anului 2013, în contextul implementarii proiectului «Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iasi», care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iasi, cu intentie, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Gabriel, si în mod indirect, inculpatului Urdareanu Tiberiu, un procent de zece la suta din valoarea contractului, pentru a agrea câstigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia în bune conditii”, au declarat procurorii de la DNA.
Comentarii
  • Ai fost cel mai mare scelerat pe care l-a cunoscut acest oras in toata viata lui. Faptul ca ai fost suportat atatia ani, asta este un mister, dar vezi tu, chiar daca este putin cam tarziu, tot a venit si ceasul acela. Scapa-ne definitiv de tine si poate asa iti vei mai spala din pacate, dar stim cu totii ca esti si las, asa ca….la cat mai multi ani de puscarie si la cat mai grei, asa sa traiesti de acum incolo Gheorghe!

  • ” Vreau sa-mi castig existenta si sa-mi intretin familia.” Pai mai Gheorghita, tu vrei sa furi si din alte parti ? Pai cat ai spaguit de la Primaria Iasului II ajunge familiei tale pana la a 6-a ramura dupa tine ! Chiar nu intelegi ca esti un HOT si un mare SPAGAR ?

  • Mai psihopatule-pai esti divortat, fetele(lu’ tata) sunt majore si bine aranjate – papica iti trebuie doar tie! mars la puscarie si munceste pentru un blid de terci-iar restul pentru comunitatea pe care ai inselat-o, nemernicule!

  • pe nikita tatuca il angajam noi fratii dilii curduneanu sa ne fie peste sa ne aduca nitel profit sa ne mai luam vreo catev case cu ajutoru gastelor de rumuni .!

  • Culmea ar fi sa-l creada judecatorii ca nu are ce manca si vrea la munca. Poate-i fac placerea si vedem motivare o judecatoreasca de mai mare dragul. Sa avem putintica rabdare. Mihaita e capabil de surprize.

  • Tu vrei un loc de munca sa iti intretii familia? Tu care ai lasat pe drumuri mii de ieseni care te-au votat , si nici macar nu ai vrut sa le oferi dreptul lor, salariile compensatorii? Ma refer la salariatii fostului CET pe care l-ai falimentat voit pentru cei de la Dalkia. Sper ca vor rasfoi si acel contract dubios cei de la DNA. Ai terminat acest oras d.p.d.v. cultural si economic. Nu cred ca nu iti ajunge „agoniseala” de primar sa te intretii.

Adauga un comentariu