@ La un moment dat mai multi politicieni din Iasi sustineau ca jaful era de ordinul miloanelor de euro @ Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus recuperarea tuturor fondurilor cheltuite abuziv @ Insa mai multi judecatori ieseni au schimbat decizia
Ani de zile politicienii ieseni, in special cei care erau in opozitie fata de conducerea municipalitatii, au sustinut ca este vorba despre un jaf de ordinul milioanelor de euro. In urma unor astfel de afirmatii, Directia de Finante a efectuat un control si a constatat ca intr-adevar o parte din bani au fost cheltuiti nelegal. Vorbim despre celebrul „scandal Dexia” in care municipalitatea ieseana a fost acuzata ca in perioada in care a fost condusa de Gheorghe Nichita a cheltuit ilegal o parte din banii obtinuti prin contractarea creditelor bancare.
Primaria contestase in justitie raportul in care Directia de Finante constatase cheltuirea ilegala a banilor. Instantele din Iasi au dat castig de cauza primariei. Insa pe data de 24 aprilie anul curent Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca raportul Fiscului sta in picioare si prin urmare firmele care au incasat ilegal bani de la primarie trebuie sa returneze banii. Astfel, in baza sentintei date de Inalta Curte primaria trebuia sa recupereze urmatoatele sume de bani: RJR International SRL – 380.000 lei, Themeli Constructii – 490.000 lei, Constructii Unu – 220.000 lei, Citadin si Compania Constructii Feroviare – 1 milion de lei si Iasicon – 62.000 lei. Imediat dupa ce a primit decizia Inaltei Curti, municipalitatea ieseana a dat in judecata firmele respective tocmai pentru a obtine sentinte care sa permita executarea silita a acestora. Surpriza insa, primaria a pierdut la instantele din Iasi aproape toate procesele intentate acestor societati comerciale. Municipalitatea a obtinut doar o victorie partiala in procesul cu Themeli, in sensul ca judecatorii au dispus ca societatea sa inapoieze doar o parte din bani.
„Admite în parte cererea formulata de reclamantul municipiul Iasi în contradictoriu cu pârâtul SC Themeli Constructii SRL Bucuresti. Obliga pârâtul la restituirea catre reclamant a sumei de 298.503,01 lei cu titlu de plata nedatorata în baza contractelor de lucrari nr. 66888/6.08.2008 si nr. 27037/23.03.2010 si a dobânzii legale aferente calculate de la data cererii de chemare în judecata, 16.06.2015 si pâna la data platii efective a debitului principal. Obliga pârâtul sa plateasca reclamantului suma de 6.200 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata”, se arata in sentinta referitoare la debitul firmei Themeli Constructii.
Termen depasit pentru recuperarea banilor primariei?
In ceea ce priveste procesul cu firma Iasicon, judecatorul iesean care s-a ocupat de dosar a fost extrem de categoric, aratand clar ca firma condusa de Titel Sinescu nu datoreaza niciun ban primariei. Asta deoarece primaria ar fi depus cererea prea tarziu. „Respinge exceptia prematuritatii actiunii, invocata de pârâta, prin întâmpinare. Admite exceptia prescriptiei dreptului material la actiune si, în consecinta: respinge ca prescrisa actiunea formulata de reclamantul municipiul Iasi în contradictoriu cu Iasicon SA”, au aratat judecatorii.
Un argument similar a fost invocat si in procesul cu firma RJR International pierdut de asemenea de primarie. Mai mult decat atat, primaria a fost obligata de justitie sa plateasca alti bani firmei RJR International. „Admite exceptia prescriptiei dreptului la actiune si pe cale de consecinta respinge actiunea formulata de reclamanta municipiul Iasi, în contradictoriu cu pârâta SC RJ International SRL, pe exceptia prescriptiei dreptului la actiune. Obliga reclamanta catre parata la plata sumei de 2500 lei cu titlu de cheltuieli de judecata”, au dispus judecatorii din Iasi.
In ceea ce priveste procesul intentat firmelor Compania Constructii Feroviare Moldova SA si Citadin, magistratii nu au decis recuperarea banilor ci au obligat primaria sa convoace o comisie pentru receptionarea lucrarilor efectuate in cadrul proiectului. Reabilitare si modernizare linie de tramvai pe Nicorita – Piata Chirila – Doi Baieti. In consecinta, daca aceste sentinte vor ramane definitive primaria nu va recupera banii. Putem deduce astfel ca acum sentinta Inaltei Curti nu mai are nici o valoare si putem spune acelasi lucru si despre raportul intocmit de Directia de Finante
Raportul Directiei de Finante
Dupa cum s-a aratat mai sus, Fiscul nu a pus la indoiala modul in care s-a cheltuit intreaga suma de 20 milioane lei noi (aproape 50 de milioane de euro) contractata de la Banca Dexia. Astfel, dintre abaterile Fiscului se refera la decontarea unor lucrari cu organizarea de santier in valoare de 1.752.647 lei in cadrul proiectelor ce viza prima etapa de asfaltare a strazilor din municipiu, modernizarea pietei Hala Centrala, modernizarea liniilor de tramvai Nicorita – Piata Chirila – Doi Baieti si construirea locuintelor sociale din Gradinari. De asemenea, municipalitatea a mai fost acuzata ca a deturnat unele fonduri in suma de 152.525 lei, care initial ar fi fost destinate modernizarii strazii Emil Racovita. Dar in loc sa modernizeze aceasta strada care se afla in cartierul Tatarasi, municipalitatea a efectuat o serie de lucrari la Liceul Emil Racovita.
In plus, Directia de Finante a imputat primariei suma de 379.370 lei deoarece lucrarile de proiectare a obiectivelor finantate prin creditul Dexia au fost intarziate nepermis de mult de catre firma RJR International. Suma reprezinta penalitati de intarziere si trebuia recuperata de la firma RJR International. De exemplu, valoarea lucrarilor de proiectare in vederea asfaltarii unor strazi din oras care trebuiau finalizate pana la data de 18.08.2008, dar au fost intarziate fara motiv, a fost de 790.184 lei. Insa batalia cea mai crunta s-a dat pe marginea avansului pe care l-au primit firmele de constructii care incheiasera contract cu primaria in vederea realizarii proiectelor mentionate mai sus. Printre aceste firme se numara SC Citadin SA Iasi, SC Constructii Feroviare Iasi Grup Colas SA, Euroconstruct Group SRL, SC Compania Constructii Feroviare Campulung Moldovenesc. In timpul verificarilor efectuate la primarie, Fiscul a constatat ca aceste firme au primit un avans consistent din valoarea lucrarilor care trebuiau executate. In unele situatii acest avans a ajuns si pana la 20 la suta din valoarea totala a contractului. Finantele au considerat ca acesti bani au fost achitati in mod nejustificat deoarece nu s-au prezentat nici un fel de situatii de lucrari. Conform concluziilor finale din raportul Fiscului, valoarea totala a abaterilor constatate la primarie se ridica la valoarea de 1.910.958 lei, iar dobanzile imputate sunt in cuantum de 481.961 lei.
Mai trebuie precizat ca, magistratii Curtii de Apel Iasi au dat dreptate primariei in conditiile in care era evident faptul ca anumite sume de bani au fost cheltuite aiurea. Controversa s-a nascut in jurul asa-ziselor lucrari de asfaltare a strazii Emil Racovita. Astfel, magistratii de la Curtea de Apel Iasi au iertat municipalitatea si de „amenda” in valoare de 152.525 lei reprezentand bani cheltuiti in mod nejustificat pentru o serie de lucrari realizate la Liceul Emil Racovita pe motivul ca nu exista in Iasi o artera de circulatie cu numele marelui savant. Strada Emil Racovita exista totusi, se afla in Tatarasi si se intersecteaza cu strada Eternitatea.
cred ca a inteles toata lumea cine a ingropat rominia si da in continuare gunoiul peste cadavru
Suntem o tara nenorocita, plina de mafioti si interlopi! Daca eram normali, nu s-ar fi intamplat asa ceva!